Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

4 tipy, ako zväčšiť malý byt

Zverejnené: 11. 4. 2021

Malý byt má mnoho výhod, od svojej útulnej atmosféry až po jeho upratovanie. Problém však nastáva vo chvíli, keď je potrebné do neho vtesnať všetko potrebné vybavenie. Odborníci z Hornbachu prinášajú štyri tipy, ako si čo najlepšie zariadiť malý byt a vyťažiť z neho reálne aj optické maximum.

Krásne vyriešený malý apartmán, v ktorom sa v jednej veľkej miestnosti nachádza obývačka, jedáleň, kuchyňa a za sklenenou zástenou aj spálňa. Foto: Dariusz Jarzabek, shutterstock

Trendom dnešnej doby sú jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, vďaka ktorým rastie dopyt po menších bytoch. Aj do tých je však potrebné dostať aspoň základné prvky pre pohodlné bývanie – posteľ, skriňu, stôl i stoličky. Okrem nezvyklých úložných priestorov, ktoré možno v byte využiť, však existujú aj triky, vďaka ktorým je možné byt zväčšiť a prevzdušniť aspoň na oko.

Malý priestor, veľké možnosti

„Pri zariaďovaní malých priestorov je veľmi dôležité si všetko dopredu naplánovať,“ hovorí Tadeáš Tenkl, odborník zo Sveta bývania v projektových marketoch Hornbach, a dodáva „Správne a účelne využitý priestor je ten najlepší. To platí pre každé bývanie a pre bývanie v malom byte dvojnásobne.“ Ako teda na to, aby aj malý byt pôsobil vzdušne a nepripomínal temnú kobku?

1.Pekne od podlahy

„Ak bývate v malom byte či sa do neho chystáte, zjednoťte v celom jeho priestore podlahy. Bytu tak opticky dodáte pár štvorcových metrov navyše. Okrem toho by podlaha mala byť svetlá a v teplom odtieni,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl. Všeobecne platí, že podlaha by mala byť najtmavšou plochou v miestnosti.

Čo sa týka kladenia koberca, namiesto koberca od steny k stene by sa mali voliť skôr koberce kusové, ideálne v obdĺžnikovom tvare, ktoré miestnosť opticky predĺžia.

Foto: Cinematographer, shutterstock
Foto: Cinematographer, shutterstock

2.Svetlé farby ako optický klam

V malom priestore by sa na veľkých plochách nemali objavovať tmavé farby. „Zďaleka najhoršou voľbou je v tomto ohľade červená farba. Priestor takto vymaľovaný sa zdá menší, než v skutočnosti je,“ radí Tadeáš Tenkl. Ideálnou voľbou na vymaľovanie je biela. Vhodnú alternatívu potom predstavujú aj ďalšie svetlé odtiene. Dôležité je myslieť na to, že takzvané teplé farby síce pridávajú na útulnosti domova, avšak uberajú optické metre – pri studených farbách je to presne naopak. „Pri voľbe farieb je tiež jednou z možností ich kombinácia, ale musia spolu ladiť. V projektových marketoch Hornbach si pre lepšiu predstavu možno zapožičať vzorkovníky farieb domov,“ uvádza Monika Linghartová, odborníčka z oddelenia farieb v projektových marketoch Hornbach. V jednej miestnosti by sa však nemali spoločne s doplnkami objaviť viac ako štyri farebné spojenia.

Foto: Antoha713, shutterstock
Foto: Antoha713, shutterstock

3.Dobré svetlo robí divy

V malých priestoroch je denné svetlo a osvetlenie bytu veľmi dôležité. Pri výbere osvetlenia je dobré staviť na striedmosť – ako pri veľkosti, tak i pri materiáli. „Optické kúzlo spôsobí napríklad stolné svetlo umelo naaranžované pred zrkadlom či inou plochou, v ktorej sa môže odrážať,“ radí odborník Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Do malého bytu práve také plochy, ktoré sú lesklé a ponúkajú svetlu priestor na odraz, nepochybne patria.

4.Masívnym stenám odzvonilo

Do priestoru, ktorý je potrebné opticky zväčšiť, patria otvorené skrinky, poličky, nižší nábytok a šikovné rozkladacie a stohovateľné riešenia. „Mohutné vitríny, v nich porcelán a k tomu ešte minimálne jedna obrovská skriňa je zlé riešenie, ktoré je nielen nevzhľadné, ale navyše pohltí obrovské množstvo priestoru, ktorého v malom byte nie je na rozdávanie. Na otvorené priestory sa bude síce viac prášiť, byt však bude pôsobiť vzdušným dojmom,“ upresňuje Tadeáš Tenkl.

Dobré je myslieť aj na priestory, ktoré nie sú bežne využívané a urobiť z nich úložné. Jedná sa napríklad o policový systém nad dverami, úložné priestory v sedacej súprave či šikovné skriňové systémy, vďaka ktorým sa využije každý decimeter miesta. Dobrým riešením do malých bytov je aj poschodová posteľ.

Foto: Dariusz Jarzabekm, shutterstock
Foto: Dariusz Jarzabekm, shutterstock

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama