Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

3 tipy na fasády domov, ktoré neomrzia ani po rokoch

Zverejnené: 28. 1. 2021

Realizácia fasády je pomyseľnou bodkou za celou výstavbou alebo rekonštrukciou domu. Jej výber však nebýva jednoduchý. Akú fasádu zvoliť, aby vás neomrzela ani po rokoch? Čo pred finálnym výberom zvážiť?

Zdroj: terelyuk, shutterstock

Pri výbere fasády stavte radšej na nadčasovú klasiku. U tej je menej pravdepodobné, že vás po krátkom čase omrzí. Ušetríte si tak veľa peňazí za ďalšie prerábanie. S jednoduchšou fasádou takisto lepšie vynikne celková architektúra domu.

Hoci v posledných rokoch boli u nás trendom výrazne farby, tento štýl už pomaly ustupuje. Sýte odtiene sú na pohľad krásne, no z dlhodobého hľadiska nie príliš praktické. Rýchlo blednú a horšie odolávajú nepriazni počasia. Ľahko sa tiež môže stať, že to s nimi preženiete. Akú fasádnu omietku či obklad zvoliť, aby vás pohľad naň neomrzel ani po rokoch? A čo všetko pri výbere zvážiť?

Na čo myslieť pri výbere fasády

Fasádu vyberajte nielen podľa vášho vkusu, ale aj podľa toho, kde sa dom nachádza. Inú fasádu bude potrebovať nehnuteľnosť, ktorá je blízko rušnej a prašnej cesty, a inú zase taká, ktorá je pri vode či neustále vystavená priamemu slnku.

Pri výbere dbajte na to, aby váš hotový dom nepôsobil medzi ostatnými ako „päsť na oko“. A to najmä v prípade, ak ste stavali či rekonštruovali v nejakej historickej lokalite.

Dôležitú úlohu zohráva tiež to, či je dom zateplený, a ak áno, aký materiál je použitý. Každý povrch sa správa inak, a preto je nevyhnutné prispôsobiť tomu aj druh fasády. Nie všetky omietky budú držať na bežnom polystyréne.

Zdroj: Rafal Olechowski, shutterstock
Zdroj: Rafal Olechowski, shutterstock

Takisto nezabudnite, že fasáda má mať nielen estetickú, ale aj ochrannú funkciu. Použite radšej drahšie, no kvalitnejšie materiály, ktoré odolajú aj tým najväčším extrémom počasia.

5 tipov na nadčasové fasády

1. Jednoduchý a elegantný štýl

Horúce trendy sú zaujímavé, no jednoduchosť a elegancia vás neomrzia ani po rokoch. Ani klasika však nemusí byť nudná. Aj jednoduchá fasáda môže vďaka správnej kombinácii farieb a materiálov pôsobiť hravo a originálne.

Ak je váš dom v radovej zástavbe, má veľké okná alebo je navrhnutý tak, aby pôsobil vzdušne a presvetlene, klasickou eleganciou nič nepokazíte. Skúste skombinovať svetlé farby ako sivú, bielu, krémovú, modrú či slonovinovú s betónom, sklom alebo drevenými prvkami. Vytvoríte jemný, no efektný kontrast.

Iskru môžete stavbe dodať aj pridaním výraznejšej farby. Hodiť sa bude napríklad žltá, červená, hnedá či tmavšie odtiene sivej. Miešajte ich však v rozumnej miere.

2. Minimalistický škandinávsky štýl

Medzi nadčasovými dizajnami fasád rozhodne nemôže chýbať škandinávsky štýl. V tomto minimalistickom trende zo severských krajín dominuje najmä drevo a prepojenie s prírodou. Ak máte domček niekde pri lese, drevené obklady mu dodajú ten správny šmrnc.

Zdroj: fotogrin, shutterstock
Zdroj: fotogrin, shutterstock

Siahnite po obkladoch vo svetlých farbách alebo v netradičných tmavých odtieňoch. Tie vytvoria zaujímavý kontrast s okolitou prírodou.

Drevo a prírodné prvky sa hodia k domom s čistými líniami i veľkými oknami. Fasáda tohto typu sa bude skvelo dopĺńať aj s tzv. zelenou strechou. Mnoho ľudí sa však dreveným obkladom vyhýba. Je to najmä preto, že nepriaznivé počasie môže drevo rýchlo poškodiť. Ak však nezanedbáte pravidelné ochranné nátery, nemáte sa čoho báť.

3. Tradičný vidiecky štýl

Aj fasáda vo vidieckom štýle môže pôsobiť nadčasovo. Stačí sa vyhnúť prehnane výrazným farbám. Pri výbere fasádnej omietky sa poobzerajte po odtieňoch žltej, tehlovočervenej či klasickej bielej. Fasádu môžete doplniť aj dreveným alebo tehličkovým obkladom. Dom bude pôsobiť útulným a rodinným dojmom.

Fasádu efektne oživíte aj marmolitom. Ten sa k vidieckemu skvele hodí. Marmolit je druh dekoratívnej omietky, ktorá vyzerá ako tenká vrstva drobných kamienkov. Použiť ho môžete na ozvláštnenie spodnej časti domu alebo rôznych výklenkov, balkónov či priestoru medzi oknami.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama