Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Využitie a vsakovanie dažďovej vody

Zverejnené: 19. 8. 2009

Využívanie dažďovej vody znamená nielen úspory financií za vodné, ale tiež šetrnejšie správanie k životnému prostrediu. Pokiaľ vodu nemôžeme využiť ani vypustiť, ponúka sa v dobrých geologických podmienkach možnosť vsakovania.

V súčasnej dobe rastie snaha o vsakovanie a využitie dažďových vôd z urbanizovaných mestských plôch z dôvodov obmedzenia veľkosti povrchového odtoku do kanalizačnej siete. To je ďalší dôvod prečo s dažďovou vodou, ktorá nám zdarma spadne z neba, niečo robiť.

Prečo využívať dažďovú vodu?

Hlavným dôvodom je možnosť využitia zachytenej dažďovej vody v domácnostiach a ušetrenie nákladov za pitnú vodu. Dažďová voda je vhodná na zavlažovanie záhrady, splachovanie toaliet, prípadne na pranie bielizne.

Pokiaľ uprednostňujeme skôr vsakovanie dažďových vôd ako akumuláciu, je hlavným dôvodom zníženie prietokov v kanalizácii za dažďa. Pokiaľ geologické podmienky nedovoľujú vsakovanie použiť, je potrebné dažďovú vodu najskôr zachytiť do akumulačnej nádrže a potom riadene odpúšťať do kanalizácie.

Správne navrhnutý systém

Či sa už jedná o retenciu alebo vsakovanie dažďovej vody, vždy je dôležité mať pred nádržou osadený kvalitný filter nečistôt. Filter zaistí správnu funkčnosť celého systému a zároveň výrazne predĺži jeho životnosť.


Príklad kombinácie správneho využitia a vsakovania dažďovej vody

Pokiaľ požadujeme vyššiu kvalitu predčistenia zachytenej vody, je lepší pred nádrž umiestniť filter so sedimentačným priestorom.

Akumulačná nádrž

V súčasnej dobe je najpoužívanejším materiálom menších akumulačných nádrží o objeme 4 000 až 14 000 litrov polyethylén alebo sklolaminát. Hlavnou prednosťou týchto materiálov je jednoduchá manipulácia na stavbe bez použitia ťažkej techniky. Nádrže väčších objemov sú už cenovo výhodnejšie z betónu.


Polyethylénová akumulačná nádrž o objeme 4000 litrov

Čerpanie

Dôležitým prvkom, ktorý nám sprostredkuje kontakt medzi zachytenou dažďovou vodou a jej ďalším využitím je čerpadlo. Plnoautomatické domáce vodárne na dažďovú vodu sa postarajú o všetko potrebné. Vodáreň si sama stráži aktuálny stav vody v nádrži a v prípade potreby prepína na vodu z domového rozvodu.

Predčistenie

Množstvo akumulačných nádrží má už vo vstupnej šachte umiestnený filter hrubých nečistôt. Pokiaľ ale potrebujeme dažďovú vodu ešte čistejšiu a nestačí nám integrovaný filter, potom môžeme pred nádrž navyše umiestniť filtračno-sedimentačnú šachtu.


Domáca vodáreň na dažďovú vodu

Čo s prebytkom dažďovej vody

Pokiaľ to miestne podmienky dovoľujú, tak je najlepšou voľbou vsakovanie. V prípadoch, keď už to možné nie je, je riešením retencia a pomalé odpúšťanie dažďovej vody do kanalizácie.

Spoločnosť Aquion s.r.o. má dlhoročné skúsenosti a dodáva systémy, ktoré sú navrhnuté podľa finančných možností stavebníka na účely použitia stavby. Naše skúsenosti môžete tiež využiť pri spracovaní projektov alebo hydraulických modelov vodovodných a stokových sietí.

Autor: Ing. Pavel Jirák
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama