Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Vydarená rekonštrukcia: Zo stajne vznikol príjemný apartmán

Zverejnené: 30. 4. 2020

Do apartmánu Petry Winter sa vchádza cez krásny a starostlivo udržiavaný vnútroblok, vlastný byt sa potom rozkladá na niekoľkých poschodiach a jeho jednotlivé časti sú spojené terasami - menšími aj väčšími. Z tohto nezvyčajného nádvoria na vás dýchne skôr vidiecka idylka. Je tu pokoj a ticho, ktoré inde v rušnom Mníchove nezažijete.

Petra Winter je šéfredaktorkou obľúbeného nemeckého časopisu Madame. Vo svojom mníchovskom byte žije s manželom a päťročným synom Vincentom.

História a súčasnosť

Podľa majiteľky je každá zmena dobrá, aj keď sa trebárs na začiatku javí ako katastrofa - teda aspoň pokiaľ ide o bývanie. Budova, ktorá bola postavená už v roku 1872, bola niekoľkokrát renovovaná a rozširovaná, stále sa s ňou niečo dialo. Tam, kde kedysi boli stajne pre kone a žilo služobníctvo, sú dnes vysoké stropy a zaujímavé kombinácie farieb v zemitých tónoch. Tie k tomuto štýlu architektúry patria.

Nič neskrývali

Aj Petra sa na zmenách domu podieľala. Spoločne s manželom nechali pri rekonštrukcii bytu zámerne odhalené tehlové steny a drevené trámy, ktoré skvele skombinovali práve so sýtymi farbami terakoty, fialovou, červenou a hnedou.

"Každá izba je v inej farbe, čo bol náš zámer. Vychádzali sme z histórie, inšpiráciou nám boli zámocké interiéry - v nich je každá miestnosť farebne odlišná. Myslím si, že výrazné farby sú veľmi dôležité pre vnímanie priestoru aj celkový zážitok z neho. Bez nich by bol náš byt nudný. Béžovú a okrovú sme sa rozhodli prenechať hotelom ..."rozpráva Petra.

Prívetivé a milé

Útulná atmosféra prestupuje celým domom - od kuchyne, jedálne a obývacej izby na prízemí cez spálňu, detskú izbu až po pracovňu a knižnicu v najvyššom poschodí. Najväčšia terasa na streche, spája hlavnú časť bytu s krídlom pre hostí, kde im sú k dispozícii dve izby a dve kúpeľne.

"Po všetkých skúsenostiach s rekonštrukciou môžem rozhodne prehlásiť, že je určite jednoduchšie sa pekne obliecť, ako pekne zariadiť byt," smeje sa majiteľka a dodáva: "Ale stálo to za to a teraz sme tu veľmi spokojní, len keby človek vedel dopredu o všetkých komplikáciách a nástrahách, mohol by sa na problémy lepšie pripraviť. Ale to by zasa nebol skutočný život."

Ako z mixéru

Petra sa pri zariaďovaní interiéru bytu inšpirovala hotelmi Soho House v Berlíne a londýnskym Bristolom. Preto tu nájdeme mix najrôznejších štýlov, dizajnu, doplnkov i suvenírov z ciest. Spoločné sú pre nich úplná prirodzenosť a určitý pôvab, ktorý vás očarí. V kúpeľni je tiež jedna stena z neomietnutých tehál, na ktorej pozadí vyzerajú vázy s kvetinami a voľne stojaca vaňa na nožičkách veľmi efektne a dekoratívne. "Klasické a tradičné riešenia môžu byť samozrejme krásne, ale ja osobne aj môj manžel, dávame prednosť bytom, ktoré nejakým spôsobom podčiarkujú osobnosť svojich majiteľov," hovorí Petra.

V kuchyni je oddelený jedálenský kút. Vďaka kamennej podlahe, vkusnej farbe stien a dreveným trámom pôsobí toto miesto veľmi útulne. Krb, teplé farby, lampy a nábytok priestor len príjemne dotvárajú. Hlavnými akcentmi v interiéri sú žlté dizajnové kreslá a kávový stolík pri okne.

"Niekedy sa tak moc sústredíme na výber nového auta, beháme po obchodoch kvôli oblečeniu alebo týždne plánujeme dovolenku snov, že úplne zabudneme na vlastný dom či byt. Pritom prostredie, v ktorom žijeme a bývame so svojimi blízkymi každý deň, by malo byť niečím výnimočným a mali by sme sa jeho výberu a zariaďovaniu venovať starostlivo ..." vysvetľuje na záver majiteľka bytu Petra.

Autor: Mirka Vernerová
Foto: WestwingNow

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama