Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Viladomy Kamenice. Komorný rezidenčný projekt v obci neďaleko Prahy

Zverejnené: 10. 10. 2023

Štvortisícová obec Kamenice zažíva v posledných rokoch výrazný prílev obyvateľov a s ním súvisiaci stavebný rozvoj, podobne ako ďalšie sídla v blízkosti Prahy. Pôvodná dedina prechádza urbanizáciou, v centrálnych častiach sa presadzuje väčšia mierka. Pozemok, na ktorom vyrástla dvojica viladomov podľa návrhu architekta Davida Zámečníka susedí so spomínaným centrom obce.

Foto: Petr Polák

Okolitá zástavba má rôznorodý charakter - nachádzajú sa tu rodinné domy, chaty aj bytové domy. Zo severnej strany pozemok susedí s hlavným peším ťahom, ktorý prechádza celou obcou. Areál viladomov tak vytvára pomyselnú bránu do centra mesta.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Tvar pozemku je lichobežníkový s dlhšími rovnobežnými stranami. Kratšie, smerom ku komunikáciám, sa rozbiehajú. Tento geometrický motív využívame pri základnej urbanistickej kompozícii návrhu. Na pozemok umiestňujeme dva takmer totožné domy štvorcového pôdorysu, ktoré majú svoje vonkajšie fasády rovnobežné s kratšími stranami pozemku. Vlastné domy sú vzájomne pootočené o 13 stupňov. Medzi domami vzniká nepravidelný spoločenský priestor s pôvodnými vysokými stromami. Princíp pootočenia domov sa premieta aj do formovania tvaru lomeného parkovacieho státia, zastropenia a lievikovito rozširujúcej sa príjazdovej komunikácie.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Z hľadiska urbanistickej prevádzky a funkcie je pozemok delený na pozdĺžne pásy, ktoré majú odlišné funkcie. Pozdĺž východnej hranice prebieha komunikácia, ktorá slúži na príchod áut k parkovacím státiam. Z druhej strany parkovania sa nachádza chodník pre peších, ktorý pretína celý pozemok od severu na juh a spája ulicu Ringhofferovú s peším chodníkom. Západný pás pozemku je najširší a slúži na vlastné bývanie. Centrálny priestor s pôvodnými vysokými stromami navodzuje pocit parku medzi dvoma viladomami a vytvára tak centrálny polosúkromný priestor slúžiaci komunitnému životu obyvateľov bytov. V okrajových častiach obytnej zóny, v priamej nadväznosti na prízemné byty, sú navrhnuté súkromné predzáhradky.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

"Ústrednou myšlienkou projektu bolo, ako do prostredia urastenej zelene umiestniť dva bytové domy, ktoré nebudú prevyšovať okolitú zástavbu a budú so svojim prostredím v súlade. Navrhli sme dva na seba podobné viladomy štvorcového pôdorysu s diagonálne osadenou sedlovou strechou, ktorá citlivo reaguje na okolitú zástavbu a zároveň do neusporiadaného prostredia širšieho centra obce prináša univerzálny princíp. Dynamické fasády domu a drevený obklad navodzujú civilný a prívetivý výraz nových domov, materiálovo prepojený s okolím a prírodou." Viladomy sú navrhnuté ako schodiskové domy – typológia, kedy sú všetky byty na podlaží prístupné z jedného vertikálneho komunikačného priestoru, pričom oba viladomy sú trojposchodové, horné poschodie je podkrovné. V každom z domov sa nachádza 8 bytov o veľkosti 2+kk až 4+kk.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Základové pásy sú železobetónové. Domy majú stenový nosný systém z tehlových tvárnic. Stropy a balkóny sú železobetónové monolitické. Konštrukciu strechy vynášajú oceľové väznice, krokvy sú drevené. Povrch jednoplášťovej strechy je z PVC krytiny svetlo šedej farby. Vonkajšie nosné murivo je opláštené minerálnou izoláciou s omietkou a zavesenou fasádou zo zvislých drevených lát zo sibírskeho smrekovca. Vonkajšie zábradlie balkónov je sklenené bezrámové. Kryté parkovacie státie je z oceľových profilov so zastropením z trapézového plechu. Strecha je zelená extenzívna. Príjazdová komunikácia k parkovacím státiam je navrhnutá z betónových zatrávňovacích tvárnic zasypaných jemným štrkom.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Materiály:

Železobetón - základové pásy, stropy, balkóny
Tehla - nosné steny
Drevo - strešné krokvy
Oceľ - strešné väznice, parkovacie státie
Trapézový plech - zastrešenie parkoviska
Minerálna vlna - zateplenie fasády
PVC - strecha
Omietka - fasáda
Sibírsky smrekovec - fasádny obklad
Betónové zatrávňovacie tvárnice - parkovisko
Autor: Ing. arch. David Zámečník / NEW HOW architekti

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: Petr Polák
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama