Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Kvalitné WPC je stávkou na istotu

Zverejnené: 28. 2. 2022

Produkty z kvalitného kompozitu dreva a polyméru sa dnes najčastejšie uplatňujú v exteriéri v podobe atraktívnych terás, plotov a obkladov stien. V porovnaní s výrobkami z dreva ponúka WPC neporovnateľne väčšiu odolnosť a násobne dlhšiu životnosť pri výrazne nižšej náročnosti na údržbu.

Hlavným cieľom vývoja WPC (Wood-Plastic Composite) bolo eliminovať nežiaduce vlastnosti dreva, ktoré sa časom prejavujú predovšetkým pri jeho použití mimo obytných častí stavieb. Jedná sa hlavne o malú odolnosť voči hubám, hmyzu, oderu, ale aj bazénovej chémii. Drevu vadia splodiny, náhle zmeny teplôt, vlhkosť aj UV žiarenie.

Ekológia na prvom mieste

K najvýznamnejším európskym výrobcom a dodávateľom kvalitného dreveného kompozitu patrí česká spoločnosť WPC – WoodPlastic. Výroba jejich dosiek Terafest® prebieha na báze extrúzie za pomoci laserovo kontrolovanej technológie, ktorá zaručuje maximálnu presnosť.

Firma pri výrobe využíva drevnú hmotu zo zvyškového dreva z európskych lesov výhradne od dodávateľov s certifikáciou PEFC. To znamená, že lesy, z ktorých pochádza, sú obhospodarované tak, aby bola zaistená ich trvalá udržateľnosť.

Zloženie finálnej zmesi je patentovo chránené, kompozitné dosky Terafest® obsahujú zhruba 60 % vybranej drevnej múčky a 40 % panenského polyetylénu HDPE rovnakého typu, aký sa obvykle používa v zdravotníctve alebo v gastronómii.

Spoločnosť WPC – WoodPlastic vo svojom závode v stredočeských Bukovanoch produkuje zhruba 6 kilometrov plnoprofilových kompozitných dosiek za 24 hodín. Súčasťou každého výrobku opúšťajúceho brány závodu je aj unikátny číselný kód garantujúci jeho najvyššiu akosť a originálny pôvod.

Mimoriadna odolnosť

Pre dlhú životnosť terasy je najdôležitejšie to, z čoho a ako sa vyrábajú dosky. Rozdiely v kvalite terás z kompozitu, ktoré si dnes na trhu môžeme zaobstarať, môžu byť priepastné. Lacné dosky dovážané vo veľkých objemoch z Ázie často postrádajú práve tie požadované parametre, kvôli ktorým bolo WPC vyvinuté.

Ide predovšetkým o odolnosť a dlhú životnosť. Dosky Terafest® odolávajú všetkým rozmarom počasia – dažďu, snehu, mrazu aj UV žiareniu. Minimálne nasiakavý materiál je rezistentný voči náhlym výkyvom teplôt, ale aj bazénovej chémii či slanej vode. Materiál je stálofarebný, nemení svoj tvar a nešedne.

K atraktívnemu vzhľadu a mimoriadnej odolnosti terás od WPC – WoodPlastic prispieva skryté kotvenie dosiek pomocou kompletu Smart. Dômyselný systém z hliníka zahŕňa spojky, klipy a nosiče, ktoré do seba presne zapadajú a zaisťujú pevnosť konštrukcie bez nutnosti vŕtania. Konštrukcia je pevná, odolná a je možné s ňou ľahko manipulovať, čo urýchľuje montáž.

Hlavným plusom dosiek Terafest® však zostáva ich dlhá životnosť pri zachovaní všetkých kľúčových vlastností materiálu a minimálna finančná aj časová náročnosť na údržbu. Terasu z kvalitného WPC nie je potrebné natierať, olejovať ani impregnovať. Úplne postačí ju občas zamiesť a dvakrát do roka opláchnuť prúdom vody.

Reprezentatívny vzhľad

Akokoľvek WPC u záujemcov boduje predovšetkým svojimi funkčnými vlastnosťami, zvyšujú sa aj nároky na estetickú hodnotu výrobkov. WPC – WoodPlastic preto pri navrhovaní nového produktu spolupracuje s dizajnérmi, ktorí sa zameriavajú na atraktivitu sortimentu firmy. Vďaka tomu pôsobia povrchy terás, plotov a obkladov reprezentatívne, sú príjemné na dotyk a dosky sú k dispozícii v širokom spektre prirodzených farebných odtieňov.

Dobre navrhnuté a správne nainštalované terasy z kvalitného kompozitu môžu patriť k ozdobám každej záhrady. Dosky Terafest® dokážu vďaka svojim vlastnostiam a atraktívnemu vzhľadu zásadným spôsobom pozdvihnúť dojem z celého priestoru a z každého dňa na terase urobiť malý sviatok.

www.woodplastic.sk

Súvisiace články:

Treláže z materiálu WoodPlastic zdobia nový rezidenčný objekt v Bratislave
Kvalitné drevoplastové kompozitné materiály WPC ponúkajú viac než len alternatívu
Naše terasy sú všade okrem Antarktídy
WoodPlastic® je ideálnym materiálom pre vonkajšie realizácie

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy WPC-WoodPlastic
reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama