Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Základná údržba plastového okna pred zimou

Zverejnené: 2. 12. 2019

Pravidelným jesenným servisom plastových okien predídete ich rýchlemu opotrebovaniu aj zbytočným výdavkom za vykurovanie spôsobených zlým tesnením. Pred nástupom zimy však podľa odborníkov postačí vykonať nasledujúcich 5 krokov.

Autor: Georgina198, Shutterstock

Povrchová starostlivosť

Základná údržba plastových okien je pomerne nenáročná. Vďaka odolnému plastu, z ktorého sú vyrobené, nie je okrem bežného umývania nevyhnutná žiadna ďalšia špeciálna starostlivosť. "Aj počas umývania by ste si však mali dávať pozor na niekoľko zásad, vďaka ktorým predídete nenávratnému poškodeniu povrchu. Nikdy by sa napríklad nemali používať čistidlá s prímesou hrubých častíc, vysoko chemické prípravky, riedidlá, kyseliny či organické rozpúšťadlá. A pozor tiež na hrubé umývacie hubky a drôtenky," radí Milan Klepsa zo spoločnosti Veka.

Autor:etonastenka, Shutterstock
Autor:etonastenka, Shutterstock

Nastavenie okna

Zlá izolácia, únik tepla, mierne drhnutie okien, šmuhy a odreniny na ráme - to všetko sú varovné signály, ktoré poukazujú na potrebu nastavenia okien. "Jeseň je vzhľadom k nízkym teplotným rozdielom medzi interiérom a exteriérom ideálny čas na správne nastavenie optimálneho prítlaku krídla k rámu. Je to jednoduché a po určitej dobe užívania aj potrebné," hovorí Milan Klepsa.

Optimálny prítlak si s pomocou imbusového kľúča môžete nastaviť aj sami. Nastavovanie vždy vykonávajte pri otvorenom krídle a imbusovým kľúčom vždy otáčajte len o pár stupňov. Posúvajte okenné krídlo nepatrne nahor (alebo neskôr dole) a sledujte, či sa pozícia okna zlepšuje alebo zhoršuje. Po každom otočení vždy zatvorte a otvorte okno a skontrolujte výsledný efekt.

Údržba kovania

V drvivej väčšine prípadov výrobca presne uvádza, akým miestam v starostlivosti o kovanie venovať pozornosť. "Aby sa systém tiahel a pohyblivých častí kovania mohol hladko a voľne pohybovať, je potrebné všetky uzávery starostlivo premazať mazacím tukom alebo olejom," radí Milan Klepsa.

Autor:Markik, Shutterstock
Autor:Markik, Shutterstock

Tesnenie, kanáliky a odtokové drážky

Starostlivosť o tesnenie je pre udržanie funkčnosti okna veľmi dôležitá. "Pre udržanie dobrých vlastností potrebné tesnenie ošetriť silikónovým olejom či glycerínom. Zaručí sa tak jeho pružnosť a zníži sa jeho opotrebovanie," vysvetľuje Milan Klepsa. V prípade, že je už tesnenie vytrhnuté či inak poškodené, neváhajte a vymeňte ho. Predtým sa však uistite, či má nové tesnenie správnu tuhosť, tvar aj veľkosť, pretože nevhodné tesnenie by mohlo okno poškodiť. "V rámci jesennej údržby taktiež skontrolujte priechodnosť odvodňovacích kanálikov, odtokových drážok a odstráňte všetky nečistoty, aby nebránili vode v pretekaniu," radí Klepsa.

Kontrola kľučiek

V celkovej jesennej údržbe o plastové okná by sa nemalo zabudnúť ani na kľučky. Je dôležité skontrolovať a prípadne utiahnuť všetky kľučky a úchyty. "Stačí nadvihnúť kryt pod kľučkou, otočiť ho do vodorovnej polohy a utiahnuť všetky skrutky," hovorí Milan Klepsa.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama