Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Zelená stena v interiéri

Zverejnené: 28. 11. 2018

Milujete rastliny a zároveň by ste chceli vytvoriť niečo netradičné vo vašom domove? Omrzeli vás už zástupy črepníkov na parapetných doskách? Zmena je vám priamo na dosah. Oživte interiér vertikálnou záhradou tzv. živou zelenou stenou! Pôsobí upokojujúco, je praktická, ekologická a nezaberá veľa miesta.

Zelená stena v interiéri je atraktívna a neprehliadnuteľná. Ak skombinujete rôzne rastliny s machom vykúzlite jedinečný obraz. Foto: Bemoss

V zahraničí sa už udomácnili, u nás si ešte stále len hľadajú svoje miesto. Zvislé rastlinné steny sú atraktívne a neprehliadnuteľné. Najčastejšie sa s nimi stretnete v reštauráciách či vstupných halách veľkých spoločností. Pohlcujú zvukové vlny, zvyšujú vzdušnú vlhkosť, filtrujú jemný prach a miestnosť okysličujú.

Výhody živých zelených stien

Živé zelené steny predstavujú bezpečný spôsob, ako zlepšiť vizuálne prvky budovy, zlepšiť kvalitu ovzdušia, ako aj energetickú úroveň a zamestnanosť. Počas uplynulého polstoročia značný nárast záujemcov o život v mestách viedol k výraznému znečisteniu ovzdušia a straty zelených plôch. Živé zelené steny, tiež označované aj ako vertikálne záhrady alebo živé steny, predstavujú skvelé riešenie pre každú nehnuteľnosť, v ktorej je prirodzená potreba zlepšenia vnútornej klímy. Zelené steny rozptýlia fádne priestory interiérov, poskytujú inšpiratívnu a esteticky zaujímavú podporu pracovnej morálky, vytvárajú lákavé a príjemné pracovné prostredie.

Zelené steny vytvárajú lákavé a príjemné pracovné prostredie. Foto: Alexander Steam, shutterstock
Zelené steny vytvárajú lákavé a príjemné pracovné prostredie. Foto: Alexander Steam, shutterstock

Prirodzený filtračný systém

Fungujú ako prirodzený filtračný systém, ktorý miestnosť okysličuje a zbavuje nečistôt. Vytvorí sa tým čistejšie pracovné prostredie, ktoré môže viesť k lepšiemu celkovému zdraviu a produkcii zamestnancov. Mnohí pracovníci sú vo svojom pracovnom prostredí často vystavení vzdušným toxínom – ako je formaldehyl, oxid uhoľnatý, VOC a benzén. Živé zelené steny metabolizujú škodlivé toxíny pri uvoľňovaní kyslíka do vzduchu, podobne ako to robia bežné rastliny umiestnené v kancelárií na parapetoch, ale v oveľa väčšej miere.

Zníženie nákladov na energiu

Interiérové a exteriérové živé zelené steny fungujú na chladenie vzduchu v teplejších letných mesiacoch procesom známym pod názvom "evapotranspirácia". V zimných mesiacoch vidieť výhodu izolácie budov, čím sa znižujú náklady vynaložené na vykurovanie budov. Exteriérové živé zelené steny môžu znížiť teploty povrchu steny až o 10 stupňov Celzia, čo prinesie výrazné úspory energie a náklady na klimatizáciu.

Foto: Alexander Steam, shutterstock
Foto: Alexander Steam, shutterstock

Prirodzená vlhkosť v interiéri

Zelené steny prirodzene regulujú vlhkosť v interiéri a exteriéri počas všetkých ročných období. Interiérové a exteriérové inštalácie uvoľňujú potrebnú vodnú paru do okolia, aby udržali zdravú úroveň vlhkosti vo vzduchu. Zelené steny chladia počas letných mesiacov vzduch a zintenzívňujú ju vlhkosťou počas zimy kvôli stabilnejšiemu prechodu.

Zníženie úrovne hluku

Jednou z výhod zelených stien je aj ich akustická schopnosť. Rastliny sa na celom svete používajú na zníženie hluku pri cestách a diaľniciach. Živé zelené steny rozširujú tento koncept, pretože vegetácia "prirodzene" blokuje vysokofrekvenčné zvuky, zatiaľ čo nosná konštrukcia môže pomôcť znížiť nízky frekvenčný šum. Živé zelené steny pôsobia ako izolácia s vrstvou vzduchu medzi rastlinami a stenou. Tiež znižujú hladiny hluku tým, že odrážajú, lámu a absorbujú akustickú energiu.

Vyššia hodnota nehnuteľnosti

Kombinované výhody zelených stien vedú k celkovému zvýšeniu hodnoty nehnuteľností. Majitelia nehnuteľností môžu citovať znížené náklady na energiu, estetické odvolanie a viditeľné odhodlanie udržateľnosti zelených stien, ktoré vyvolávajú jedinečné výhody svojho majetku nad konkurenciou.

Živý obraz

Pomocou rôznych druhov a ich farebných variantov sa dajú vytvárať rôzne abstraktné obrazce. Výber rastlín je individuálny, podľa svetelných podmienok. V prípade nedostatku svetla sa dá stena nasvietiť špeciálnymi žiarovkami. V ponuke nájdete malé hotové moduly s rastlinami, ktoré si na stenu zavesíte ako obraz. Jednoduché vyhotovenia mávajú zabudovaný rezervoár vody s ukazovateľom naplnenia.

Väčšie inštalácie sú pripravované na mieru vrátane rozmerov, tvaru a výberu rastlín. Vybrať sa dá z niekoľkých typov, od plastových panelov s vymodelovanými otvormi na substrát a rastliny, špeciálne plastové hranty uložené na sebe až po bezsubstrátový spôsob pestovania v špeciálnej plsti upevnenej na konštrukcii. Každý z nich má svoje prednosti aj nevýhody. Finančne výhodnejšie býva substrátové pestovanie, o zálievku aj hnojenie sa vtedy staráte sami.

Inštalácia vertikálnej záhrady patrí do rúk odborníkov

Vertikálnu výsadbu na celú stenu je lepšie vložiť do rúk odborníkom, ktorí sa na to priamo špecializujú. Tí vám vytvoria vašu zelenú oázu priamo na mieru. Zabezpečia správne merania, vhodné kombinácie rastlín, zohľadnia orientáciu podľa svetových strán a postarajú sa aj o osadenie špeciálnej konštrukcie a jej inštalácie do steny (v správnej vzdialenosti) tak, aby sa medzi ňou a vegetáciou zachovalo prúdenie vzduchu.

Nezaberajú veľa miesta

Zelenej (živej) steny sa nemusíte obávať ani v jednoizbovom byte. V malom priestore je takéto riešenie vítané ešte viac. Ak si nevyberiete práve veľké kvety a listy s previsom, priestor vám nezmenšia, práve naopak, vďaka svojej farbe ho zatraktívnia a spravia zaujímavejší. Myslite však na to, aby mali rastliny dostatok slnečného svetla.

V malom priestore môžete namiesto celej zelenej steny zvoliť len panel zo zelene, Foto: Photographee.eu, shutterstock
V malom priestore môžete namiesto celej zelenej steny zvoliť len panel zo zelene, Foto: Photographee.eu, shutterstock

Trend v oblasti zeleného dizajnu sa stále rozvíja, preto vo svete môžeme nájsť už množstvo realizácií – v hoteloch, na recepciách aj v kanceláriách.

V súčasnosti je možné nájsť už množstvo realizácií zelených stien, či už individuálne v bytoch, hoteloch alebo rôznych podnikoch. Foto: edcantione, shutterstock
V súčasnosti je možné nájsť už množstvo realizácií zelených stien, či už individuálne v bytoch, hoteloch alebo rôznych podnikoch. Foto: edcantione, shutterstock

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, Archív firmy Bemoss
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama