Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Záhradu plánujte už pri výbere pozemku a skúste do nej vkusne zakomponovať rastliny a stromy namiesto plota

Zverejnené: 1. 11. 2022

V tomto diely Staviame s architektom na chvíľu opustíme dom ako taký, ale stále zostaneme na pozemku – reč bude o záhrade. Kedy začať s jej návrhom? A kde končí jej hranica a začína verejné priestranstvo?

Zdroj: SV Production, shutterstock

Príprava a stavba rodinného domu nevyhnutne zahŕňa aj návrh záhrady, ktorá sa významne podieľa na celkovom dojme z obydlia a zároveň ovplyvňuje to, ako sa doma cítime. V tomto článku si vysvetlíme, prečo s jej plánovaním začať čo najskôr a ukážeme si, že hranice pozemku nie je vždy potrebné nekompromisne oddeľovať plotom: Často postačí len správne rozčlenenie do niekoľkých tematických celkov, ktoré šikovne oddelíme napríklad trvalkovým záhonom. Také pohľadové odclonenie je navyše pocitovo oveľa príjemnejšie ako nedobytná kamenná stena alebo pletivová zábrana.

Lepšie skôr než neskôr

Záhrada sa stane vašou druhou obývacou izbou, kde budete tráviť voľný čas, keď bude krásne počasie a ktorý budete pozorovať z tepla domova, keď bude za oknom takzvaný nečas. Jej návrh a následnú realizáciu tak nie je radno podceniť. Na založenie nie je podľa krajinárskej architektky Lucie Vogelovej nikdy neskoro. Avšak ideálne je sa jej venovať už pri výbere pozemku.

Pred realizáciou zvážte, na aký účel by mala prvotne slúžiť a čo na nej plánujete robiť: Iná záhrada sa hodí pre rodinu s malými deťmi, kde je potrebné popri estetickej stránke voliť aj bezpečnostné prvky, inú požiadavku budú mať starší manželia. Záleží aj na vašich preferenciách a prianiach: Ak máte sen mať pri dome vyrastený strom, ktorým ale váš pozemok nedisponuje, myslite na jeho zasadenie so značným predstihom, aby mal dostatok času vyrásť. Do úvahy vezmite aj agrotechnické odporúčania: Konkrétne na pestovanie stromov odporúčame jeseň.

Plot nie je nevyhnutnosťou

Kde záhrada končí a kde začína verejná plocha? „Ak máte na pozemku rozloženie, kde je príjazdová cesta vaším vstupným priestorom a potom zvyšok záhrady na druhej strane domu, kam napríklad vedie obývací priestor, môžete tomu verejnému priestranstvu ponúknuť kúsok svojej parcely, ktorý je vaším hlavným vstupom do domu – nie je teda potrebné ho mať vždy pevne ohraničený – plot je možné prípadne posunúť až na ďalšiu hranicu,“ vysvetľuje Lucie Vogelová.

Krásna zeleň je „beh na dlhú trať“. Ku svojmu rozkvetu potrebuje dostatok času a trpezlivosti.
Krásna zeleň je „beh na dlhú trať“. Ku svojmu rozkvetu potrebuje dostatok času a trpezlivosti.

Urobiť z predzáhradky verejné miesto na stretávanie pritom nie je v našich končinách nič nové: Aj tradičné slovenské dediny venovali časť záhrad návsi a jednotliví majitelia domov sa starali o hrušky a iné ovocné stromy, ktoré okolie vkusne dopĺňali. Prirodzenú hranicu medzi jednotlivými parcelami tak môžu tvoriť vyrastené stromy, kríky alebo dokonca terénna nerovnosť. Uvidíte, že sa v takto riešenom priestore budete cítiť oveľa príjemnejšie a že ho bude pozitívnejšie vnímať aj okolie.

Parcely dvoch susedov v Popovičkách sú navzájom oddelené zeleňou, ktorá v priebehu roku mení svoj vzhľad a okolie vkusne dopĺňa.
Parcely dvoch susedov v Popovičkách sú navzájom oddelené zeleňou, ktorá v priebehu roku mení svoj vzhľad a okolie vkusne dopĺňa.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Youtube INTRO TV
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama