Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Zdravé, príjemné a trvanlivé domy. To je HELUZ

Zverejnené: 9. 7. 2014

Oštepárka Barbora Špotáková, držiteľka svetového rekordu a dvoch zlatých olympijských medailí, si pre svoj dom vybrala tehlový stavebný systém HELUZ. Dobre vie, že vrcholové výkony vyžadujú najlepšie náčinie, výstroj, stravu, doplnky stravy atď, ktoré tím Jána Železného vždy starostlivo študuje a potom vyberá. Voľba „vrcholného“ produktu od firmy HELUZ prebehla asi v rovnakom duchu.

Barbora Špotáková

Aj keď sa nedá úplne vcítiť do uvažovania našej vrcholovej športovkyne, možno si svoj dom vysnila podobne, ako mnohí iní.

  • Ako dom, kde sa po celý rok zdravo a príjemne žije.
  • Ako dom, ktorý je rýchlo a relatívne jednoducho postavený. A s minimálnym rizikom zlyhania tzv. ľudského faktoru, ktoré by mohlo viesť k vzniku komplikovane a nákladne odstrániteľných chýb a porúch.
  • Ako dom, ktorý vydrží po niekoľko generácií bez toho, že by za krátky čas fyzicky aj morálne zostarol a bolo potrebné ho komplikovane obnovovať alebo strhnúť.

A keď došlo na akciu, slávna oštepárka si najskôr vybrala to, čo považovala za absolútnu špičku. A to nielen z produkcie firmy HELUZ, ale všeobecne z širokej celorepublikovej ponuky najrôznejších typov obvodových stien. Jej voľba nesie meno.

HELUZ FAMILY 50 2in1

Ide o brúsené tehly šírky 50 cm s dutinami vyplnenými penovým polystyrénom. Tieto tehly sú výsledkom vlastného firemného vývoja, ktorý sa ticho uberal mimo hlasitú oficiálnu stavebnú termotechniku. Tá sa napokon doteraz ostýcha pochopiť – pre ňu nečakanú – tepelnoizolačnú účinnosť tejto tehly. Dlhá rada praktických meraní a skúšok však hovorí jasne: Pri bežnej prevádzkovej vlhkosti stavby je súčiniteľ prestupu tepla steny aj s predpísanými omietkami na vonkajšej aj vnútornej strane rovný hodnote U = 0,11 W/(m2K).

Ukážka presného murovania so systémom HELUZ FAMILY 50 2in1
Ukážka presného murovania so systémom HELUZ FAMILY 50 2in1

Všestranné použitie

Stenový murovací systém HELUZ FAMILY 50 2in1 je možné tak s dostatočnou rezervou použiť na výstavbu pasívneho domu aj po započítaní všetkých lineárnych tepelných väzieb v miestach styku muriva s inými konštrukciami. To všetko celkom bez potreby vonkajšieho kontaktného zateplenia (ETICS), iba s vonkajšou a vnútornou omietkou. Vnútorná omietka môže byť sadrová, ktorá má priaznivý vplyv na vnútornú vlhkosť. Systém HELUZ FAMILY 50 2in1 je možné voliť aj pre dom nízkoenergetický, úsporný, ale aj pre eurosmernicový dom „„s takmer nulovou spotrebou energie””,ktorý bude potrebné stavať po roku 2020. To všetko opäť bez dodatočného zateplenia.

Hrubá stavba
Hrubá stavba

HELUZ FAMILY 50 2in1 zásadne bez zateplenia

Nájdu sa aj osoby s pečiatkou energetických špecialistov, ktorí investorov mätú tým, že sa odmietajú podpísať pod projekt, kde je navrhnuté jednovrstvé murivo z tvárnic HELUZ FAMILY 50 2in1. A trvajú na dodatočnom zateplení, aj keby malo hrúbku len 5 cm. Tieto informácie získala redakcia od zdroja blízkeho obchodnej skupine firmy HELUZ.

Murivo HELUZ FAMILY 50 2in1 má aj s predpísanými omietkami zmeraný tepelný odpor o hodnote 8,92 m2K/W, z čoho je odvodená hodnota U = 0,11 W/(m2K) podľa normového vzorca. Ako bolo povedané, s veľkou rezervou to postačuje aj pre murivo pasívneho domu.

Navyše, zateplovanie muriva HELUZ FAMILY 50 2in1 je ekonomický nezmysel. V pasívnom dome o podlahovej ploche 100 m2, v ktorom sa ročne prekúri cca 2000 kWh, sa dodatočnou vrstvou tepelnej izolácie hrúbky 5 cm ušetrí 12 % tepla, pri hrúbke 10 cm až 22 %. Ak je cena dodatočného zateplenia 100 000 Kč (cca 3 645 eur), potom pri ročnej úspore za teplo cca 240 Kč (cca 8,75 eur) , resp. 400 Kč (cca 14,60 eur) je návratnosť 415 resp. 227 rokov. Bez ohľadu na to, že pri prekročení deklarovanej životnosti zateplenia – cca 25 až 30 rokov – je starý ETICS potrebné vymeniť za nový.

Investor, ktorý sa s uvedeným postojom privolaného špecialistu stretne, by mal vyhľadať niekoho iného alebo sa obrátiť o pomoc na Českú komoru autorizovaných technikov (ČKAIT) alebo na firmu HELUZ, ktorí to vykonajú za neho.

Kvalitné domy a domy lacné

Za korektné sa považuje, ak sú všetky domy vnímané plus/mínus rovnocenne, ale až po ľahkých montovaných stavbách.

V krajinách, kde je živšie sťahovanie ľudí za prácou, napr. v USA, je však toto rozdelenie normálne. Aj tu existujú ľahké montované drevostavby, ktoré vznikajú s tým, že sa ich majiteľ skôr či neskôr odsťahuje, alebo dom zanechá potomkom. A tí ho často zbúrajú a potom postavia podobný, ale podľa svojich predstáv. Pokiaľ sa o „zbúranie” nepostará víchrica alebo veľká voda.

Na opačnej strane sú potom luxusné domy, väčšinou z tehál, betónu alebo kameňa, ale aj z ocele alebo dreveného masívu, ktoré vydržia storočia. Ak sa vrátime do českého prostredia, potom domy postavené z tehlového systému HELUZ sú jasným adeptom práve na kvalitné a luxusné domy s dlhou životnosťou, ktoré s časom nestrácajú na kvalite ani na hodnote. V ČR však ich obstarávacia cena môže byť aj nižšia, než priemerné ľahké stavby.

Závěr

Záverom si vypožičiame citáciu z článku Ladislava Sosenky, ktorý vyšiel v prílohe týždenníku EURO magazínu STYL & TYP Rodinné domy 2014: „Skrátka keď Bára Špotáková kladie ruky a skoro aj tvár na vzorne vymurovanú obvodovú stenu z tehál HELUZ Family, tak aj obyvateľ drevostavby uverí, že v takomto dome bude so synom Jankom a partnerom Lukášom Novotným žiť veľmi šťastne.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama