Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

YTONG zvíťazil pri omladzovaní domu zo 70. rokov minulého storočia (I)

Zverejnené: 14. 10. 2015

Dom pripomínajúci funkcionalistickú históriu mesta, stál opustený a volal po oprave a omladzujúcej modernizácii. Jeho stav bol vážny, preto sa nový majiteľ po dôkladnej analýze stavu budovy rozhodol, že strhne druhé nadzemné poschodie (2. NP) a postaví nové s podobnou dispozíciou. Voľba systému murovania znela YTONG Theta. Priblížime si teda dôvody tejto voľby a popíšeme si tiež založenie nosného muriva 2. NP.

Ak dá novostavba zabrať, potom to ešte viac platí v prípade takto rozsiahlej opravy či rekonštrukcie. Pôvodný stavebný materiál takmer 50 rokov starého domu bol (a v prízemí stále ešte je) rôznorodou zmesou plynosilikátov a plných tehál typu CP, rôznych a často aj neobvyklých rozmerov. V miestach, kde býva preklad, alebo stužujúci veniec, sa v 2. NP vyskytovali oceľové profily typu I a L, alebo oceľové prúty, často veľmi skorodované. Korózia ukazovala na silnú kondenzáciu difundovanej vodnej pary na chladnom kove.

Strop nad 2. NP bol poskladaný z panelov, ktoré boli prefabrikované z keramických tvárnic; panely neboli v strope previazané a netvorili tak staticky celistvú stropnú dosku. V miestach venca a prekladov boli vodorovné aj zvislé trhliny. Strop bol umiestnený veľmi nízko. To všetko dokopy viedlo k rozhodnutiu, aby sa panelové stropy odstránili, nosné murivo „nadstavilo” do požadovanej výšky a zaklopil sa nový strop.

Po konzultácii so stavebnou firmou a privolaným statikom bolo nakoniec rozhodnuté odstrániť so stropom tiež obvodové aj vnútorné nosné murivo v celom 2. NP. A potom, po fáze búrania, začať konečne budovať. To znamenalo zhotoviť veniec nad 1. NP, na novo vymurovať murivo v 2. NP do požadovanej výšky a stavbu zaklopiť novým stropom. Nasledovať bude tepelná izolácia nad stropom druhého NP, vetraná medzera a ľahká drevená strecha s krytinou.

Koncept zateplenia domu

Investor požadoval budovu po oprave a rekonštrukcii na úrovni veľmi úspornej až mimoriadne úspornej stavby. Veľkú časť celkovej spotrebovanej energie bude čerpať z obnoviteľných zdrojov a po plánovanej realizácii fotovoltaickej elektrárne na streche sa budova stane šetrnejšia k prírode než pasívny dom porovnateľnej veľkosti.

Pôvodná obvodová konštrukcia v 1. NP s priemernou hrúbkou 370 mm a súčiniteľom prestupu tepla 0,461 W/(m2K) bude doplnená vnútornou termoizolačnou omietkou a vonkajším zateplením hrúbky 130 mm tak, že tento súčiniteľ klesne na úroveň 0,17 W/(m2K), čo je lepšie, než normovaná požiadavka na stenu pre ťažký pasívny dom.

Na výstavbu obvodového muriva v 2. NP sa priamo ponúkajú tvárnice YTONG Theta hrúbky 500 mm (bez zateplenia), predsadené o 130 mm smerom von oproti murivu v 1. NP. Murivá obidvoch podlaží sa prekryjú v hrúbke 370 mm, tzn. v celej šírke pôvodného muriva. Pretože pre nosné múry postačia aj tvárnice YTONG Theta 375 mm, nikde nevzniká problém so statikou, čo potvrdili aj privolaní odborníci.

Na nové murivo v 2. NP bude aplikovaná len fasáda, ktorá plynule (bez odskoku) naviaže na fasádu spodnej zateplenej obvodovej steny.

Pán Jaroslav Ludvík pri zameriavaní
Pán Jaroslav Ludvík pri zameriavaní
Presné zameranie
Presné zameranie

YTONG Theta 500 mm

Pri voľbe materiálu z ktorého sa bude murovať, bolo dôležité, že obvodovú tvárnicu YTONG Theta 500 mm je možné aplikovať v jednej vrstve, bez dodatočného zateplenia, a pritom dosiahnuť tepelnoizolačnej účinnosti obvodového múru na úrovni U = 0,16 W/(m2K), čo je lepšie, než normová požiadavka U = 0,18 W/(m2K) pre ťažké steny pasívnych domov. Investor si zrátal, že použitie jednovrstvej konštrukcie s vysokým tepelným odporom je výhodnejšie, než zatepľovať užšie murivo, obzvlášť pri predpokladanej životnosti ETICS na úrovni 25 rokov.

Ďalším dôvodom tejto voľby bola príbuznosť bieleho pórobetónu s prevažujúcim typom pôvodného muriva, čiže šedými plynosilikátovými tvárnicami. Biely pórobetón má veľmi priaznivú reakciu na vlhkosť, pravdepodobne lepšiu, než šedý plynosilikát. Táto vlastnosť je veľmi dôležitá u stavby na pozemku kde je vysoká vlhkosť zeme, ktorý je susediaci s brehom a je zaradený do záplavovej oblasti. Štruktúra pórobetónu s veľkými otvorenými pórmi neumožňuje kapilárne vzlínanie vody, zato urýchľuje jej rýchle odparovanie z miest, kam sa voda nedostane. Možno to podobne fungovalo aj u plynosilikátových tvárnic, čo môže vysvetliť to, prečo bola pôvodná stavba suchá a bez vlhkostných máp aj nad nedokonalou základovou hydroizoláciou. Na rozdiel od miest, kam zatekala dažďová voda. Nasadenie pórobetónu YTONG Theta túto funkciu vysušovania ešte posilnilo.

Takisto bolo dôležité aj to, že s materiálom YTONG Theta je ľahká práca. Tvárnice sú ľahké a dobre sa delia. Vzniká minimálne množstvo odpadu. Skutočnosť, že stavebná firma používala k deleniu ručnú pílu (tzv. chvostovú pílu), sa odrazila na vzhľade muriva a občasnom vzniku širších škár. Tie boli neskôr vyplnené termoizolačnou maltou so súčiniteľom lambda 0,065 W/(mK), aby nedošlo ku zhoršeniu deklarovaných tepelnoizolačných vlastností muriva.

Založenie prvej vrstvy muriva

Investor, ktorým je Vega spoločnosť s ručením obmedzeným, vydavateľ tohto časopisu a troch ďalších odborných titulov, využila služby spoločnosti Xella CZ, s.r.o. na založenie prvého radu. Pre presné murovanie je tento krok zásadný.

Toto založenie pricestoval osobne vykonať pán Jaroslav Ludvík, Ytong majster spoločnosti Xella CZ, s.r.o. Postup založenie dokumentujú sprievodné fotografie. V prvom kroku sa pomocou laserového nivelačného prístroja stanoví na základovom páse (pod budúcimi stenami) najvyšší bod. Potom sa do všetkých rohov budúceho nosného muriva umiestnia do maltovej lóže rohové obvodové tvárnice tak, aby ich spodná plocha bola minimálne 2 cm nad najvyšším bodom základového pásu. V popisovanej realizácii bola hrúbka maltovej lóže 3 až 4 cm. To ukazovalo na dobrú rovinnosť ohraničujúceho venca nad 1. NP, na ktorom bolo zakladané nové obvodové murivo 2. NP.

V druhom kroku Ytong majster voľne a „nastojato” rozmiestnil obvodové tvárnice cca v polovici rovných úsekov stien, po každom 4. až 5. metri tak, aby v zvislom smere lícovali s už založenými rohovými tvárnicami a klincom na nich vyznačil výšku v rovine založených rohových tvárnic. Bolo teda možné napnúť medzi založenými rohovými tvárnicami povrázok, uprostred podopretý v správnej výške o klinec a vymurovávať prvú škáru.

Približne po dvoch hodinách bol Ytong majster so založením rohov hotový. Doplňme, že pre staviteľov, ktorí stavajú svojpomocne alebo pre pracovníkov, ktorí vo výstavbe začínajú, je táto služba veľmi užitočná pre následné presné a rýchle murovanie.

Úplne prvá založená pórobetónová tvárnica YTONG Theta
Úplne prvá založená pórobetónová tvárnica YTONG Theta
Založenie 2. rohu
Založenie 2. rohu
Predsadená tvárnica podopretá doskou EPS 100 mm. Pri plánovanej hrúbke 130 mm bude fasáda v jednej rovine
Predsadená tvárnica podopretá doskou EPS 100 mm. Pri plánovanej hrúbke 130 mm bude fasáda v jednej rovine

Murovanie pomocou krížového lasera

Zvyčajný spôsob vymurovávania (nielen) prvého radu je pomocou natiahnutého povrázku medzi rohovými tvárnicami. Aj dobre natiahnutý povrázok sa však prehýba a to aj napriek tomu, že je v strede podopretý spomínaným klincom, navyše môže byť ovplyvnený aj vetrom.

Vymurovávanie prvej, ale aj ďalších škár je možné vylepšiť pomocou krížového lasera. Ten umožňuje s vysokou presnosťou nielen výškové uloženie tvárnice, ale aj jej presné usadenie v zvislom smere. Naznačuje to aj sprievodná fotodokumentácia. Tomuto postupu sa budeme venovať v nasledujúcom článku.

Možnosť správneho zakladania pomocou lasera
Možnosť správneho zakladania pomocou lasera

Záver

Rýchly, presný, úsporný – tak by sa dal tromi slovami popísať spôsob práce so stavebným systémom Ytong. Charakteristiky aj kvality bieleho pórobetónu sú preverené niekoľkými generáciami profesionálov v oblasti stavebníctva, ktorí vedia, čo od tohto systému môžu čakať a akých výsledkov s ním môžu dosiahnuť. Jeho funkčné vlastnosti sú potom pre všetkých investorov zárukou stavieb, v ktorých sa dobre býva či pracuje.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív redakce
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama