Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vchodové dvere ako bezpečnostný a dizajnový prvok

Zverejnené: 29. 5. 2021

Pri výbere vchodových dverí rozhodne nie je potrebné držať sa pri zemi. Domové dvere sú nielen dôležitým bezpečnostným prvkom, ale môžu byť aj pekným dizajnovým kúskom, ktorým podľa vašich predstáv a prianí doladíte vzhľad celého obydlia. Okrem textu článku vám bude iste inšpiráciou aj bohatá fotogaléria.

Zdroj: Breadmaker, shutterstock

Dverové výplne môžu mať mnoho podôb. Od tých klasických, ktoré svojim tvarom a dizajnom nikoho neprekvapia, nezaujmú, ale ani neurazia, až po dvere netradične farebné, štruktúrované či zdobené najrôznejšími ornamentmi, sklami alebo napríklad aj graffitmi. Pre väčšinu výrobcov nie je problém vyrobiť aj skutočne originálne dvere na mieru, objavujú sa aj požiadavky na naozaj jedinečné kúsky ako napríklad hliníkové vchodové dvere s vonkajšou stranou v kamennej dyhe.

Ako vyberať?

Vchodové dvere často vystihujú charakter svojho majiteľa a prezrádzajú, či ide o osobnosť skôr konzervatívnu, ktorá stavia na klasiku, alebo o človeka, ktorý sa nebojí experimentovať. Takisto aj pohlavie rozhoduje. „Pre ženy je väčšinou dôležité, aby boli dvere pekné, aby krásne doplnili celý vzhľad domova. Muži naopak pozerajú skôr po praktických veciach, skúmajú technické detaily, bezpečnosť, protipožiarne vlastnosti a vzhľad je až na poslednom mieste," hovorí študentka interiérového dizajnu Marta Zvonková z Brna.

Čo tak drevené dvere s vitrážou? Foto: Bobkeenan Photography
Čo tak drevené dvere s vitrážou? Foto: Bobkeenan Photography

Dôležitou požiadavkou posledných rokov je, aby dvere boli dostatočne pevné a vyzerali nedobytne. Obľúbenosť bezpečnostných dverí, cez ktoré sa nikto nedostane, tak výrazne rastie. Funkčné dvere je možné navyše vyrobiť aj dizajnovo zaujímavé a atypické. Hlavnými materiálmi používanými na výrobu dverových výplní sú drevo, hliník a plast. Výber materiálu je vždy kľúčový a záleží na osobných preferenciách a vkuse.

Wilm Ihlenfeld, shutterstock
Wilm Ihlenfeld, shutterstock

Medzi výhody plastu patrí nízka cena, ľahká údržba a široká škála farebného prevedenia. Aj hliník ponúka pestrú škálu farieb a ich kombinácií. Oproti plastu aj drevu je však jeho nespornou výhodou dlhá životnosť a odolnosť, vďaka čomu je vhodný aj do frekventovaných miest. Drevo je dobre tvarovateľné, takže je vhodnou voľbou pre tých, ktorí majú radi ornamentálne zdobenie, oblúky a iné tvary. Medzi aktuálne trendy patrí tiež drevohliník, ktorý kombinuje výhody oboch materiálov.

V súčasnosti sú veľmi populárne kombinácie dverových výplní so svetlíkmi - hornými či bočnými. Využívanie denného svetla a hra s tieňmi totiž môže byť príjemným oživením vstupnej chodby. Sklenené výplne sú nepriehľadné, takže dovnútra samozrejme nie je vidieť. Veľmi obľúbené sú tiež sklá ornamentálne a inak špeciálne - napríklad do skla vypieskované nápisy, ručne vyrábané vitráže.

Biela klasika, či už v akomkoľvek prevedení, nesklame. Foto: David Papazian, Shutterstock
Biela klasika, či už v akomkoľvek prevedení, nesklame. Foto: David Papazian, Shutterstock

Dôležitým detailom, ktorého výber nie je dobré podceniť, sú aj dverové doplnky - madlá, klopadlá, kukátka alebo napríklad aj tzv. poštové vhody. Medzi najobľúbenejšie doplnky rozhodne patria moderné madlá, ktorých je obrovský výber a v prípade moderných dverí sú to rôzne ozdobné pásky a rámčeky okolo skiel.

V súlade s fasádou aj interiérom

Dávno už neplatí, že dvere musia byť z oboch strán rovnaké. Výplne by mali ladiť či už s fasádou a oknami, tak aj s interiérovými dverami. Ale hoci je možné na zákazku vyrobiť takmer čokoľvek, aj pri dverách platí to, že v jednoduchosti je krása a stále vedie biela klasika. Biele dvere sú jednoducho nadčasové a ladia ku všetkému.

Zdroj: Konmac, shutterstock
Zdroj: Konmac, shutterstock

Na trhu existuje skutočne mnoho variantov a občas je veľmi ťažké sa zorientovať a vybrať si tak, aby dvere skutočne spĺňali všetky požiadavky majiteľa. Hoci je na internete vďaka konfigurátorom možné si dvere poskladať, určite sa oplatí zájsť so svojou predstavou aj do kamennej predajne a všetko ešte prebrať s odborníkom. Predsa len dverná výplň bude súčasťou vášho života každý deň po dlhé roky.

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama