Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Úspory energie pri využití systémovej inštalácie ABB

Zverejnené: 28. 5. 2015

Funkcie ovládané systémovou elektrickou inštaláciou zabezpečujú vysoký komfort a vzájomné previazanie riadenia tak, aby prakticky nedochádzalo k žiadnemu plytvaniu energií. Znamená to, že systémovou inštaláciou je možné dosiahnuť až nečakane vysokých úspor prevádzkových nákladov v porovnaní s klasickou inštaláciou.

Pod pojmom klasická inštalácia nerozumieme iba inštaláciu s obvodmi súvisiacimi so spínaním osvetlenia a rozvodom zásuvkových obvodov. Za klasickú inštaláciu by sme mali považovať každú úzku oblasť funkcií v budove, ktorá má svoje špecifické určenie a ktorej prevádzka je riadená autonómne. Znamená to teda, že do pojmu „klasickej inštalácie” zahŕňame ako aj inštaláciu silovú, tak aj oblasť merania a regulácie. Takto komplexne pojatá klasická inštalácia v moderných budovách nevyhnutne obsahuje celú škálu rôznych vzájomne nezávislých riadiacich systémov so snímačmi, riadiacimi jednotkami a prípadnými ďalšími prístrojmi potrebnými pre svoju prevádzku. V týchto objektoch je potom veľmi častým javom, že jednotlivé odbory funkcií medzi sebou nespolupracujú, a tým dochádza k zbytočnej spotrebe energie. Ďalšími nevýhodami takto pojatej klasickej inštalácie je neprehľadný spôsob ovládania funkcií, vysoká montážna prácnosť, nadmerné množstvo prepojovacích vedení a v neposlednej rade aj rôzny vzhľad a farba ovládacích prvkov.

Jednoduché a elegantné riešenie

Riešenie je však pomerne jednoduché a veľmi elegantné – nasadenie systémovej inštalácie ABB i-bus KNX pre riadenie všetkých funkcií v budove. Systémová inštalácia neznamená, že nie je možné použiť špecializované riadiace systémy. Je ale dôležité, aby každý z týchto lokálnych systémov bol prepojený prostredníctvom vhodných komunikačných rozhraní do nadradeného systému, v ktorom budú použité snímače jednotlivých fyzikálnych veličín tak, aby ich údaje slúžili aj niekoľkým účelom. Systémová inštalácia teda združuje riadenie mnohých funkcií do jediného spoločného systému, je prehľadnejšia, má nižší počet meraných miest, je menej náročná na kabeláž a nie je práve zriedkavé, že má aj nižšie obstarávacie náklady. Jednoduchou úvahou tak dochádzame k záveru: Čím vyšší počet funkčných oblastí ovládaných v spoločnej inštalácii a čím vyššie nároky na prevádzku týchto funkcií budeme mať, tým relatívne nižších nákladov na systémovú inštaláciu ABB i-bus KNX dosiahneme. Musíme však vždy porovnávať porovnateľné inštalácie, s rovnakým alebo podobným rozsahom využitia.

Riadenie osvetlenia

Jednou z hlavných oblastí maximálneho využitia systému ABB i-bus® KNX je riadenie osvetlenia. Tento rok spoločnosť ABB obohacuje tento systém o nové snímače prítomnosti.

Snímač prítomnosti automaticky detekuje prítomnosť osôb v miestnosti. Jeho snímacie schopnosti sú výrazne lepšie než u bežných snímačov pohybu, navyše neriadia iba osvetľovacie sústavy. Prázdne kancelárie s rozsvieteným osvetlením a naplno bežiacou klimatizáciou sú už históriou.

Pokiaľ sedíte pri počítači, vykonávate len minimálny pohyb. V tomto prípade musí byť detekcia obzvlášť citlivá. Spínanie osvetlenia v miestnosti v závislosti na prítomnosti osôb je len začiatkom. Riadením osvetlenia na konštantnú úroveň jasu, teda vhodnou kombináciou prirodzeného denného osvetlenia s umelým, je spotrebované len nepatrné množstvo energie. Žalúzie, rovnako ako aj vykurovanie, vzduchotechnika alebo klimatizácia môžu byť takisto riadené pomocou snímačov prítomnosti. Praktické skúsenosti ukazujú, že zníženie teploty v miestnosti o 1 °C vedie ku zníženiu spotreby energie až o 6 %. Vo veľkopriestorových kanceláriách a s využitím funkcie master/slave je možné riadiť osvetlenie nad jednotlivými pracoviskami rôzne vzdialenými od okien bez nutnosti inštalovať snímače intenzity osvetlenia. Spoločnosť ABB ponúka široké portfólio snímačov prítomnosti vhodných do rôznych typov kancelárií.

Vo veľkých miestnostiach s vysokými stropmi, ako sú napríklad telocvične či športové haly, môže riadenie osvetlenia v závislosti na prítomnosti osôb a dennom osvetlení ušetriť nemalé peniaze. Do týchto priestorov sa ideálne hodí snímač pohybu Busch-Wächter® Sky KNX s instalačnou výškou až 12 m.

Z vyššie uvedených dôvodov nájdu snímače prítomnosti vhodné využitie tiež napríklad v triedach alebo zasadacích miestnostiach. Samozrejme aj na chodbách, kde je veľký pohyb osôb, ktoré iba prechádzajú, sa osvetlenie po ich detekcii zopne a po uplynutí nastaveného časového oneskorenia opäť vypne. Snímače je možné s úspechom využiť pre spínanie osvetlenia v kombinácii s ovládaním odvetrávania, opäť s príslušným nastavením časového oneskorenia, aj v malých miestnostiach, ako sú toalety alebo upratovacie komory.

Výber snímača

Voľba správneho typu snímača závisí predovšetkým na výške stropu, veľkosti miestnosti, umiestnení a type snímaného pohybu.

Busch-Präsenz Mini KNX a Busch-Präsenz KNX. Okrem veľkosti sa tieto prevedenia líšia rôznou oblasťou zachytenia, či už sediacich tak aj stojacich osôb, pri danej montážnej výške. Obidve veľkosti snímačov sú ponúkané v dvoch verziách, a to základnej a premium s rozšírenými funkciami.

Vidieť a pritom nebyť videný, to je to, čo najlepšie charakterizuje nové snímače prítomnosti ABB i-bus® KNX. Plochý dizajn a farebné varianty, biela a hliníková strieborná, plne ladia s interiérom, bez toho aby boli ovplyvnené detekčné vlastnosti. Rada snímačov prítomnosti vhodne dopĺňa už zmienený snímač pohybu Busch-Wächter® Sky KNX pre inštalácie na zvýšené stropy.

Všetky prevedenia sú jednoducho upevniteľné do dutých stropov pomocou pružinovej svorky, alebo je možné montovať ich na povrch s využitím elektroinštalačných krabíc.

Snímač pohybu Busch-Wächter® Sky KNX
Snímač pohybu Busch-Wächter® Sky KNX

Inteligentné elektroinštalácie Egon®

Ak uvažujeme o múdrom bývaní v rodinnom dome, byte, penzióne, rekreačnom objekte či napríklad len plne funkčnej zasadacej miestnosti, rozhodne by sme mali voliť inteligentnú elektroinštaláciu Ego-n® od spoločnosti ABB.

Zvládá centrální i lokální řízení osvětlení, okenních žaluzií či předokenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a klimatizace, zavlažování a dalších funkcí, které jsou klasickou elektroinstalací jen velmi obtížně řešitelné nebo je nelze realizovat vůbec.

Inteligentná elektroinštalácia Ego-n® a ovláda predovšetkým pomocou tlačidlových snímačov, ktoré sa na prvý pohľad nijako nelíšia od štandardných spínačov a ovládačov a môžu byť aj takto naprogramované. Okrem tlačidlových snímačov však existuje celá rada ďalších prvkov, ktoré môžu snímať a odovzdávať do Vášho systému mnoho užitočných informácií napríklad o tom, či je vonku svetlo či tma, či prší, aký silný je vietor, aká je teplota vo vnútri objektu aj v jednotlivých miestnostiach a pod. Snímače poznajú veľké množstvo funkcií a môžete si ich vybrať v dizajnových radách Neo®, Neo® Tech, Time®, Time® Arbo a Element®. S bohatou ponukou ostatných prístrojov v týchto radách je možné vytvoriť dokonalý súlad všetkých elektroinštalačných prvkov vo Vašom dome.

Inteligentná elektroinštalácia Ego-n® e možné ovládať aj pomocou moderných prístrojov, ako sú tablety alebo smart telefóny. Aplikácie pre operačné systémy Android a iOS sú zdarma na stiahnutie z Google play, resp. AppStore.

Ego-n® v dizajne Time® Arbo
Ego-n® v dizajne Time® Arbo
Ego-n® – ovládač s LCD v dizajne Neo® Tech
Ego-n® – ovládač s LCD v dizajne Neo® Tech

Rádiofrekvenčné ovládače

Systém je možné kedykoľvek rozšíriť či doplniť. Jednoducho pomocou bezdrôtových rádiofrekvenčných ovládačov. Tie nájdu uplatnenie tam, kde vodiče nechceme alebo nemôžeme použiť (sklenené steny, detské postieľky, opomenuté ovládacie miesta v už dokončenom dome apod.)

S inteligentnou elektroinštaláciou Egon® je možné dosiahnuť aj úsporu energií. Riadením viacerých funkcií v spoločnom systéme Ego-n® zabezpečíme ich vykonávanie len v čase, kedy je ich prevádzka potrebná alebo lacná (využitím nízkeho tarifu). Tým je možné výrazne šetriť energiou, ktorej cena neustále stúpa. Systém Ego-n® tiež umožňuje reguláciu vykurovania pomocou systémovo riadených termohlavíc a tým vytvorí príjemnú tepelnú pohodu individuálne v každej obytnej miestnosti. Samozrejmosťou je aj možnosť ovládania samotného tepelného zdroja (plynový či elektrický kotol, elektrické podlahové kúrenie, tepelné čerpadlo, rekuperátor apod.). V jednom spoločnom systéme elektroinštalácie je možné prepojiť riadenie všetkých funkcií v dome.

Realizáciu inteligentnej elektroinštalácie Ego-n® zvládne po krátkom zaškolení každý dobrý elektromontér. Nastavenie je možné realizovať v dvoch úrovniach. V režime BASIC bez použitia počítača, iba pomocou tlačidiel na prístrojoch. Tento spôsob je možné použiť u inštalácie s jedným riadiacim modulom (až 64 systémových prvkov). Pokiaľ je inštalácia rozsiahlejšia, obsahuje viac riadiacich modulov alebo požiadavky na logické funkcie, komunikáciu GSM apod., použije sa úroveň PLUS – nastavenie pomocou PC pripojeného ku komunikačnému modulu a softvéru Ego-n Asistent.

Pre viac informácií navštívte webové stránky www.ego-n.cz.

Autor: Ing. Richard Müller, Ing. Viktor Strouhal
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama