Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Viac vrstiev laku nezaistí automaticky vyššiu odolnosť povrchu

Zverejnené: 19. 5. 2015

Lakované povrchy prinášajú do interiéru eleganciu a originalitu. Ale nie každý lakovaný nábytok je dokonale hladký s vysokou hĺbkou farieb. Špičkový produkt zaručí jedine kvalitné spracovanie pomocou najmodernejších technológií. Svoje o tom vie český výrobca kúpeľňového nábytku Dřevojas, ktorý lakuje v najmodernejšom lakovacom automate v Európe.

Nábytok vo vysokom lesku sa dlhodobo drží na špici v nábytkárskom priemysle. Bolesťou úplne prvého nalakovaného nábytku, ktorý sa pred x rokmi objavil, bolo, že na ňom zostávali odtlačky prstov, usadzoval sa prach a bol dosť náchylný na mechanické poškodenie. Tieto faktory sú teraz vďaka vyspelým technológiám eliminované. Lakovaniu predchádza fáza, v ktorej je neutralizovaný elektrický náboj dielcov. Vďaka tomu lak priľne k MDF základu a tým sa nábytok stáva antistatický. Ďalšou nesmiernou výhodou je potom ponuka farieb, v ktorých je možné nábytok nalakovať. A navyše lakovaný povrch neznamená len lesk, ale lakovať je možné aj matne alebo polomatne. Všetko závisí iba na fantázii architekta, dizajnéra či zákazníka, ktorí môžu vyberať odtieň lakovania zo vzorkovníka RAL/NCS, alebo si doniesť svoju vlastnú vzorku.

Kúpeľňový nábytok VITTA
Kúpeľňový nábytok VITTA

Viac vrstiev laku neznamená vyššiu odolnosť

To je mýtus, ktorý by sme chceli vyvrátiť. Viac vrstiev laku sa minimálne podpisuje na jeho vyššej lesklosti alebo odolnosti voči oteru, poškriabaniu. Tento aspekt má najväčší vplyv na rovnosť povrchu. Inými slovami – pokiaľ je diel nedokonale opracovaný, nie je rovný, hladký atď, dokáže viac vrstiev laku tento problém zakryť. Pokiaľ je ale predpríprava starostlivá, nie je dôvod, aby mali dvierka desať vrstiev laku, čo sa samozrejme tiež prejaví na cene finálneho produktu. A čo sa týka mechanického poškodenia – pokiaľ zoberieme ostrý nôž a urobíme vryp do lakovanej plochy, poškodí sa aj povrch s dvomi vrstvami laku, tak aj nábytok s desiatimi vrstvami,” hovorí Ing. Zdeněk Blažek, manažér marketingu Dřevojasu, v. d., tradičného českého výrobcu kúpeľňového nábytku.

Lakovací automat CEFLA
Lakovací automat CEFLA

Ako prebieha lakovanie?

Dokonale očistené nábytkové dielce z MDF materiálu sa vloží do automatu, kde je na nich aplikovaná polyuretánová farba vo variante vysokého laku (lesku), matu či polomatu. Slúži k tomu niekoľko trysiek, ktoré farbu striekajú v absolútne rovnomernom nánose. Nalakované dvierka putujú následne do sušiarne, kde čakajú cca 24 hodín na vytvrdnutie povrchu. Každý lakovaný diel po zaschnutí laku pokračuje do leštiaceho centra. Automatická leštička povrch finálne zaleští. S hotovými výrobkami sa zaobchádza maximálne opatrne, napr. sú prevážané v špeciálnych vozíkoch s kefkami, aby nedošlo k žiadnemu poškodeniu.

Vady laku

Výsledná kvalita dvierok v lakovanom prevedení je priamo závislá na základovom materiáli a úrovni jeho pripravenosti pre lakovanie. Pokiaľ je základová MDF doska zle opracovaná, poprípade nebol diel dobre očistený, sú výsledkom dvierka so zalakovanými nečistotami alebo krupičkou. Samostatnou kapitolou je lakovanie hrán. „Hrany sú detailom, na ktorý sa každý, aj celkom laický zákazník, okamžite zameria. Kvalita lakovaných hrán je opäť hlavne o kvalitnom materiáli. Hneď vysvetlím prečo. Prirodzenou vlastnosťou hrán je ich vyššia nasiakavosť oproti neopracovaným (čelným) plochám dielca. Miera nasiakavosti súvisí s tým, akú hustotu drevných vlákien doska má. Čím vyššia hustota, tým menšia nasiakavosť a vo výsledku dokonalejšia hrana. My v Dřevojase používame nadštandardné MDF dosky s hustotou 800 až 900 kg/m3, pričom u iných výrobcov to pokojne môže byť len okolo cca 600 až 800 kg/m3,” dodáva Ing. Zdeněk Blažek z Dřevojasu.

Autor: Dřevojas, v. d.
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama