Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

YTONG - Ľahký a pevný

Zverejnené: 4. 6. 2008

Pórobetón YTONG, ktorý sa často používa pre hrubú výstavbu, môže byť použitý až do výšky piatich poschodí ako samonosná konštrukcia - teda bez potreby podporných konštrukcií. V kombinácii so železobetónovou alebo oceľovou nosnou konštrukciou nie je počet poschodí obmedzený. Hodnoty jeho tepelnoizolačných vlastností sú len 2,5 krát nižšie než sú u špeciálnych izolačných materiálov (foamed expanded polystyrene or mineral wool), čo umožňuje stavbu bez dodatočného zatepľovania.

Nízka hmotnosť v kombinácii s veľkou pevnosťou predstavuje spojenie materiálových vlastností, ktoré v moderných technológiách nachádzajú pravidelne nezastupiteľné uplatnenie. Či sa už obzrieme po aplikáciach v letectve, kozmickom výskume alebo automobilovom priemysle. Podobné tendencie môžme sledovať aj na poli moderného stavebníctva. Ľahké materiály majú spravidla vysoký tepelný odpor a výborne fungujú ako tepelné izolanty, vykazujú väčšinou ľahkú opracovateľnosť, znižujú prácnosť, náklady na transport atď. Majú ale súčasne vlastnosti, ktoré ich aplikáciu v určitej oblasti obmedzujú alebo aj celkom vylučujú. Sú to horľavosť (u organických stavebnín), citlivosť na kontakt s vodou, nízky akustický útlm, vysoká obstarávacia cena a predovšetkým nízka pevnosť v tlaku.

Tvárnice YTONG
Tvárnice YTONG
Systém YTONG
Systém YTONG

Stavebný materiál YTONG je so svojou objemovou hmotnosťou 400 kg/m3 najľahšou stavebninou bežne používanou pre masívne murovanie.

Jeho štruktúra pripomínajúca štruktúru veľmi pevných a neobyčajne namáhaných vtáčích kostí je priestorovou škrupinou, ktorá napriek svojej veľmi nízkej objemovej hmotnosti vykazuje veľmi vysokú pevnosť vo všetkých smeroch možného namáhania. Znamená to, že bez ohľadu na spôsob a orientáciu uloženia do konštrukcie, garantuje tento materiál stále rovnaké vlastnosti. Táto skutočnosť vylučuje neodborné použitie, omyly a nedopatrenia, ako tomu býva u iných vysoko sofistikovaných moderných stavebných materiálov.

Bytový dom zo systému YTONG
Bytový dom zo systému YTONG

Každý centimeter štvorcový materiálu YTONG je schopný preniesť zaťaženie zodpovedajúce hmotnosti 20 kg. Len pre predstavu: Jeden meter obvodového muriva hrúbky 37,5 cm prenesie zaťaženie, ktorým v gravitačnom poli pôsobí 75 000 kg. Jedna bežná obvodová tvárnica dĺžky 60 cm „unesie" teda plno naloženú Tatru 813. Tieto čísla sú bezpochyby úctyhodné a svojím spôsobom naznačujú možnosti použitia materiálu YTONG.

Rodinný dom zo systému YTONG
Rodinný dom zo systému YTONG

Kombinácia vyššie popísaných vlastností predurčuje YTONG pre použitie pri stavbách budov pre bývanie až do výšky 5-tich poschodí ako samonosná konštrukcia, teda bez potreby ďalších oporných konštrukcií. V kombinácii so železobetónovou alebo oceľovou nosnou konštrukciou nie je počet poschodí ničím obmedzený. Hodnoty jeho tepelnoizolačných vlastností, ktoré sú len 2,5 x nižšie než vlastnosti špeciálnych izolačných materiálov ako napr. penového expandovaného polystyrénu alebo minerálnych vlákien, umožňujú stavbu vonkajších konštrukcií masívnym spôsobom bez dodatočného zateplenia, bez komplikovaných a v praxi bohužiaľ často chybne uskutočnených sendvičových skladieb vonkajšieho muriva.

Rodinný dom zo systému YTONG
Rodinný dom zo systému YTONG

Skutočnosť, že staviteľ pri tomto spôsobe výstavby šetrí čas a peniaze, je samozrejmosťou, ktorá stála niekedy dávno na listine predstáv a cieľov tvorcov stavebného materiálu YTONG.

1 Petr Mareček, Xella Porobeton CZ, Hrušovany
Autor: Petr Mareček<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama