Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

V architektonickej súťaži Brick Award 22 už poznáme nominácie

Zverejnené: 21. 10. 2021

Do aktuálneho ročníka Brick Award 22 bolo prihlásených najviac projektov v celej histórii súťaže. Z rekordného množstva 789 projektov z 53 krajín vybrala odborná porota do užšieho výberu 50 nominácií. Víťazi v jednotlivých kategóriách budú známi v júni 2022.

1. Jedna z nominácií na Brick Award 22_Anglicko (kategória Feeling at home)

Veľký počet prihlásených diel svedčí o popularite tehlovej architektúry i samotnej súťaže, ktorú v dvojročných intervaloch vyhlasuje spoločnosť Wienerberger AG. Napriek tomu je cena nezávislá a súčasťou jednotlivých projektov nemusia byť výrobky Wienerberger, významná časť prihláseného diela však musí byť postavená zo stavebného materiálu na báze pálenej keramiky (tehlové bloky, lícové tehly, keramická strešná krytina, keramická dlažba...). O postup do užšieho výberu sa tento rok uchádzalo aj 7 výnimočných projektov zo Slovenska, medzi 50 nominácií sa im ale prebojovať nepodarilo.

Jedna z nominácií na Brick Award 22_Čína (kategória Sharing public spaces)
Jedna z nominácií na Brick Award 22_Čína (kategória Sharing public spaces)

Dominancia európskych projektov

V aktuálnom ročníku Brick Award 22 dominujú projekty z Európy. Až 34 z 50 projektov zaradených do užšieho výberu predložili európski architekti, 12 pochádza z Ázie a 4 nominácie sú z Latinskej Ameriky. „V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na výstavbu s efektívnym využívaním zdrojov. Týka sa to moderných stavieb, ako aj stavieb postavených tradičným spôsobom z lokálnych materiálov a využívajúcich tradičné remeselné techniky. Opätovné použitie materiálov je prítomné aj v oblasti využitia tehál, čo vedie k vytváraniu nezabudnuteľných návrhov. Počet projektov v jednotlivých kategóriách je vyrovnaný, čo dokazuje, že tehla má svoje zastúpenie vo všetkých typoch budov,“ vysvetľuje Heimo Scheuch, generálny riaditeľ spoločnosti Wienerberger AG.

Nominácia na Brick Award 22_Vietnam (kategória Working together)
Nominácia na Brick Award 22_Vietnam (kategória Working together)

Mená víťazov budú známe v júni 2022

O víťazoch v piatich kategóriách rozhodne porota zložená z piatich svetových špičkových expertov na architektúru: Ingrid van der Heijden z Holandska, Jesper Gottlieb z Dánska, Tina Gregorič zo Slovinska, Wilfried Kuehn z Nemecka a Brigitte Shim z Kanady. Medzi hodnotiace kritériá patria inovatívny dizajn, architektonický koncept, estetika, udržateľnosť a energetická účinnosť stavby. Porota z nominácií vyberie najlepšie projekty v jednotlivých kategóriách a vyhlási tiež meno celkového víťaza a laureáta špeciálnej ceny. Víťazi kategórií získajú finančnú odmenu 5 000 eur, celkový víťaz dostane 7 000 eur. Slávnostné odovzdanie cien Brick Award sa uskutoční koncom jari budúceho roka vo Viedni. Všetky nominované projekty budú navyše prezentované prostredníctvom knižnej publikácie „BRICK 22“ zostavenej expertmi z oblasti architektúry.

Nominácia na Brick Award 22_Rakúsko (kategória Building outside the box)
Nominácia na Brick Award 22_Rakúsko (kategória Building outside the box)

Súťaž s dlhoročnou tradíciou

Brick Award funguje už niekoľko rokov. Prvým víťazom tejto súťaže sa v roku 2004 stal Josef Pleskot z Českej republiky za krásne riešenie priechodu pre chodcov v zámockom parku. V nasledujúcich rokoch putovala hlavná cena do Maďarska, Nemecka, Lichtenštajnska, Južnej Afriky, Thajska, Španielska, Rakúska, Veľkej Británie či Švajčiarska. Posledný víťaz z roku 2020 pochádza z Poľska. V roku 2012 bol víťazom jednej z kategórií aj Slovák. V kategórii „Premena“ zvíťazil architekt Pavol Paňák s premenou ruiny dedinskej tehliarskej pece v Čachticiach na vlastný ateliér. O dva roky neskôr bol sám súčasťou odbornej poroty Brick Award.

Nominácia na Brick Award 22_Francúzsko (kategória Living together)
Nominácia na Brick Award 22_Francúzsko (kategória Living together)

Všetkých 50 nominovaných projektov nájdete na web stránke www.brickaward.com. Informácie o súťaži získate aj na www.wienerberger.sk.

Autor: Tlačová správa
Foto: Viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama