Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

5 tipov, ako si lacno a jednoducho zútulniť domov

Zverejnené: 23. 2. 2023

Krása každého domova sa skrýva v malých detailoch. Správne vybrané interiérové doplnky ho dokážu oživiť a zvýrazniť jeho prednosti. Čo ak ale vášmu domovu chýba kúsok útulnosti? Inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré z neho spravia vaše vysnívané hniezdočko.

Zdroj: Followtheflow, shutterstock

Zamerajte sa na prírodné materiály

Ak chcete svoj domov naozaj oživiť, skúste doň pridať zopár drevených prvkov. Drevo izby zútulní a prinesie do nich teplo. Pri výbere sa zamerajte hlavne na to, koľko svetla máte v miestnosti. Potom si môžete zvoliť medzi svetlejším alebo tmavším tónom dreva. Pamätajte, že menej je niekedy viac, preto vám stačí len pár decentných kúskov, ktoré miestnosť oživia. Hodiť sa bude drevená knižnica, stôl alebo drevený obklad na stenu. Ak ale preferujete menšie doplnky, siahnite po prútených košíkoch alebo drevených kvetináčoch.

Zdroj: unsplash.com
Zdroj: unsplash.com

Nebojte sa izbových rastlín

Kvety dokážu interiér nielen oživiť, ale sú aj skvelým pomocníkom. Vedia zlepšiť kvalitu vzduchu v miestnostiach a zároveň pohlcujú elektrosmog z elektroniky. Pri výbere sa preto riaďte heslom, že čím viac elektroniky, tým viac rastlín. Ak sa bojíte toho, že sa o kvetinky nebudete vedieť postarať, zadovážte si druhy, ktoré nie sú náročné na pestovanie. Napríklad monsteru, zamiokulkas, lopatkovec alebo fikus.

Závesy sú skvelým pomocníkom

Možno sa vám zdá, že závesy už nie sú v móde, no opak je pravdou. Ešte stále vedia pekne doplniť imidž celej miestnosti. Nielenže sú štýlové, ale aj praktické, pretože zabraňujú prepúšťaniu chladu z okien a vylepšujú akustiku miestnosti.

Zvoliť môžete polopriepustné alebo zatemňovacie závesy. Vyberajte jednoduché a jemné farby a vzory. Tie priestor opticky zväčšia a presvetlia. Modelmi z bavlny, ľanu, zamatu, a saténu, ktoré siahajú až po zem, takisto nič nepokazíte.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Koberce a textílie

Koberce sú ideálnym doplnkom do každej miestnosti v dome. Na oživenie priestoru najlepšie poslúžia farebné varianty. Pri výbere siahnite po modeloch z polyesteru alebo polypropylénu. Koberce z týchto materiálov sú odolnejšie, cenovo dostupnejšie a nájdete ich v rôznych farbách a veľkostiach.

Ku kobercu môžete dokúpiť aj farebnú deku, ktorú budete mať prehodenú na pohovke. Trendy sú predovšetkým vzorované bavlnené a pletené deky z hrubej priadze.

Pridajte osobné detaily

Neváhajte a pridajte do svojej obývačky fotografie, sviečky, vázy, výtvory svojich detí alebo aj knihy, ktoré máte najradšej. Doplňte ich podľa svojho vkusu a uváženia. Aj vďaka týmto osobným detailom budete mať pocit naozajstného tepla domova.

Ak chcete vyplniť prázdne miesta na niektorých poličkách a stolíkoch, môžete si skúsiť vyrobiť vlastné kreatívne doplnky. Napríklad vázy, kvetináče či obrazy na steny. Fantázii sa pri doplnkoch medze nekladú.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock, unsplash.com

Tématické odbory

reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama