Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vlákenné tepelné a akustické izolácie

Zverejnené: 21. 4. 2020

ENVIZOL TB OH 26 a 50 sú dve riešenia nových tepelných a zvukových izolácií zo syntetických vlákien. I keď je tento izolovaný materiál vhodný z recyklovaných surovín, ponúka aj mimoriadne a pozoruhodné úžitkové vlastnosti.

RETEX, a. s., je moderná a dynamická firma zameraná na vývoj a výrobu netkaných textílií. Jej produkty sú hlavne pre výrobu komponentov pre automobilový priemysel a stavebníctvo.

ENVIZOL TB OH 26 a 50 je nová tepelná a akustická izolácia zo syntetických vlákien, ktorá vznikla v spolupráci spoločnosti RETEX, a. s., a vysokých škôl. Jej výroba prebieha na modernej linke v Moravskom Krumlove na južnej Morave a hlavnou surovinou sú technologické odpady z výroby izolácií z polyesterových vlákien z PET fliaš. Jedná sa tak o dvojnásobnú recykláciu. Vďaka starostlivému výberu suroviny – veľmi jemné vlákna až 2 dtex1 bez kontaminácie hrubými vláknami – sa dosiahli konečné vlastnosti a parametre.

Výhodou týchto izolačných vlastností je flexibilita (pružnosť, pevnosť a odolnosť proti deformácií) a hlavne nízka prašnosť bez dráždenia pokožky a dýchacieho ústrojenstva. Tieto prednosti sa týkajú nielen realizačnej fázy, ale aj vlastného užívania po celú životnosť stavby. Izolácia nedegraduje vplyvom vlhkosti - ani pri prípadnej poruche konštrukcie alebo havárii vody nie je potrebné izoláciu meniť, pôvodné vlastnosti zostanú zachované. Pozoruhodná je tiež vysoká odolnosť tejto izolácie voči vibráciám, nedochádza k zosadaniu izolácie. Izolácia sa vyrábajú v dvoch objemových hmotnostiach a v hrúbkach od 40 do 100 mm. Interiérová tepelná izolácia s objemovou hmotnosťou 26 kg / m3 je určená prevažne k občianskej výstavbe. Môže byť využitá pre izolácie podhľadov, stropov, stien i priečok, vrátane suchej výstavby.

Pre zvukové izolácie vo vnútri budov je vhodná izolácia o objemovej hmotnosti 50 kg/m3, ktorá vyniká pohltivosťou širokého spektra hluku.

Tepelnoizolačná doska (TB OH 26)

Ide o termicky spájanú textíliu pre termoizolačné aplikácie v stavebníctve. Zloženie: recyklované polyesterové vlákna a dvojzložkové polyesterové vlákna, tzv. BICO (ide o dvojzložkové polyesterové vlákno s rozdielnou teplotou topenia jednotlivých zložiek).

Povrch vlákna sa taví cca pri 110 °C a viaže susediace polyesterové vlákna. Jadro s vyššou teplotou topenia (cca 250 °C) pritom zostáva stabilná. Táto vlastnosť umožňuje spojiť vlákna polyesterovej izolácie medzi sebou a to s dlhodobou životnosťou. Táto izolácia má veľmi zaujímavú difúznu priepustnosť (µ = 1,5/2,2).

Použitie a vlastnosti

• Izolácia krovov, stropov, priečok
• bez chemických spojív, odolnosť proti mechanickému poškodeniu dodávaný rozmer 60 × 120 cm
• požiarna klasifikácia: E, reakcia na oheň EN 13501-1
• faktor difúzneho odporu µ = 1,5/2,2 (OH 26 / OH 50)
• súčiniteľ tepelnej vodivosti pri laboratórnej vlhkosti tepelné vodivosti λ = 0,036 W/(mK)
• merná tepelná kapacita c = 1250 J/(kgK)

Tepelno a akusticky pohltivá doska (TB OH 50)

Netkaná termicky spájaná textília pre prevažne akustické aplikácie. Zloženie: 90% -recyklované polyesterové vlákna a 10% BICO vlákna.

Tento článok vyšiel v časopise INTRO

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Retex

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama