Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Zrodenie pasívneho domu

Zverejnené: 19. 8. 2009

Snáď každý, kto v súčasnej dobe stavia, alebo sa chystá stavať, počul o nízkoenergetickom alebo pasívnom dome. Každý stavebník sa snaží vybudovať svoje sídlo z čo najkvalitnejších materiálov v najlepších parametroch, a hľadá stavebné systémy, ktoré jeho predstavy spĺňajú.

O pasívnych domoch sa toho v poslednej dobe píše veľa. Nebudeme vás tu preto zaťažovať rozsiahlou teóriou. No chceme záujemcom o tento typ výstavby na konkrétnych prípadoch podrobnejšie predstaviť systém, ktorý je pre pasívne domy predurčený.

Stratené polystyrénové debnenie

Systém strateného polystyrénového debnenia je známy už dávno. Vznikol v roku 1950 v severských štátoch, od roku 1965 sa s úspechom vyrába aj v ČR.


Čisté rovné línie systému MEDMAX

Aj v čase, keď tepelné izolácie neboli v kurze, pretože elektrická energia stála pár halierov, bolo množstvo investorov, ktorí vedeli, že stavba zo strateného polystyrénového debnenia má svoje nesporné výhody.

Stály nárast energií a pravidelné zdražovanie všetkého, vrátane stavebných materiálov, má za následok orientáciu investorov k ekonomickým stavbám, ako z hľadiska úspor pri výstavbe, tak aj dlhodobých úspor pri bývaní. Presne toto spĺňa polystyrénové stratené debnenie MEDMAX.


Aj takto vyzerá pasívny dom

Systém MEDMAX

Firma Forting zaoberajúca sa výstavbou práve z tohto systému sa môže pochváliť stavbami, ktoré skutočne spĺňajú parametre pasívneho domu. V Českej republike vyvinutý systém MEDMAX je moderný, s ekologickou a cenovo dostupnou stavebnou technológiou s maximálnou tepelnou ochranou budov.

Základom stavebného systému sú tvárnice z materiálu Neopor. Dve polystyrénové dosky rôznych hrúbok spojené priečkou vytvorí stratené debnenie s obojstrannou tepelnou izoláciou. Následným vyliatím betónom vzniká monolitické betónové jadro bez vzniku tepelných mostov. Práca so systémom je taká jednoduchá, že ju zvládne každý stavebník sám. Firma všetkým týmto stavebníkom ponúka k zapožičaniu akékoľvek technické vybavenie a konzultácie, pomôže s riešením každého detailu stavby. Ponúka samozrejme aj stavbu na kľúč.


Možné druhy kombinácií tvaroviek

Pre tých, ktorí o ekonomickom bývaní uvažujú, uvádzame príbeh výstavby pasívneho domu jedného súkromného investora.

Náš príbeh začal otázkami: Kedy, z čoho, čo, kde a za koľko? Odpoveď znela:Ihneď, stredne veľký dom, na peknom mieste a za málo peňazí..

Po niekoľkých návštevách rôznych, už hotových domov, sme došli k záveru, že si necháme postaviť dom podľa vlastných predstáv. Kúpili sme na hypotéku pozemok a súčasne cez ponuky a dopyt na internete našli firmu, ktorá nám vysnívaný domček postaví. Mala to byť ľahká stavba, postavená na kľúč a do 3 mesiacov. Pre vybranú firmu nebol v ničom problém. Prebiehalo to v štýle: budete si pracovať a my všetko vybavíme. Paráda! Ale zahájenie výstavby sa zdržiavalo.

Známy nás pozval na stavbu svojho domu, ktorý staval zo systému MEDMAX. Že je to vraj hračka. Moc sme neverili a na stavbu sa išli pozrieť s určitou dávkou skepsy.

Tam sme sa stretli s firmou Forting, dodávateľom tohto systému. Dohodli sme sa, že nám postavia hrubú stavbu a my si to subdodávateľsky doriešime. Čo povedali, to aj splnili.


Detail okna

Priebeh výstavby

Prvého augusta 2007 sme konečne začali stavať. Náš dom nám rástol pred očami.

Vďaka tomuto systému sme sa začali zaoberať otázkami pasívnej výstavby. Zistili sme, že pokiaľ si dáme záležať, postavíme si aj my tzv. pasívny dom. Prinieslo to síce trochu námahy pri výbere firiem, ktoré sú schopné nám tento štandard zaistiť, ale stálo to za to. Vďaka dokonalému stavebnému systému, kvalitným oknám a rekuperácii sme docielili požadovaných vlastností.

Od februára 2008 bývame v domčeku, v ktorom je v zime teplo, v lete sa neprehrieva a navyše v dome nemáme prach, komáre a iný otravný hmyz. Ďalšou výhodou je, že vďaka kvalitným oknám nie je počuť stavebný ruch z okolia.

Takisto účty za kúrenie sú príjemné. Je to tým, že nekúrime. Peniaze, ktoré ušetríme na nákladoch za kúrenie „sypeme” do pravidelných investícií a tým si zaistíme slušné peniaze do budúcnosti. V súčasnosti uvažujeme osadiť dom štrnástimi fotovoltaickými panelmi a už teraz uvažujeme o ďalších ekonomických krokoch.

Autor: Ing. Jiří Bukovský
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama