Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Výstavba pasívnych tehlových domov má „zelenú“

Zverejnené: 13. 8. 2015

O pasívnych domoch sa v poslednom čase stále častejšie hovorí v súvislosti s tehlovými domami, pretože je možné ich postaviť aj z jednovrstvého muriva, a to vďaka tehlám s integrovanou izoláciou. Prvý takýto dom v ČR postavila zo svojich unikátnych tehál Family 2in1 spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. a prebiehajúce merania potvrdzujú vysokú kvalitu stavby. Otvára sa tak nová éra úsporného bývania budúcnosti.

Výhodnejšie ceny pasívnych domov

Cieľom výstavby vzorového domu s názvom HELUZ Triumf bolo ukázať, že pasívny rodinný dom je možné postaviť napríklad aj svojpomocne z jednovrstvého tehlového muriva bez potreby dodatočného zateplenia. Tehlové domy s keramickými stropmi navyše dosahujú nízkej prievzdušnosti obvodového plášťa budovy, ktorá bola na vzorovom dome na výstavisku v Českých Budejoviciach niekoľkokrát overená formou tzv. Blower-door testu. Hlavným účelom Blower-door testu je zistenie vzduchotesnosti obvodového plášťa budovy. Test aktuálne ukázal, že aj napriek všetkému prevádzkovému zaťaženiu si dom udržal pôvodné parametre namerané pri dokončení stavby. Zistená hodnota neprievzdušnosti n50 = 0,2 h-1 je 3 × nižšia, než je požiadavka na splnenie štandardu pasívneho domu.

Ďalšie merania budú pokračovať počas budúcich rokov, avšak už dnes je zjavné, že dom si zachováva vysokú kvalitu parametrov obvodového plášťa,,” hovorí Ing. Pavel Heinrich, produktový manažér spoločnosti HELUZ a dodáva, že na stavbu pasívneho alebo nízkoenergetického domu je nevyhnutné využiť nielen kvalitné materiály, ale predovšetkým je dôležité postrážiť si, aby bola stavba kvalitne zhotovená. Pri tehlových domoch však nie je nijako zložité dosiahnuť dobrej kvality stavby vďaka ľahkosti ich zhotovovania.

Vhodný stavebný materiál zo sortimentu HELUZ pre nízkonákladové domy s minimálnou spotrebou energie bez dodatočného zateplenia sú tehly Family 50 2in1 a Family 44 2in1. Tieto tehly, vzhľadom k ich tepelnoizolačným parametrom, patria medzi cenovo najzaujímavejšie na trhu. S ich využitím spolu s dotáciou Nová zelená úsporám, ktorá sa môže pohybovať od 350 do 500 tisíc Kč, môže byť stavba pasívneho domu dokonca lacnejšia ako bežná novostavba.

Brúsený tehlový blok HELUZ Family 44 2in1
Brúsený tehlový blok HELUZ Family 44 2in1
Brúsený tehlový blok HELUZ Family 50 2in1
Brúsený tehlový blok HELUZ Family 50 2in1

Výhody domu z tehál s integrovaným polystyrénom

  • priaznivá cena + možnosť čerpania dotácie z programu Nová zelená úsporám a to až do výšky
    500 000 Kč,
  • podpora na spracovanie odborného posudku a zabezpečenie Blower-door testu až
    35 000 Kč,
  • klasická výstavba aj svojpomocne– jednoduchý stavebnicový systém,
  • nízke prevádzkové náklady – dom s minimálnou spotrebou energie,
  • dlhá životnosť fasády – žiadne dodatočné zateplenie,
  • príjemná vnútorná klíma v každom ročnom období.

Vzorový pasívny tehlový dom, ktorý realizovala spoločnosť HELUZ v areáli českobudejovického výstaviska spolu s finančnou podporou z prostriedkov štátneho rozpočtu prostredníctvom Ministerstva priemyslu a obchodu, je prístupný k prehliadke a to po objednaní pomocou formulára na stránkach www.heluz.cz.

Autor: David Laňka
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama