Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Vykurovanie, ktoré v lete chladí

Zverejnené: 21. 1. 2009

Všeobecne nie je príliš jasné, kam sa bude v budúcich rokoch uberať zmena klímy. Vykurovať budeme musieť aj naďalej, niekedy viac alebo menej, tak, ako ukazujú zimy v posledných rokoch. Súčasne musíme v letných mesiacoch rátať s extrémne vysokými teplotami. Je dobré, keď sa aspoň vo vlastnom domove pripravíme na obidve možnosti.

Nemecký výrobca tepelnej techniky Stiebel Eltron, firma s osemdesiaťročnou tradíciou s výrobou tepelnej techniky a viac ako tridsaťročnou tradíciou výroby tepelných čerpadiel, ponúka tepelné čerpadlá, ktoré poskytujú túto možnosť.

Tepelné čerpadlo vzduch – voda WPL 13-23 cool

Zariadenie typovej rady WPL 13-23 cool poskytne v moderných priestoroch možnosť – vykurovať v zime a chladiť v lete. Celoročne tak môže zaisťovať prípravu teplej vody.


Tepelné čerpadlo systému vzduch–voda typovej rady WPL cool

Tepelné čerpadlá WPL patria ku špičke nielen vďaka vynikajúcim výkonovým parametrom, ale aj vďaka veľmi tichej prevádzke. Za optimálnu reguláciu vykurovacieho aj chladiaceho procesu a ešte vyšším vykurovacím faktorom u nového WPL cool nestojí iba Scroll kompresor s prídavným vstrekovaním chladiva, ale novo aj elektronický expanzný ventil. Jednosmerný ventilátor umožňuje optimálne riadiť otáčky z pohľadu chladiaceho okruhu, ale aj hlučnosti.

Tisícky inštalácií tepelných čerpadiel vzduch/voda WPL po celom svete, potvrdzujú vhodnosť použitia nie len u novostavieb, ale tiež pri rekonštrukciách.


Schéma zapojenia TČ zem - voda WPC cool

Kompaktná vnútorná aj vonkajšia realizácia

Tepelné čerpadlo je dodávané v kompaktnom vnútornom alebo vonkajšom vyhotovení (teda nie v delenom – split vyhotovení). Opláštenie je vyhotovené z kvalitného pozinkovaného plechu, vybaveného perlovo bielym vypaľovacím lakom.

U vonkajšieho vyhotovenia táto povrchová úprava spolu s konštrukciou horného krytu, v ktorom je integrovaný vzduchový nasávací a výfukový kanál, chráni tepelné čerpadlo pred nepriazňou počasia.

Vnútorné vyhotovenie nasáva a vyfukuje zdrojový vonkajší vzduch pomocou tepelno a zvukovo izolovaných vzduchových hadíc pripojených na vonkajšie stenové priechodky.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ponúka výhrevnosť v kompaktnej forme. Ešte pri teplote –20 °C dokáže tepelné čerpadlo získavať z vonkajšieho vzduchu energiu. Pretože sa vykurovací výkon tepelných čerpadiel vzduch/voda s klesajúcou vonkajšou teplotou znižuje, slúži sériovo vstavaný elektrokotol ako bivalentný zdroj.

V letnej chladiacej prevádzke sa odoberá WPL cool z miestností pomocou fancoil jednotiek alebo plošných vykurovaco - chladiacich systémov nežiaduce teplo a odovzdáva ho prostredníctvom tepelného čerpadla vonkajšiemu vzduchu.

Tepelné čerpadlo zem – voda WPC 5–13 cool

Typová rada WPC 5-13 cool využíva kompresory Scroll v spojení s ekologicky nezávadným chladivom R410a. Maximálna výstupná teplota vykurovacej vody tak môže dosahovať 60 °C.

Tepelné čerpadlo ďalej obsahuje obehové čerpadlo a trojcestný ventil slúžiaci pre vykurovací okruh a okruh internej prípravy teplej úžitkovej vody, obehové čerpadlo zdroja, teplotné snímače zdroja, vykurovacie a vratné vody a snímač vonkajšej teploty.

V prístroji je nainštalované elektrické vykurovacie teleso s kaskádovitým spínaním výkonu od 2,6 do 8,8 kW. Vykurovacie teleso je určené pre dodatočný ohrev vykurovacej vody pri požiadavke na výstupnú teplotu vyššiu ako je maximálna dosiahnuteľná tepelným čerpadlom.


Ukážka vonkajšieho zhotovenia tepelného čerpadla s opláštením z kvalitného pozinkovaného plechu

V spodnej časti tepelného čerpadla je umiestnený 200 l zásobníkový ohrievač vody so vstavaným trúbkovým veľkoplošným výmenníkom. Toto riešenie zaisťuje rýchly a jednorazový plynulý ohrev vody. U najvýkonnejšieho typu WPC 13 cool potom trvá ohrev z 15 na 50 °C približne 45 minút.

WPC cool ponúka možnosť pasívneho chladenia. V priebehu letnej prevádzky je možno u systému zem/voda s pôdnymi vrtmi pomocou špeciálne upravených plošných vykurovacích systémov (stráženie rosného bodu) alebo fancoil jednotiek využiť za účasti týchto prvkov chlad nemrznúcej zmesi vo vrtoch pre chladenie objektu.

Prínosom pre pohodlnú inštaláciu je aj vyústenie všetkých prípojok v hornej časti prístroja. U tepelného čerpadla bol mimoriadny dôraz kladený tiež na dosiahnutie nízkej hlučnosti. Tej bolo dosiahnuté nielen novým typom kompresoru, ale aj konštrukčným riešením skrine tepelného čerpadla. Práve jej prevedenie umožňuje aj umiestnenie prístroja bez špeciálneho betónového základu. Vzhľad výrobku je koncipovaný v typickej dizajnovej línii charakteristickej pre produkty Stiebel Eltron.

Tepelné čerpadlá Stiebel Eltron sú riadené ekvitermnou reguláciou WPM (u typu WPC cool sériovo vstavanou v tepelnom čerpadle), ktorá je schopná riadiť dva vykurovacie okruhy, prípravu teplej úžitkovej vody a spínanie vstavaného elektrokotla. Samozrejme umožňuje niekoľko útlmových programov, ktorých využívanie je však s ohľadom na spôsob dimenzovania tepelných čerpadiel a veľkú zotrvačnosť podlahových vykurovacích zostáv potrebné dôsledne zvážiť.

Autor: Ing. Petr Novotný
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama