Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Záhrada nemusí byť len pred domom

Zverejnené: 4. 12. 2019

Vegetačné strechy či zeleň na konštrukcii sú účinným nástrojom na zadržiavanie zrážok v mieste ich spadu. Napomáhajú tak v boji proti odtoku veľkého množstva vody do kanalizácie a zároveň čiastočne riešia úbytok zelených plôch v mestách.

Intenzívna zelená strecha s okrasnou časťou a úžitkovou záhradkou (realizácia Roagrotex)

Zelené strechy dokážu po väčšinu dní v roku zadržať takmer všetky zrážky. V prípade prívalových a dlhodobých dažďov - po naplnení vodnej kapacity súvrstvia, čiže nasýtenia špeciálneho strešného substrátu a akumulačných prvkov - odteká voda do kanalizácie s oneskorením. Nedochádza teda k preťaženiu kanalizácie a rýchlemu odvodu vody, čím sa eliminuje vznik povodní.

Ďalším z prínosov je znižovanie teplotných extrémov v budovách a ich okolia. Vegetačný kryt strechy obmedzuje v letných mesiacoch jej prehrievanie a odberom tepla využitého na odparovanie ochladzuje budovu aj jej okolie. Zároveň tým optimalizuje vlhkosť vzduchu. Zvýšenie účinnosti možno dosiahnuť doplnením o zelené fasády alebo zelené steny. V zimnom období naopak zeleň zvyšuje izolačné schopnosti budovy. V stručnosti možno konštatovať, že pod vegetačným súvrstvím nedochádza k výraznejším teplotným výkyvom. Rovnako sa tým skráti čas degradácie hydroizolácie dôsledkom jej rozťahovania a zmršťovania. Spoločne s ochranou strešného plášťa pred UV žiarením a ochranou pred mechanickým poškodením sa použitím vegetačného krytu môže predĺžiť životnosť hydroizolácie viac ako dvojnásobne.

Šikmá extenzívna strecha (realizácia GreenVille)
Šikmá extenzívna strecha (realizácia GreenVille)

Najmä v hustých zástavbách miest sú navyše zelené strechy mnohokrát jediným útočiskom pre užitočných živočíchov. Vegetačný kryt tiež výborne tlmí a pohlcuje hluk, zadržiava drobný poletujúci prach a vďaka fotosyntéze rastlín počas dňa, premieňa oxid uhličitý na kyslík. So zelenými strechami sa nielen žije lepšie, ale majú navyše aj estetickú hodnotu.

Výsadba zelene na strešných záhradách

Zelené strechy sa delia na dva základné typy: extenzívne a intenzívne, ale v realizácii môže byť tiež ich kombinácia. Ich voľbu ovplyvňuje nosnosť konštrukcie, obstarávacie náklady, účel obstarania a využitie pobytovej plochy a zároveň voľba či možnosť intenzity údržby. Extenzívne strechy s nižším súvrstvím (najčastejšie okolo ôsmich centimetrov) sú vysadené prevažne suchomilnými rastlinami nenáročnými na údržbu. Tieto zelené strechy nepotrebujú príliš dimenzovať nosnosť konštrukcie, pretože v plne nasýtenom stave je zaťaženie zvýšené iba o 85 kg / m2.

Intenzívne zelené strechy môžu spoľahlivo vytvoriť kompletnú záhradu na streche. Nosnosť konštrukcie je navrhnutá podľa zaťaženia a výšky súvrstvia, alebo sa naopak vrstva a výsadba prispôsobí možnostiam zaťaženia konštrukcie. Intenzívne strešné záhrady vyžadujú tiež intenzívnu údržbu, majú vyššie nároky na starostlivosť vrátane zavlažovania, prihnojovania, sekania a podobne. Možno si však zvoliť v podstate akúkoľvek výsadbu: stromy, okrasné kríky, záhony s kvetinami, takzvané pobytové trávniky alebo tiež úžitkovú časť, napríklad pre pestovanie byliniek či vlastného ovocia a zeleniny. Pre väčšie mocnosti súvrstvia sa používa špeciálny spodný podkladový strešný substrát, ktorý má lepšie drenážne vlastnosti, menšiu sadavosť, ale zároveň je funkčnou vrstvou pre korenenie do hlbších vrstiev pre stromy. Na strešných záhradách sa vedľa intenzívneho strešného substrátu používa aj špeciálny trávnikový, ktorý má receptúru a štruktúru upravenú pre podmienky zakladania trávnikov výsevom aj pokládku trávnych kobercov.

Extenzívna strešná záhrada – strešná učebňa na ZŠ (realizácia GreenVille)
Extenzívna strešná záhrada – strešná učebňa na ZŠ (realizácia GreenVille)

Strešné substráty z českých materiálov

Podmienkou kontrolovaného zaťaženia konštrukcie a dlhodobej funkčnosti celého súvrstvia zelených striech je použitie špeciálneho strešného substrátu a samozrejme dodržanie technologických postupov pri realizácii zelenej strechy. BB Com, s. r. o., dodáva strešné substráty značky Florcom viac ako dvadsať rokov a vyrába ich výhradne z českých materiálov. Spĺňajú všetky požiadavky dané metodikou FLL, ÖNORM aj českých štandardov pre zakladanie zelených striech vydaných Zväzom zakladanie a údržby zelene, na ktorých vzniku sa firma BB Com tiež podieľala. Fyzikálne a chemické vlastnosti substrátov sú permanentne testované. Kontroly prebiehajú nielen preto, aby boli dodržané normy, ale predovšetkým preto, aby bola zaručená dlhodobá funkčnosť strešného substrátu Florcom, a tým aj celého súvrstvia. BB Com dodáva strešné substráty vo vreciach, vo veľkoobjemových vakoch Big Bag, voľne položené alebo silocisternami, ktoré substrát na strechu dokážu vyfúkať až do vzdialenosti sto metrov.

Článok vyšiel v 10 vydaní časopisu INTRO - časopis o architektuře.

Autor: Zbyněk Ptáček
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama