Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Veľtrh Infotherma - miesto diskusií a námetov

Zverejnené: 6. 1. 2020

Je už tradíciou, že druhá polovica januára je spojená s termínom konania medzinárodnej výstavy Infotherma. Predtým vo Frýdlante nad Ostravicou a v posledných rokoch na ostravskom Výstavisku Černá louka sa na Infotherme každoročne stretávajú poprední výrobcovia, predajcovia, montážne aj servisné firmy a odborná verejnosť s cieľom predstaviť návštevníkom akcie novinky a smery, ktorými sa uberá moderné vykurovanie a stavby spojené s ekonomickým bývaním.

V dňoch 20. až 23. januára 2020 sa na Výstavisku Černá louka v Ostrave uskutoční už 27. ročník veľtrhu INFOTHERMA, ktorý je tradične venovaný vykurovaniu, úsporám energií a zmysluplnému využívaniu obnoviteľných zdrojov v malých a stredných objektoch. V Českej republike ide o najväčšiu, takto špecializovanú výstavu, so zastúpením domácich, európskych aj svetových produktov, ktoré sú potrebné k udržaniu tepelnej pohody v našich domovoch. Nomenklatúra výstavy sa od prvého ročníka prakticky nemení, dopĺňa sa však o nové technológie a systémy.

Staré kotle za nové

Existuje mnoho tém, o ktorých by sa malo, a tiež bude, na Infotherme diskutovať. Začne sa už pri začatí výstavy a pokračovať sa bude nasledujúce štyri dni, počas odborného sprievodného programu. Ten bude prebiehať v Konferenčnom centre a vo vstupnom pavilóne A1, či pri jednotlivých obchodných a spoločenských stretnutiach. Hovoriť sa bude napríklad o zákone o zákaze prevádzkovania zastaraných kotlov 1. a 2. emisnej triedy, ktorý má nadobudnúť účinnosť v septembri roku 2022 (platí pre ČR). Ministerstvo životného prostredia tento rok spustilo posledné vlnu kotlíkových dotácií, ktoré boli určené k výmene starých kotlov na pevné palivo za nový zdroj tepla. Kotlíkové dotácie sú udeľované od roku 2015, do konca roku 2020 má byť pritom zrealizovaných minimálne 90 tisíc výmen. Podpory výmeny starých kotlov za nový zdroj tepla však nekončia. V budúcnosti by mali byť súčasťou programu Nová zelená úsporám (NZÚ) v rámci podprogramu s názvom Adaptačné a mitigačné opatrenia NZÚ.

Rozvoj nízkoemisných technológií

V nadchádzajúcich rokoch čakajú českú energetiku (ale bude sa to týkať aj našej krajiny) zásadné zmeny, ktoré budú spočívať vo výraznom poklese využívania fosílnych palív. Aj na Infotherme 2020 pôjde preto o veľmi aktuálnu tému. Novela zákona ponúka v období po roku 2021 množstvo finančných nástrojov, ktoré umožnia významne investovať do rozvoja nízkoemisných technológií. Novinkou je aj Modernizačné fond, ktorý podporí rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, zvyšovanie energetickej účinnosti a znižovanie emisií skleníkových plynov. Dotácie budú môcť čerpať nielen podniky, ale aj domácnosti.

Nová energetická koncepcia

V rámci aktualizácie Štátnej energetickej koncepcie (SEK), na ktorej už ministerstvo priemyslu o obchode pracuje, by v Českej republike mali v budúcnosti dominovať jadro, obnoviteľné zdroje energie (OZE) a plyn. V horizonte najbližších 25 až 30 rokov by mal podiel jadra vzrásť zo súčasných 30% na asi 40 až 50% a podiel OZE asi na 25 až 30%. Okolo roku 2040 by sa malo asi 80% elektriny vyrábať z takzvaných bezemisných zdrojov a síce z jadra a OZE. Predpokladá sa, že v súlade s odporúčaním Európskej komisie sa do roku 2030 podiel OZE na výrobe elektriny zvýši zo súčasných približne 14 na 23 až 24%. Štát do budúcnosti tiež počíta s ďalšou podporou zelenej energetiky pomocou štrukturálnych fondov EÚ, predovšetkým so zameraním na malé decentralizované zdroje. Veľký potenciál vidí vo fotovoltaike na strechách rodinných domov a firiem. Počíta s podporou solárnych zdrojov v kombinácii s akumuláciou, pričom umožní energiu nielen zhromažďovať, ale aj predávať do siete. Fotovoltaika sa stane súčasťou "malej inteligentnej energetiky", zelenou energiou sa budú napájať aj elektromobily. Teší nás, že niektoré z týchto koncepcií boli a opäť budú prezentované aj na výstave Infotherma 2020 ..

Dom plný energie

Výstavu Infotherma 2020 bude otvárať vstupná expozícia s názvom Dom plný energie a informácií. Tu chceme návštevníkom výstavy prezentovať súčasnú realitu a predstaviť možné alternatívy vykurovania rodinných domov a nové perspektívne stavebné prvky. Expozícia bude po celú dobu výstavy komentovaná odborníkmi z portálu TZB-info a návštevníci tak budú môcť diskutovať o jednotlivých zdrojoch vykurovania, nákladoch a prevádzke.

Záujem o nadchádzajúci ročník Infothermy svedčí o tom, že vykurovanie a úspory energií sú vyhľadávanými témami nielen pre majiteľov a užívateľov rodinných domov, ale aj veľkého množstva domácností.

Na uplynulých 26 ročníkoch sa na Infotherme prezentovalo celkom 7 454 vystavovateľov a výstavu videlo 680 600 návštevníkov.

Tešíme sa na tradičných aj nových vystavovateľov a návštevníkov. Veríme, že nasledujúca výstava bude opäť stretnutím všetkých, ktorí sa zaujímajú o vykurovanie a úspory energií.

Viac na www.infotherma.cz

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív usporiadateľa
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama