Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Zimné malty HELUZ stavebníkom prázdniny nedoprajú

Zverejnené: 10. 11. 2021

Takzvané dlhé zimné prázdniny murárskych profesií, ktoré za čias našich rodičov mávali od novembra do marca voľno, sa v posledných rokoch stali minulosťou. Stavebnú sezónu totiž významne predĺžili špeciálne zimné malty. Napríklad s tými od spoločnosti HELUZ môžu stavbári murovať aj pri teplote vzduchu až –5 °C.

So znižujúcou sa teplotou dochádza k spomaleniu tvrdnutia malty. Preto sú do zimných zmesí pridávané prísady urýchľujúce proces tvrdnutia a tuhnutia, aby malty mali rýchlejší nárast pevnosti.

Táto minimálna teplota samozrejme musí byť dodržaná nielen pri spracovaní, ale aj pri tuhnutí malty a nemala by klesnúť ani počas ďalších dvoch týždňov od vymurovania. Faktorov, ktoré je potrebné pri stavbe v zime strážiť, je však oveľa viac a vždy je to hlavne s ohľadom na počasie: napríklad čerstvo vymurované murivo musí byť chránené pred poveternostnými vplyvmi, ako je dážď a sneženie a obdobie teplôt pod +5 °C sa nezapočítava do nutnej technologickej prestávky.

Sortiment zimných mált len potvrdzuje kompletnosť stavebného systému HELUZ. Patrí do neho HELUZ SB malta pre tenkú škáru, HELUZ SB C malta pre celoplošnú tenkú škáru a HELUZ TREND tepelnoizolačná murovacia a zakladacia malta a nová HELUZ TREND PLUS. Malty so zimnou úpravou sú balené v rovnakých vreciach ako bežné malty, iba na čelnej strane nájdete dva piktogramy – snehovú vločku s popisom ZIMNÝ VARIANT a teplomer znázorňujúci použitie do –5 °C.

PUR pena, na rozdiel od klasických vápenocementových mált, neobsahuje vodu, takže pri jej využití nedochádza k prenášaniu vlhkosti z peny do tehál.
PUR pena, na rozdiel od klasických vápenocementových mált, neobsahuje vodu, takže pri jej využití nedochádza k prenášaniu vlhkosti z peny do tehál.

Všeobecne sa dá povedať, že so znižujúcou sa teplotou dochádza k spomaleniu tvrdnutia malty. Preto sú do zimných zmesí pridávané prísady urýchľujúce proces tvrdnutia a tuhnutia, aby malty mali rýchlejší nárast pevnosti. Práve vďaka tomu ich možno použiť aj v zimnom období. Zároveň je dôležité pamätať na to, že pri veľmi nízkych teplotách je potrebné predhrievať zmiešavaciu vodu, ktorá pomáha udržať vyššiu teplotu čerstvej zmesi a zaisťuje rýchlejší priebeh tvrdnutia malty. Maltu so zimnou úpravou nie je vhodné používať ani pri teplotách nad +15 °C, pretože by rýchlo tuhla a bola by ťažko spracovateľná.

Ďalšou možnosťou na murovanie v zimnom období je systémová murovacia pena HELUZ, ktorej aplikačná teplota môže byť až –10 °C. PUR pena, na rozdiel od klasických vápennocementových mált, neobsahuje vodu, takže pri jej využití nedochádza k prenášaniu vlhkosti z peny do tehál. Určitým obmedzením PUR peny je o niečo nižšia pevnosť muriva, preto by jej použitie malo byť konzultované s projektantom (ak dochádza k zámene za iný typ malty).

U zimných mált platí, že okolitá teplota nesmie byť príliš vysoká, je možné ich zapracovávať do maximálnej teploty pätnásť stupňov Celzia. Na takzvané zimné malty teda nie je možné murovať v lete.
U zimných mált platí, že okolitá teplota nesmie byť príliš vysoká, je možné ich zapracovávať do maximálnej teploty pätnásť stupňov Celzia. Na takzvané zimné malty teda nie je možné murovať v lete.

V zime je potrebné sledovať vonkajšiu teplotu

Sledovanie teplôt a počasia je pri stavbe v zime dôležité nielen pri samotnom murovaní, ale už od okamihu privezenia materiálu na stavbu. Ten je potrebné ochrániť pred nepriaznivým počasím (dážď, sneh...) a rozbalené palety tehál a vrecia s maltou uskladniť v suchu a pri teplote vyššej ako –5 °C, teda v krytých skladoch. Murovaciu penu HELUZ je treba skladovať aspoň v temperovanej stavebnej bunke, pretože teplota samotnej dózy s penou musí byť vyššia ako +10 °C (ale zároveň nižšia ako +30 °C). Pri murovaní nesmú byť na tehlách zvyšky námrazy alebo snehu a taktiež nesmú byť ani zaprášené či inak znečistené – všetok murovací materiál musí byť suchý (pri murovaní v zime sa tehly nenamáčajú).

Sortiment zimných mált potvrdzuje kompletnosť stavebného systému HELUZ. Patrí do neho malta pre tenkú škáru, malta pre celoplošnú tenkú škáru a tepelnoizolačná murovacia a zakladacia malta a nová  HELUZ TREND PLUS.
Sortiment zimných mált potvrdzuje kompletnosť stavebného systému HELUZ. Patrí do neho malta pre tenkú škáru, malta pre celoplošnú tenkú škáru a tepelnoizolačná murovacia a zakladacia malta a nová HELUZ TREND PLUS.

„Čerstvo vymurované murivo musí byť chránené pred poveternostnými vplyvmi nepremokavou fóliou a teplota vzduchu, nielen pri spracovaní a tuhnutí malty, ale aj počas nasledujúcich štrnástich dní po vymurovaní nesmie klesnúť pod mínus päť stupňov Celzia. Pokiaľ pod ochrannú fóliu naukladáte okolo celého múru polystyrén v minimálnej hrúbke päť centimetrov, môže teplota krátkodobo klesnúť až na mínus desať stupňov,” radí Ing. Zuzana Hejlová, hlavná statička spoločnosti HELUZ, ako si počínať pri stavbe v zime. Súčasne však odporúča, aby pri očakávaných teplotách nižších ako –5 °C boli práce prerušené a počkalo sa na priaznivejšiu predpoveď. „Ak sa zimné malty spracovávajú pri teplotách nad nulou, nie je potrebné tzv. zámesovú vodu predhrievať, pri murovaní pod bodom mrazu, – to znamená od nuly do mínus piatich stupňov Celzia – musí byť na prípravu zimných mált ohriata aj zámesová voda, a to asi na tridsať stupňov. Zároveň u zimných mált platí, že okolitá teplota nesmie byť ani príliš vysoká, je možné ich spracovávať do maximálnej teploty pätnásť stupňov Celzia. Na takzvané zimné malty teda nie je možné murovať v lete,“ upozorňuje Zuzana Hejlová. Zároveň pripomína, že obdobie, keď sú teploty nižšie ako +5 °C, sa nezapočítava do nutnej technologickej prestávky pred statickým zaťažením muriva alebo pred omietaním (čiže o túto dobu sa musí predĺžiť technologická prestávka). Zdanlivo môže ísť o zložitejší proces murovania, ale meranie teplôt a sledovanie predpovede počasia patrí počas výstavby k samozrejmostiam. Vďaka brúseným tehlám a tenkovrstvovým maltám je možné murivo vymurovať veľmi rýchlo a tým si v dnešnej uponáhľanej dobe výrazne uľahčiť život.

Aj s HELUZ SIDI je možné murovať v zimnom období

V zimnom období je možné pracovať aj s vopred pripravenou tekutou maltou HELUZ SIDI. Treba však rešpektovať podstatu samotnej malty, ktorá je založená na vodnej disperzii. Malta nesmie pri skladovaní premrznúť a je nutné ju skladovať na suchom a tienistom mieste v rozmedzí teplôt +5 – 35 °C. Ani počas murovania nemôžu byť teploty pod bodom mrazu a murovacie prvky nesmú byť zamrznuté. Avšak vďaka jednoduchosti spracovania a rýchlemu nárastu pevnosti malty po jej nanesení je možné maltu použiť aj v obdobiach, kedy sa očakávajú mrazy. Týchto dní je v zimných mesiacoch v našich klimatických podmienkach pomerne veľa. Samozrejme je možné maltu HELUZ SIDI použiť aj na stavbu stien v „uzavretej” stavbe.

Stavebné práce môžu pokračovať aj v „uzavretej” stavbe

Pokiaľ je stavba na zimu už „uzavretá”, teda sú vymurované obvodové steny, je hotový strop a zakryté stavebné otvory, potom teplota vo vnútri objektu spravidla neklesá pod +8 °C, a teda je možné pokračovať v stavebných prácach vo vnútri objektu. Z murárskych činností je možné vykonávať napríklad murovanie priečok, vnútorné omietky a pod. „Akékoľvek podcenenie zimných teplôt môže viesť k dodatočným nákladom,” varuje Zuzana Hejlová. Na druhú stranu práve práce v uzavretej stavbe cez zimu sú v dnešnom stavebníctve bežné a pri dodržaní štandardných opatrení problémy nevznikajú.

Pri murovaní v zimnom období je dôležité dodržať tieto zásady:

  • Materiál a následne aj čerstvo vymurované murivo sa musí chrániť pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.
  • Pri murovaní nesmú byť na tehlách zvyšky námrazy alebo snehu.
  • Teplota vzduchu v priebehu spracovania a tuhnutia malty nesmie klesnúť pod –5 °C.
  • Obdobie teplôt pod +5 °C sa nezapočítava do potrebnej technologickej prestávky.
  • Akékoľvek podcenenie zimných teplôt môže viesť k dodatočným nákladom.

Vďaka maltám HELUZ so zimnou úpravou je možné výrazne predĺžiť stavebnú sezónu a čas pre realizáciu hrubej stavby domov, čo ocenia či už samotní stavebníci, tak aj realizačné firmy.

O spoločnosti HELUZ

Spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích systémov na českom trhu, ako jediná je rýdzo česká. Tradícia tejto rodinnej firmy spadá až do roku 1876, keď Jan Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a z vyťaženej hliny vypálil prvé tehly. Dnes má spoločnosť HELUZ výrobné závody okrem Dolného Bukovska ešte v Hevlíne a Libochoviciach, kde vyrába kompletný stavebný systém HELUZ zahŕňajúci obvodové aj vnútorné tehlové bloky vrátane tehál s najlepšími tepelno-izolačnými vlastnosťami na trhu radu HELUZ FAMILY 2in1 pre nízkoenergetické a pasívne domy. Spoločnosť HELUZ v roku 2017 na trh uviedla aj prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu sendvičovej skladby tehla-minerálna vlna-tehla so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 57 dB pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Revolučnou novinkou je tekutá, vopred pripravená silikátovo-disperzná malta HELUZ SIDI pre efektívnejšie murovanie, ktorá sa nanáša systémovým valčekom ako pri maľovaní. Novinkou roku 2020 je PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s variabilným vnútorným priestorom pre umiestnenie vonkajšej tieniacej techniky, ktorý je určený pre jednovrstvé murivo z tehál HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1. Sortiment ďalej tvoria ploché preklady, keramické stropy, komínové systémy a špeciálne tvarovky.

Súvisiace články:

Autor: Mgr. Alena Drtinová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama