Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Životnosť detailov ETICS

Zverejnené: 2. 12. 2015

Pri riešení detailov v ETICS (kontaktných tepelnoizolačných systémoch) je potrebné uvažovať s rovnakou životnosťou, ktorú predpokladáme u systému ako celku. Pre zachovanie správnej funkcie ETICS sú pri detailoch veľmi často kladené vysoké požiadavky na vodotesnosť, pružnosť, pevnosť apod.

Obr. 1: Použitie lišty Odkvapnica LO s tkaninou

Skúsenosť ukazuje, že používanie bežných tmelov a iných improvizačných prostriedkov pri vytváraní detailov nie je dostatočným riešením pre zabezpečenie ich správnej funkcie, ktorá by mala byť zabezpečená desiatky rokov. Vykonávanie ETICS tak, aby neplnili svoju funkciu správne počas predpokladanej doby životnosti nemá vyznám.

Mnoho detailov v ETICS sa vyskytuje opakovane a preto je či už ekonomicky, tak aj technicky správne využívať kvalitné sériovo vyrábané výrobky, ktoré zabezpečujú potrebnú funkčnosť, rýchle vykonávanie a atraktívny vzhľad. Medzi tieto výrobky patria hlavne plastové a hliníkové lišty, poprípade ďalšie materiály. Popri bežných lištách, ktoré sa používajú pri zatepľovaní už relatívne automaticky, existujú aj ďalšie, ktoré výrazne zvyšujú kvalitu ETICS, ale povedomie o ich použití nie je na stavbách dostatočné.

Nasadzovacia lišta

Ako príklad za všetky uvádzame použitie nasadzovacej lišty s okapnicou pre založenie ETICS. Tento výrobok existuje v niekoľkých modifikáciách, na obrázku je znázornený variant Okapnice LO s tkaninou (výrobca LIKOV s.r.o.) s profilom tvaru „J” a samolepiacou úpravou.

Lišta rieši hlavne materiálový prechod medzi omietkovým systémom a hliníkovou zakladacou lištou. Tento prechod je problematický hlavne z dôvodov veľkej teplotnej rozťažnosti hliníku, ďalej prípadnej korózie hliníku pri zvýšenej vlhkosti v alkalickom prostredí tvorenom cementovou maltou. Toto miesto patrí k prvým, kde vplyvom zmeny teplôt dochádza k vzniku trhliny v ETICS a to navyše v mieste, ktoré býva veľmi blízko pozorovateľovi (vid obr. 2).

Detail založenia je možné samozrejme urobiť aj bez plastovej nasadzovacej lišty, ale citlivosť tohto detailu na správnosť vykonávania a kvalitu omietok je extrémne veľká. Použitá lišta eliminuje riziko zlého napojenia a jej obstarávaciu cenu bohato vyvažuje spracovanie a hlavne potom vysoká životnosť detailu. Toto šikovné riešenie je len jedným príkladom z mnohých, ktoré má firma LIKOV vo svojom sortimente.

Autor: Ing. Václav Hadrava
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama