Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Živá zeleň stenám pristane

Zverejnené: 12. 3. 2022

Milujete kvety a zároveň ste priaznivcami netradičných dekorácií? Skúste oživiť múry v miestnostiach živými rastlinami. Nielen, že to prospieva fyzickému aj psychickému zdraviu či zlepšeniu klímy v interiéri, ale možno tým veľmi kreatívne dotvoriť aj vnútorný priestor každého domu či bytu.

Zelené steny, živé či machové obrazy alebo lietajúce kvetináče majú svoje kúzlo v sofistikovanom ozvláštnení svojho okolia. Dokážu zjemniť ostrosť hrán aj drsnosť hrubého materiálu, ako sú betón či surová tehla, a opticky vylepšia snáď každú stenu. Vyniknú v paneláku aj luxusnej vile a všade prinesú príjemnú atmosféru pokoja, harmónie a spojenia s prírodou.

Plná stena kvetov

Zelené steny, známe aj ako vertikálne záhrady, štýlovo obohatia vzhľad interiéru. „Ide o nosnú konštrukciu z vodoodolného materiálu, na ktorej sú rozmiestnené závesné kontajnery so špeciálne hydroponicky vypestovanými rastlinami. V prípade potreby nahradenia niektorej z rastlín, ju možno ľahko vybrať bez narušenia štruktúry zelenej steny a koreňového systému,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Alternatívnym riešením je vertikálna konštrukcia z paliet, v ktorej je niekoľko poschodí priehradiek, do ktorých možno umiestniť kvetináče s rastlinami. Využiť sa dajú dlhé kvetináče s kombinovanou výsadbou, ale aj solitéry pre jeden kvet. Zaujmú kvitnúce i nekvitnúce kvety, popínavé rastliny, bylinky, stále zelené drobné konifery, ale aj rôzne typy bonsajov či zakrpatených paliem.

Lietajúci kvetináč

Klasické závesné kvetináče s kvetmi sú vždy zaujímavým oživením interiéru. Podľa dispozície danej miestnosti si môžete vybrať z rôznych variantov prevedenia. Veľmi efektne pôsobia najmä japonské kokedamy s menšími okrúhlymi solitérmi, ktoré obsahujú vždy jednu rastlinu buď drobnejšieho vzrastu, alebo s listami previsnutými cez okraje nádoby. Možno ich zavesiť zo stropu alebo sa nechať inšpirovať prírodou a inštalovať ich na dekoratívnu vetvu. Na tento účel je veľmi pohodlné využitie kokedamy, teda oblého závesného obalu na kvetináč z kokosového vlákna, zavesenej na povrazoch viazaných v štýle makramé. Pre priaznivcov jednoduchosti a moderného štýlu sa ponúka vysadenie rôznych sklenených baniek tak, aby bol viditeľný aj substrát, a minimalistické prevedenie zavesenia.

„Ďalšou možnosťou je zhotovenie jednoduchej rámovej konštrukcie, na ktorú pomocou povrazov zavesíte jednotlivé kvetináče rôznych tvarov a veľkostí vo vami zvolených rozostupoch i výškach od podlahy. Vznikne tak originálna živá dekorácia, ktorá je nielen jednoduchá na zhotovenie, ale zároveň priestorom dodá svieži šmrnc. Závesný spôsob pestovania je vhodný ako pre kvety, tak aj pre bylinky, a vyžaduje si iba štandardnú starostlivosť,“ dodáva odborník.

Obraz potrebuje poliať

Obrazy zo živých kvetov sú nepochybne originálne umelecké diela. Dizajnové drevené rámy a integrované LED osvetlenie ešte podčiarknu ich krehkú krásu. „Ručný zavlažovací systém si žiada doplnenie vody len raz až dvakrát do mesiaca a rastliny sú pestované hydroponicky – teda pomocou živného roztoku. Vďaka tomu môžu mať takýto obraz doma aj alergici, ktorým prekážajú plesne objavujúce sa v klasických kvetináčoch vyplnených substrátom,“.

Machovo hebký

Skutočne nevšedne pôsobia steny ozdobené obrazmi z pravého alebo umelého machu. „Najčastejšie sa na tento účel využíva lesný mach v kombinácii s machovými guľami. Jemný vzhľad týchto jedinečných dekorácií dodáva stenám naozaj originálny štýl, navyše nie sú nijako náročné na údržbu. Vzhľadom na to, že im nevadí ani tma, prievan či klimatizácia, vyniknú aj v podmienkach, ktoré neumožňujú prítomnosť ostatných rastlín,“ uvádza David Benda.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Hornbach
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama