Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Vyhlásenie víťaza prvého ročníka Ceny časopisu INTRO

Zverejnené: 8. 9. 2023

V tohtoročnom, historicky prvom ročníku Ceny časopisu INTRO bolo nominovaných celkom 38 českých a slovenských architektonických diel, do užšieho výberu postúpilo 12 z nich. Slávnostné vyhlásenie víťaza prebehne 12. septembra 2023 o 19.30 hod. v rámci odovzdávania cien Architekt roku v Centre architektúry a mestského plánovania (CAMP) v Prahe.

Vinárstvo Lahofer / Chybík + Krištof

Na Cenu časopisu INTRO bolo nominovaných 38 realizácií z Českej republiky a Slovenska. Ide o diela, ktoré boli po predchádzajúcom starostlivom výbere publikované v časopise INTRO, a to od marca 2020 (INTRO 11) do marca 2023 (INTRO 20), teda v rámci posledného uzavretého materiálového cyklu. Z tejto skupiny – do ktorej neboli zaradené realizácie, na vzniku ktorých sa podieľali členovia redakčnej rady INTRA – sa do užšieho výberu dostalo týchto 12 realizácií:

Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice / Kuba & Pilař architekti
Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice / Kuba & Pilař architekti
  • Obytná zostava v záhrade / d3D
  • Tree House / Jan Tyrpekl
  • Vinárstvo Lahofer / Chybík + Krištof
  • Dom V / Martin Skoček
  • Dom v ruine / ORA
  • Fakulta humanitných štúdií UK, prestavba menzy internátu 17. listopadu / Kuba & Pilař architekti
  • Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice / Kuba & Pilař architekti
  • Park Zdeňka Kopala / Eva Wagnerová, ENVICONS
  • Centrála ČSOB – SHQ / Chalupa architekti
  • Sadrovňa v Kravsku / ORA
  • Pamätník Jana Palacha vo Všetatoch / MCA ateliér
  • Zázemie cintorína v Litomyšli / Kuba & Pilař architekti
Dom v ruine / ORA
Dom v ruine / ORA

Prečo ďalšia cena za architektúru?

„Časopis INTRO sa už od roku 2016 snaží mapovať svetovú architektonickú scénu s cieľom zvýšiť záujem verejnosti o architektúru a pozdvihnúť jej úroveň. Za dobu existencie nášho časopisu vzniklo u nás i vo svete mnoho pozoruhodných realizácií, ktoré sú právom považované za nasledovaniahodné príklady kvalitnej architektúry. O takých príkladoch by sa malo nielen písať, ale tiež by mali byť po zásluhe ocenené,“ vysvetľuje Jan Hejhálek, vydavateľ časopisu INTRO.

Tree House / Jan Tyrpekl
Tree House / Jan Tyrpekl

Kto rozhoduje a rozhodne

Na výbere realizácií, ktoré sa dostanú na stránky časopisu INTRO, sa podieľajú nielen naši redaktori na čele so šéfredaktorom Martinom Vernerom, ale aj redakčná rada v zložení Zdeněk Fránek, Petr Hájek, Ján Stempel, Peter Stolín a Petr Šmídek. Zo skupiny nominovaných diel, ktoré redakcia a redakčná rada zaradila do užšieho výberu, vyberie konečného víťaza Petr Volf, novinár a spisovateľ zaoberajúci sa výtvarným umením, architektúrou a dizajnom. Cenu časopisu INTRO odovzdá šéfredaktor časopisu Martin Verner 12. septembra 2023 v priestoroch CAMP v Prahe.

Centrála ČSOB – SHQ / Chalupa architekti
Centrála ČSOB – SHQ / Chalupa architekti

Medzinárodné ocenenie

Cena bude udeľovaná každoročne najlepšej realizácii publikovanej v časopise INTRO za posledný rok, do prvého ročníka boli nominované realizácie publikované v INTRA v posledných troch rokoch.

„Pretože ide o prvý ročník tejto ceny, rozhodli sme sa zaradiť medzi nominované aj staršie realizácie – teda tie, ktoré sme v INTRE publikovali už od roku 2020. V budúcich ročníkoch už budeme vyberať len diela publikované za posledný rok, zameriame sa však nielen na Česko a Slovensko, ale na celý stredoeurópsky priestor,“ uzatvára Jan Hejhálek.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív INTRO
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama