Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Vonkajšie žalúzie – svetlo, energetika a vnútorná klíma vo vašich rukách

Aktualizováno: 10. 8. 2020

Vonkajšie žalúzie sú vysoko účinnou tieniacou technikou. Ich obľuba je na vzostupe a stávajú sa neodmysliteľným doplnkom moderných stavieb. Používajú sa tam, kde chceme dosiahnuť čo najväčšiu energetickú úspornosť budov, regulovať si vnútornú klímu a svetlo v miestnostiach a zároveň sú efektívnym architektonickým prvkom, ktorý dotvára dizajn modernej stavby 21. storočia.

V letnom období si chceme všetci užiť čo najviac slnečných lúčov a vychutnávať si letnú pohodu. Súčasná architektúra domov, kde dominujú veľké presklené plochy a množstvo okien je síce nastavená tak, že získate presvetlenú domácnosť, ale slnečné svetlo veľakrát oceníte len do určitého momentu. Ak sa začnú vonkajšie teploty šplhať nad 27 stupňov Celzia a zotrvajú tak niekoľko dní, interiér domácnosti sa začne výrazne prehrievať. Vonkajšie žalúzie sa stávajú v tomto prípade výborným riešením, nielenže vám poskytnú dostatočnú ochranu pred slnkom práve vtedy, keď to budete potrebovať, ale navyše dodajú aj dizajnu vášho domova nový rozmer.

Predstavy o tom, ako fungujú domové tieniaci predmety, sa stále vyvíjajú. Pôvodne chránili interiér pred priamym slnkom alebo bránili pohľadom zvonku. Dnes slúžia aj ako tepelná clona: clonia tepelné žiarenie, ktoré by inak unikalo z interiéru von alebo zvonku dovnútra. Vhodné vnútorné tieniace predmety významne ovplyvňujú teplotu vnútorného tepelného žiarenia a tým aj vnútornú teplotu.

Energeticky inteligentné okno

Energeticky inteligentným oknom sa myslí okno, ktoré v zime vpúšťa slnečnú energiu dovnútra a v lete naopak žiadnu energiu dovnútra nevpustí, či už ide o horúce slnečné lúče alebo pozemské tepelné žiarenie s vysokými teplotami nad 27 ° C; prípadne horúci letný vzduch. O takomto okne nemôžeme uvažovať bez zaobstarania si vhodných tieniacich predmetov, čiže clôn. Ako sme uviedli, tieto clony nielen tienia, tzn. regulujú toky tepla, ale svojou emisivitou ovplyvňujú teplotu priestorového žiarenia vo vnútri miestností a tým aj teplotu vzduchu.

Výhody vonkajších žalúzií

Jednoznačnou výhodou vonkajších žalúzií je možnosť naklápania lamiel, čím dochádza či už k regulácii osvetlenia interiéru, tak aj množstva prepusteného tepla dovnútra budovy. Dopadajúca slnečná energia, ktorá by sa v miestnosti premenila na teplo, takto nie je vpustená dovnútra, ale ani na zasklenie. To potom aj v lete zostáva chladné a neohrieva interiér.

K ďalším výhodám, ktoré vonkajšie žalúzie prinášajú patria: uzamykateľnosť, vysoká schopnosť tienenia, bezhlučný chod a tesnenie eliminujúce vonkajší hluk, možnosť zvoliť ovládanie kľukou alebo motorom a vďaka úzkej lamele sa hodí aj do miest s užším ostením.

V poslednej dobe sa vonkajšie žalúzie vybavujú reflexnou úpravou. Tá zabezpečuje, že sa od clony odrážajú nielen priame slnečné lúče, ale aj rozptýlené slnečné svetlo a zemské žiarenie. Tým sa clona neohrieva, čo je veľmi dôležité. Keby clona všetko dopadajúce žiarenie pohlcovala, ohriala by sa - v lete nie sú výnimkou ani teploty 70 ° C - a sálala teplo do okna alebo do miestnosti. Kovovo lesklá clona sa aj na priamom slnku ohreje len mierne nad teplotu vzduchu. Tým chráni aj okenné zasklenie, ktoré sa neohrieva alebo len veľmi málo. Toto riešenie sa hodí všade tam, kde sú veľké okenné plochy a keďže dnešná architektúra moderných domov je veľkým preskleným plochám naklonená, tak na väčšinu nových alebo rekonštruovaných objektov, ďalej na administratívne budovy, kde je zároveň ťažké vykonávať dodatočnú montáž a údržbu vonkajších žalúzií či roliet. Výhodou je, že si vnútorné clony dlhodobo udržujú vysokú odrazivosť.

Pre koho predstavujú vonkajšie žalúzie najlepšiu voľbu?

Takisto ako chceme mať počas celého dňa dostatok slnečného svetla, sú aj okamžiky, kedy by sme si radi od tepla a svetla oddýchli, najmä počas dlhšie trvajúcich horúčav, kedy naopak preferujeme chládok a príjemnejšiu klímu. Alebo takisto ak sú veľké presklené plochy orientované na južnú až juhozápadnú stranu, tak je tienenie vyslovene nevyhnutné, inak by sme v interiéri príjemnú pobytovú klímu nedosiahli. Vonkajšie žalúzie sú elegantným a vysokofunkčným prvkom tieniacej techniky, ktorý dokáže zatieniť až 85 % dopadajúceho slnečného žiarenia a tým zabrániť prehrievaniu interiéru a následne vám to dokáže znížiť náklady až o 30 %. Vonkajšie žalúzie sa zvyčajne využívajú v kancelárskych budovách, rodinných domov ale takisto už aj v bytových domoch alebo iných priemyselných stavbách. Na rozdiel od roliet alebo dnes moderných screenov sú realizovateľné takmer vo všetkých projektoch, pretože nemajú také rozmerové obmedzenia ako napr. rolety. Využitie vonkajších žalúzií preto záleží len od veľkosti okna, ktoré chcete zatieniť.

Podomietkové alebo predokenné prevedenie?

Vzhľadom k tomu, že vonkajšie žalúzie sú súčasťou fasády, je veľmi dôležité na nich pamätať už vo fáze projektu. Inštalácia vonkajších žalúzií ponúka niekoľko variantov montáže, ktoré je možné rozdeliť do dvoch základných skupín a to podomietkové prevedenie a predokenné prevedenie. Trendom poslednej doby je rastúca obľuba najmä podomietkových boxov. Dôvodom sú čím ďalej náročnejšie požiadavky architektov a projektantov z hľadiska tepelných mostov a kvality použitých materiálov. Je jedno, či sa jedná o priemyselné objekty, rodinné domy, byty alebo pasívne domy či ostatné stavby.

Predokenné prevedenie žalúzií
Predokenné prevedenie žalúzií

Aké vonkašie žalúzie vybrať?

V ponuke firmy Rollos sú vonkajšie žalúzie Neva typu C-80, Z-70, Z-90, S-90. Odlišujú sa od seba najmä tvarom lamiel, ich šírkou, prevedením žalúzie (podomietkové prevedenie, predokenné prevedenie, typom fixácie bočného vedenia a pod.) a typom ovládania. Všetky z uvedených typov vonkajších žalúzií sú vyrobené z hliníkového profilu, vďaka čomu maximálne odolávajú nepriaznivým poveternostným podmienkam. Stabilitu vonkajších žalúzií v zlom počasí zaisťujú hliníkové vodiace lišty, ktoré zároveň predstavujú aj bezpečnostný prvok.

Vonkajšie žalúzie C-80 majú tvar písmena C so spevnenými okrajmi a šírkou 80 mm. Ovládajú sa pomocou kľuky alebo elektromotora. Vyšší komfort dodáva žalúziám napojenie na senzory vetra a slnka. Regulujú sa v rozpätí 180 °, čo umožňuje presnú reguláciu požadovaného svetla. Tvar C neumožňuje lamelám, aby na seba doliehali. Lamely sú fixované pomocou plastových kotlíkov alebo oceľového lanka. Vodiace lišty majú zalisované polyamidové tesnenie, ktoré znižuje hlučnosť žalúzií.

Vonkajšie žalúzie Z-70 majú tvar písmena Z o šírke 70 mm. Sú takmer rovné, čo umožňuje navzájom prelínať jednotlivé lamely a docieliť tak zatienenie interiéru takmer ako to dokážu rolety. Lamely v tvare Z so šírkou 70 mm majú zavalcované tesnenie, ktoré zabezpečuje takmer bezhlučný chod žalúzií. Je možné ich ovládať ručne alebo elektro-pohonom. Ručne sú ovládané pomocou kľuky. Elektro pohon možno napojiť na ovládať umiestnený na stene alebo na diaľkový ovládať. Žalúzie tak budete môcť ovládať aj so svojej sedačky. Pohon sa dá napojiť aj na veterno-slnečné senzory. Žalúzie sa tak automaticky zastrú v prípade ostrých slnečných lúčov. Vy tak prídete domov z práce do príjemnej izbovej teploty aj v letnom období. Veterný senzor pri vopred nastavenej rýchlosti vetra automaticky vytiahne žalúzie do boxu. Tým ochráni žalúzie pred poškodením.

Vonkajšie žalúzie Z-90 predstavujú technicky najdokonalejší typ vonkajších žalúzií. Rovnako ako v predchádzajúcom type im ich tvar umožňuje navzájom prelínať jednotlivé lamely a docieliť tak zatienenie interiéru takmer ako pri roletách. Takisto všetky funkcie majú rovnaké ako žalúzie Z-70 (bezhlučný chod, možnosť zvoliť ovládanie kľukou alebo motorom, možnosť napojiť pohon na veterno-slnečné senzory atď.) s tým rozdielom, že šírka lamely je pri tomto type až 90 mm.

Vonkajšie žalúzie S-90 patria k najkvalitnejším typom vonkajších žalúzií. Tvar písmena S spôsobuje, že lamely na seba perfektne doliehajú, čo dodáva žalúziám pevnosť a odolnosť voči vonkajším vnemom a takisto lepšie odhlučnenie. Žalúzie typu S sa tak radia k najpevnejším na trhu. Ovládajú sa takisto buď manuálne pomocou kľuky alebo elektronicky, pomocou elektromotora.

Vonkajšie žalúzie dotvárajú moderný vzhľad fasády

Vonkajšie žalúzie vďaka svojmu modernému dizajnu plnia aj estetickú funkciu. Lamely pre vonkajšie žalúzie sú vyrábané v 19-tich odtieňoch podľa vzorkovníka RAL. Tienenie preto môžete zladiť podľa svojho vkusu a to s farbou vašich okien, dverí, fasády alebo dokonca aj sieťkou proti hmyzu.

Ak chcete zistiť, koľko by vás takéto tienenie stálo, neváhajte osloviť špecializované firmy a nechajte si u nich vypracovať nezáväznú cenovú ponuku. Ceny vonkajších žalúzií závisia najmä od spôsobu ovládania, ale aj od tvaru a veľkosti lamely. Je však potrebné myslieť aj na to, že správnym používaním exteriérových žalúzií sa vám predĺži aj životnosť okna a zároveň sa vám môžu vrátiť peniaze späť prostredníctvom úspor za energie, ktoré môžu predstavovať až 30 % v podobe nákladov na chladenie interiéru v lete a vykurovanie v zime.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama