Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Wellness nie je len cvičenie

Zverejnené: 20. 7. 2015

Pod označením „Wellness“ si väčšina z nás predstaví športové a relaxačné centrá, kde môžete urobiť niečo pozitívneho pre svoje zdravie. Ale pojem wellness má trošku širší význam, patrí do neho všetko, čím môžeme učiniť náš život zdravší. Svojim dielom tu prispieva aj spoločnosť Caparol zavedením rady wellness farieb – farieb, ktoré podporujú zdravé životné prostredie a zdravý spôsob života.

Väčšina z nás trávi viac než 90 % života v uzatvorenom priestore, v ktorom sa vyskytuje veľké množstvo škodlivých látok. A nemusí to byť len dym z cigariet alebo ďalšie zdroje, ktoré môžeme do istej miery ovplyvniť. Sme totiž vystavení, bez toho aby sme si to vôbec uvedomovali, veľkému množstvu organických škodlivín. Môže sa jednať o emisie zo stavebných materiálov, nábytku alebo podlahových krytín. V závesoch, kobercoch, lôžkovinách a čalúnenom nábytku žijú roztoče, ktoré produkujú veľké množstvo organického odpadu. Vo vzduchu sú aj spóry plesní a húb, ktorým sa v teple našich domovov alebo kancelárií veľmi dobre darí. Ďalším škodlivým prvkom v životnom prostredí je všade prítomné elektromagnetické vlnenie, ktoré bežnými stavebnými materiálmi preniká. Jeho pôvod je napríklad z televíznych a rozhlasových vysielačov, mobilných alebo bezdrôtových telefónov, ale aj od bežného vedenia, ktorým máme rozvedený elektrický prúd v budovách. Všetky uvedené zaťaženia samozrejme nejde celkom odstrániť, ale prečo neodstrániť tie, ktoré idú... Ako riešenie, aby sme sebe aj svojim deťom zabezpečili lepšie životné prostredie, sa ponúkajú práve Wellness farby od Caparolu.

Wellnes farby od Caparolu

Medzi Welness farby sa radí ElectroShield, CapaSan a Caparol Sensitiv. Každá z nich je niečim charakteristická a vie svoje.

ElectroShield je vodou riediteľný základný vodivý náter na steny a stropy. Vodivo sa spojuje s miestom s nulovým potenciálom (obvykle ochranný vodič v zásuvke elektrického vedenia) a tým dokáže odviesť viac než 99 % elektromagnetického vlnenia s vertikálnou aj horizontálnou polarizáciou. Tým chránia ľudský organizmus pred pôsobením „elektrosmogu” – zaťaženia, ktoré síce zmyslovo neregistrujeme, ale ktoré nám môže spôsobiť zdravotné problémy.

Účinnosť materiálu ElectroShield dokladuje potvrdenie z laboratória univerzity v Mníchove.

CapaSan je farba na nátery stien a stropov v interiéri. Či už to znie skoro ako z vedeckofantastického románu, táto farba dokáže sama aktívne odstraňovať organické škodliviny zo vzduchu. V pozadí stojí fotokatalýza. Pri tomto procese sa využíva katalytických vlastností oxidu titaničitého v kombinácii s nanotechnológiou. UV zložka slnečného žiarenia aktivuje túto schopnosť u jemne rozdrvených častíc – ich pomer je v rade nanometrov. Škodliviny na organickej báze (kam patrí okrem iného napríklad aj nikotín) sú rozkladané na neškodné anorganické zlúčeniny.

Vlastnosti tohto materiálu osvedčujú hneď tri nezávislé inštitúcie: Wilhelm-Klauditz-Institut Fraunhofer, Inštitút technickej chémie z Hannoveru, a Inštitút stavebnej fyziky Fraunhofer.

Caparol Sensitiv dopĺňa skupinu wellness farieb. Jedná sa o disperznú interiérovú farbu vyvinutú špeciálne podľa požiadaviek na hygienu vnútorného prostredia. Farba, podobne ako všetky ELF farby, neobsahuje organické rozpúšťadlá a neuvoľňuje emisie. Táto farba ide ešte ďalej. Na rozdiel od iných farieb neobsahuje ani žiadne konzervačné prostriedky či zmäkčovadlá. Je preto mimoriadne vhodná do miestností, v ktorých trávia čas citlivé osoby, alergici, ale aj do zdravotníckych zariadení, detských jaslí a materských škôl alebo do miestností, kde sa skladujú potraviny.

Vhodnosť materiálu pre priestory pre alergikov a citlivé osoby potvrdzuje certifikát RVTÜV Anlagentechnik z Essenu, použitý do priestorov, kde sa skladujú potraviny potvrdenie norimberské LGA.

Wellnes farby v škôlkach a školách

Farby ElectroShield a CapaSan venoval Caparol do mnohých školských a predškolských zariadení na území Nemecka. Deťom sa tak zlepšilo prostredie, kde trávia veľa času, a materiál sa dostal tam, kde je ho najviac potrebné. Caparol tak svojim dielom prispel ku zdraviu mladej generácie.

Autor: Ing. Jan Loukotka
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama