Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Zverejnené: 15. 3. 2024

Pohľad do plápolajúceho ohňa a zvuk praskajúceho dreva je zárukou jedinečnej atmosféry. Ako sa pri výbere ohrievača nespáliť a aké novinky sú na trhu? Spýtali sme sa odborníka z Cechu kachliarov.

Hovorí sa, že horiaci oheň má na človeka upokojujúci efekt. Pokiaľ premýšľate o obstaraní vykurovacieho zariadenia do domu, na chalupu alebo dokonca do panelového bytu, čítajte ďalej… Foto: Banador

V minulom rozhovore sme s pánom Karlom Slezákom, členom Cechu kachliarov a konateľom spoločnosti KrbyNej s.r.o. (ČR) prebrali v článku Pri stavbe krbu svojpomocne sa hráte s ohňom, hovorí kachliar Karel Slezák, čo všetko je z hľadiska stavebnej pripravenosti potrebné, keď uvažujeme o ohrievači, aké druhy existujú a čím sa od seba líšia, ale aj to, ako správne v nich kúriť . Dnes pôjdeme ešte viac do hĺbky. Zameriame sa nielen na technické otázky a problematiku údržby, ale aj na posledné trendy.

V minulom príspevku sme si vysvetlili rozdiel medzi rôznymi typmi ohrievačov. Môžete pripomenúť, čím sa počas rozhodovania riadiť?

Určite áno. Základom úspechu je komunikácia medzi kachliarom a koncovým užívateľom. Ja osobne mám rád, keď si so zákazníkom môžem sadnúť, porozprávať sa s ním a spoznať jeho predstavy. Pri správnom výbere je možné ušetriť veľa peňazí aj času. Dám vám príklad z praxe ... Ak mám stavať ohrievač pre pilota, ktorý býva doma zriedka a krb má len preto, aby si v dome raz za čas vytvoril romantickú atmosféru, odporučím mu typ konvekčný (teplovzdušný). V tomto prípade nie je potrebný žiadny teplovodný výmenník ani akumulačná stavba.

Na trend zareagovala aj spoločnosť Banador, ktorá prišla so širokou ponukou kachlí v rôznych formátoch, dizajnoch aj prevedeniach. Foto: Banador
Na trend zareagovala aj spoločnosť Banador, ktorá prišla so širokou ponukou kachlí v rôznych formátoch, dizajnoch aj prevedeniach. Foto: Banador

Plápolajúci oheň má svoje kúzlo aj na chatách a chalupách. Aký typ zvoliť do takého prostredia?

Tu je princíp obdobný. Aj v tomto prípade potrebujem zistiť, čo klient od ohrievača v chalupe očakáva: či tam bude jazdiť len na víkend s priateľmi, alebo v nej bude chcieť tráviť viac času. Úplne iná situácia potom nastáva u chát a chalúp určených na prenájom, kde potrebujeme teplo v podstate ihneď a nie je čas na jeho akumuláciu.

A čo obyvatelia bytov? Môžu si dopriať pohľad na plápolajúci oheň aj oni alebo je to nerealizovateľná predstava?

Možné to určite je, ale väčšinou táto predstava stroskotá na súhre okolností. Napr. v takom panelovom dome musí byť komín a stavbu krbu musí odsúhlasiť aj susedia. Navyše, kto by chcel do panelového domu nosiť drevo...? (smiech). Ideálnym riešením pre tieto prostredia sú elektrické varianty a krby na biolieh, ktoré imitujú plápolajúci oheň a dokážu navodiť príjemnú, útulnú a romantickú atmosféru.

Poďme nahliadnuť do pasívnych domov. Už vieme, že najvhodnejším variantom do moderných domov sú varianty akumulačné. Čo taká rekuperácia? Pomáha s distribúciou tepla v týchto domoch?

Presné výpočty, žiaľ, zatiaľ nemáme k dispozícii. Ale s kolegami v Cechu kachliarov zdieľame svoje poznatky a vieme, že rekuperácia dokáže z ohrievača povysávať a následne využiť približne 15 až 20 % tepla.

Mať v pasívnom alebo nízkoenergetickom dome vykurovacie zariadenie a zároveň rekuperáciu už dávno nie je problém. Stačí sa poradiť s vašim kachliarom. Foto: Banador
Mať v pasívnom alebo nízkoenergetickom dome vykurovacie zariadenie a zároveň rekuperáciu už dávno nie je problém. Stačí sa poradiť s vašim kachliarom. Foto: Banador

Ako je to s umiestnením ohrievača? Dáva sa väčšinou k stene, alebo máte skúsenosti aj s umiestnením uprostred miestnosti?

Všeobecne sa dá povedať, že ohrievač môže byť podľa druhu kúrenia umiestnený kdekoľvek. Vami spomínané umiestnenie doprostred miestnosti nie je nemožné a má svoje kúzlo. Ohrievač sa môže nachádzať aj uprostred miestnosti (samozrejme spoločne s komínom). Možno ho napríklad využiť na oddelenie kuchyne od obývacej izby. Najmä v Rakúsku či Nemecku, kde je dlhá kachliarska história, býva zvykom mať ohrievač v strede budovy a až „okolo neho začať stavať dom”. U nás je to naopak: najprv sa postaví dom a až potom sa hľadá pre ohrievač vhodné miesto.

A akú vybrať k ohrievaču podlahu? Mala by byť nehorľavá?

Áno, tu sa musíme držať normy, ktorá hovorí, že nespalná plocha musí byť najmenej 80 cm od najteplejších častí stavby. Podlaha musí byť pevná a oddilatovaná od podlahy, ktorá je vykurovaná.

Existujú nejaké nové trendy v tejto oblasti?

Populárnym riešením sú voľne stojace akumulačné kachle, ktoré predstavujú lepšiu alternatívu než konvenčné voľne stojace kachle, ktoré nám priestor prekúria. Ďalej sa využívajú veľkoformátové keramiky a tradičné zdobené kachľové pece. Kedysi boli kachľové pece s motívmi kvetín či anjelikmi súčasťou každej domácnosti. Na začiatku 20. Storočia sa ale od zdobenia upustilo. Dnes však táto tradícia opäť ožíva. Kachľové pece dodávajú domovu jedinečnú atmosféru.

Dvojité presklenie znižuje teplo prenikajúce do interiéru. Vďaka tomu je možné optimálnu teplotu spaľovania dosiahnuť s menším množstvom paliva a kúriť na menší výkon. V miestnostiach s nižšími energetickými požiadavkami potom nedochádza k prekurovaniu. Foto: Banador
Dvojité presklenie znižuje teplo prenikajúce do interiéru. Vďaka tomu je možné optimálnu teplotu spaľovania dosiahnuť s menším množstvom paliva a kúriť na menší výkon. V miestnostiach s nižšími energetickými požiadavkami potom nedochádza k prekurovaniu. Foto: Banador

V ponuke niektorých výrobcov vykurovacích zariadení môžeme pozorovať tiež dvojité presklenie. Aký na neho máte názor?

Dvojité presklenie je dôležité a určite zlepšuje izolačné vlastnosti ohrievača a to až o cca 10% (v porovnaní s jednosklom, poznámka redakcie). Predtým ohrievače nemali dvierka s presklením, ale pevné drievka. V domoch generácie našich rodičov sme sa mohli stretnúť s krbmi s otvoreným ohniskom. V dnešnej dobe máme ohrievače aj s veľkým presklením, ktoré sú dominantou priestoru aj bez plápolajúceho ohňa.

Keď už sme pri skle, pripomeňme prosím, čo ovplyvňuje jeho čistotu?

Čírosť skla ovplyvňuje kachliar pri jeho plánovaní, ďalej palivo, komín a potom obsluha. Zo svojej skúsenosti ale môžem povedať, že čierne sklo býva z 99% chybou obsluhy. Veľký problém predstavuje najmä vykurovanie vlhkým drevom. Ja osobne čistím sklo pri ohrievači len výnimočne, pretože je čisté. Je tiež úplne normálne, že sa na každom skle zvnútra vytvorí prach – ten sa však na čírosti skla neprejaví.

Všetkým záujemcom odporúčame navštíviť unikátny showroom Banador v Jinačoviciach, kde sú na ploche viac ako 200 m² prezentované funkčné horiace kachle, teplovodný, teplovzdušný aj akumulačný krb, kachľové akumulačné kachle, plynový alebo elektrický krb. Na rovnakom mieste vám zároveň poradia a pomôžu s výberom tej správnej technológie vykurovania pre váš projekt a sprostredkujú kontakt na kachliarov či predajcov.Návštevu je potrebné dohovoriť vopred, kontakty sú na www.banador.cz.

Showroom Banador v ktorom si môžete prezrieť funkčné horiace vykurovacie zariadenia. Foto: Banador
Showroom Banador v ktorom si môžete prezrieť funkčné horiace vykurovacie zariadenia. Foto: Banador

Ako je to s automatickou reguláciou horenia pre krby a kachle?

Plynové ohnisko je možné ľahko regulovať cez ovládač. Inak je to pochopiteľne pri kúrení drevom. Pri konvekčných ohrievačoch, ktoré majú plameň nadradený výkonu, je žiaduce, aby si ich klient obsluhoval sám. V prípade ohrievačov s výmenníkom dokáže regulácia sama strážiť rôzne teploty – obsluha by napriek tomu mala strážiť, čo sa deje nielen na spalinovej ceste, ale aj na teplotách vo výmenníku či akumulačnej nádrži. Tiež akumulačné ohrievače by mali disponovať reguláciou horenia.

Môžete ešte na záver poradiť našim čitateľom, čoho sa pri výbere ohrievača vyvarovať? Ako si vybrať správne, aby sme neskôr neľutovali?

Budem sa opakovať, ale základom všetkého je prvotná schôdzka medzi klientom a kachliarom, prípadne aj projektantom domu. Kachliar s vami preberie rôzne otázky: predovšetkým je potrebné si ujasniť, čo od ohrievača očakávate a aký typ sa bude na vaše účely hodiť. Pokiaľ sa vám po čase nebude páčiť kuchynská linka alebo sedačka v obývacej izbe, môžete ju kedykoľvek vymeniť, ohrievač ale len tak nevymeníte. Ohrievač si vyberáte na dlhú dobu – pre jeho realizáciu si teda vyberte kachliara, ktorému môžete dôverovať a pri výbere sa neriaďte len cenou – radšej si chvíľu počkajte a našetrite na ohrievač, ktorý sa stane skutočným srdcom vášho domova a nebude mať žiadne „ale“.

Ďakujeme za príjemný rozhovor.

Čítajte tiež:

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama