Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Víťazi CE-ZA-AR 2020 - tieto diela boli vyhlásené najlepšou slovenskou architektúrou

Zverejnené: 13. 10. 2020

Ocenenie Slovenskej komory architektov odovzdali autorom toho najlepšieho zo súčasnej slovenskej architektúry počas galavečera 7. októbra 2020. Celkovo bolo nominovaných 21 diel v 6 kategóriách: rodinné domy, bytové domy, fenomény architektúry, interiér, exteriér, občianske a priemyselné budovy. Pozrite si víťazov.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII RODINNÉ DOMY

Letný dom / Vajnory
Architekti: Aleš Šedivec, Tomáš Tokarčík
Fotografie: Eva Benková

Rodinný dom nás očaril najmä rozsiahlou a kultivovanou, relatívne prázdnou pôvodnou záhradou, okolo celého domu. Objekt je rozdelený na tri funkčné jasne čitateľné, rovnaké časti (domy): dennú, resp. spoločenskú, nočnú a exteriérovú – prekrytá terasa. Práve riešenie exteriérovej časti nás výrazne upútalo. Ako architekti cítime, že riešenie exteriérových priestorov v rámci rodinných domoch výrazne absentuje, pričom práve ono je ich veľmi dôležitou súčasťou, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje celkovú atmosféru i život v rodinnom dome, pretože slúži ako dôležitý pobytový priestor pre rodinu. V prípade Letného domu vo Vajnoroch bol práve exteriérový multifunkčný priestor brilantne vyriešený.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII BYTOVÉ DOMY

Bytový komplex Drotárska / Bratislava
architekti: Michaela Hantabalová, Juraj Hantabal
Fotografie: Juraj Hantabal

Hlavnou prednosťou bytového komplexu na Drotárskej ceste v Bratislave je v podstate veľmi invenčné použitie drevenej prevetrávanej fasády. Vďaka nej autori dokázali vytvoriť pomerne bohatý svet polosúkromných priestorov lodžii a balkónov, ktoré poskytujú svojim obyvateľom rôznu škálu intimity a súkromia. Príkladné je zvládnutie okolitého priestoru a sadovníckych úprav.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY

#monument majer / Banská Bystrica – Majer
architekti: Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš
Fotografie: Ján Kekeli

Objekt je výsledkom súťaže, ktorá je v slovenských pomeroch stále viac výnimkou ako pravidlom. Architekti vytvorili nádherný, až sakrálny objekt, kde veľmi koncepčným, až krajinárskym spôsobom reagujú na rôzne vrstvy v časovom kontexte. Týmto spôsobom citlivo obnovili pietnosť pôvodného vojnového cintorína. Objekt zároveň ukazuje aj hlboké výtvarné cítenie autorov a ich zručnosť a fachmanstvo v čistote detailu a prevedenia.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY

Prístavba k chalupe / Čachtice
architekt: Pavol Paňák
fotografie: Tomáš Manina

Prístavba víkendového domu v Čachticiach bola očarujúca už z fotografií. Reálna návšteva bola tým typom zážitku, kedy aj v horúcom lete pociťujete zimomriavky z dotyku so skutočným extraktom čírej architektúry. Hoci ide o jednoduché rozšírenie obytného priestoru víkendového domu, spôsob formy, priestoru, netriviálne konštrukčné riešenie a materialita, zaradili túto realizáciu medzi Fenomény.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII INTERIÉR

Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice / Senec
architekt: Matúš Bišťan
fotografie: Pavel Meluš, Juraj Marko

Pri tomto diele je dôležité zvýrazniť, že investorom je mesto Senec. Knižnica oslovila architekta už vo fáze žiadosti o grant. Architektonický návrh bol súčasťou projektu už od začiatku a bol obdivuhodne a dôsledne dotiahnutý do realizácie. Ku kvalite diela prispelo aj to, že si architekt prizval na spoluprácu ďalších autorov na riešenie grafického dizajnu a závesovej steny. Vzniklo tak komplexné dielo, ktoré je dobrým príkladom spolupráce samosprávy a architekta.

VÍŤAZNÉ DIELO V KATEGÓRII EXTERIÉR

Korzo Zálesie / Zálesie
architekti: Vojtech Krumpolec, Peter Derevenec
fotografie: Juraj Krumpolec, Michal Zajaček

Korzo prepája mesto s nedotknutým prírodným prostredím Malého Dunaja. Aj napriek tomu, že sa jedná o projekt iniciovaný a z veľkej časti realizovaný angažovanými občanmi, v plnej miere napĺňa ambíciu stať sa multifunkčným priestorom pre kultúru s funkciou námestia, promenády a dopravného uzla. Ako nám ukázala skúsenosť s karanténou v dôsledku Covid-u, takýto priestor potrebuje každé menšie mesto.

Verejné nábrežie v Zálesí obnovuje spojenie mesta s riekou a pozitívne vplýva na identitu daného miesta. Drevená konštrukcia vytvára chýbajúce pešie prepojenie a ponúka sedenie v tieni s úžasným výhľadom na Malý Dunaj. Súčasťou je tiež malý prístav a zastávka pre budúce vodné taxíky do Bratislavy. Tieto nové funkcie dopĺňajú predchádzajúce inštalácie vybudované miestnym občianskym združením a vytvárajú úžasný viackódový priestor.

Korzo Zálesie, foto: Lubos K, shutterstock
Korzo Zálesie, foto: Lubos K, shutterstock

CENA VEREJNOSTI

Cena verejnosti sa udeľuje na základe získaných hlasov v online hlasovaní na portáli cezaar.tv. Z celkového počtu 7214 hlasov získalo tento rok najviac hlasov (dovedna 1039) dielo Lesná sauna. Cena verejnosti putuje do rúk jeho tvorcom, architektom Danici Pištekovej, Anne Cséfalvayovej, Marianne Maczovej a Veronike Michalíkovej.

Lesná sauna / Spišský Hrhov
Architekti: Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková
Fotografie: Daniel Goliáš, Miroslav Beňák

Objekt sauny sa ocitol v kategórií Fenomény ani nie tak pre svoju formu, ale skôr pre program, ktorý toto dielo prináša. Nečakaný objekt, zasadený v krajine, vytvára špecifickú atmosféru a zážitok, za ktorým cestujú ľudia z celého Slovenska. Zrodil sa novodobý fenomén trávenia voľného času.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama