Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Správna výmena okien

Zverejnené: 22. 9. 2018

Výmena okien v bytovom dome je pomerne veľká akcia a mala by byť prvým krokom k zatepleniu domu. Výber a dobrá príprava sa určite oplatí. Výrazne zasiahne do života desiatok ľudí a na niekoľko rokov ovplyvní kvalitu ich bývania.

Aké okná vybrať pre bytový dom

Výber okien by mal vychádzať z toho, čo od okien očakávame a kde budú slúžiť. Zďaleka nejde len o tepelnú izoláciu, ale tiež útlm vonkajšieho hluku či bezpečnosť. Voľba profilu je len jednou stranou mince, je potrebné vybrať aj vhodné zasklenie, ktoré má na úžitkové vlastnosti okien zásadný vplyv. Špeciálne prípady sú okná do pamiatkovo chránených zón, kde je potrebné vyjsť v ústrety požiadavkám pamiatkarov. Vhodné potom môžu byť moderné špaletové okná. V prípade rekonštrukcie do pasívneho štandardu je potrebné dôsledne dodržať požiadavky projektanta. Pre rekonštrukcie bežných bytových domov sú najčastejšie vyberané plastové alebo drevené okná. Ich vlastnosti sú porovnateľné, záleží tak skôr od potrieb, preferencií a finančných možností. Tepelná izolácia plastových aj drevených okien závisí od ich stavebnej hĺbky. Pri plastových oknách je v súčasnosti nepísaným pravidlom voľba profilu stavebnej hĺbky aspoň 70 mm. Ak je potrebná lepšia zvuková izolácia alebo sú byty vo vyšších poschodiach vystavené nárazom vetra či dažďa, je vhodné zvoliť plastový profil so stredovým tesnením.

Borovica a smrek, to sú najbežnejšie dreviny na výrobu okien
Borovica a smrek, to sú najbežnejšie dreviny na výrobu okien

Nepodceňte výber zasklenia

V súčasnej dobe je najžiadanejšie zasklenie trojsklom. Z hľadiska tepelnoizolačných vlastností je to určite racionálna voľba, ale aj dvojsklo môže dobre poslúžiť a poskytnúť úsporu tepla. Pri trojskle je potrebné vybrať typ zasklenia, ktoré poskytne dostatočné svetelné zisky v zmysle množstva svetla, ktoré prejde do interiéru, a slnečného tepla, ktoré prehreje byt najmä na jar a na jeseň.

Dôležité je pamätať na to, že bežné trojsklá neochránia pred vonkajším hlukom lepšie ako dvojsklo. Ak potrebujete seriózne riešiť útlm vonkajšieho hluku, je potrebné zvoliť špeciálne protihlukové zasklenie. Benefitom je to, že tento typ zasklenia súčasne poskytuje aj väčšiu bezpečnosť z hľadiska rozbitia.

Bezpečnosť musí byť komplexná

Byty na prízemí určite ocenia väčšiu bezpečnosť. Tá musí byť riešená nielen v podobe bezpečnostného zasklenia, ale aj prvkami integrovanými v kovaniach okien. Špeciálne bezpečnostné uzávery, blokovacie kľučky, doštičky proti odvŕtaniu sú popri bezpečnostnom zasklení jedny zo základných komponentov. Kto by chcel byt ochránený lepšie, mal by pri voľbe okien riešiť aj prvky elektronickej ochrany, ktoré je možné osadiť priamo do kovania okien.

Výmena okien – deň D

Solídny dodávateľ okien by mal výmenu okien v bytovom dome naplánovať do posledného detailu, a to vrátane časového harmonogramu. Každý obyvateľ domu by tak mal presne vedieť, kedy bude prebiehať presné zameranie okien v jeho byte a následne potom aj výmena okien. A samozrejme, aký bude postup prác a ako sa na ne najlepšie pripraviť.

Ani starší obyvatelia domov sa nemusia výmeny obávať. Solídny dodávateľ má skúsené montážne tímy, ktoré nielen pomôžu s prípadným odstránením prístupových ciest a nábytku, ale v štandarde je aj pokrytie prístupových ciest a hrubý upratovanie po demontáži.

Nepodceňte kvalitu montáže

Montáž okien je rovnako dôležitá ako výber okien. Mali by byť dodržané všetky zásady správneho technologického postupu. Dôležité je správne ošetrenie pripájacej škáry. Tá musí nielen dobre izolovať, ale tiež musí byť ochránená pred prienikom vodných pár špeciálnymi páskami.

Okná by mali byť po montáži odovzdané v nastavenom stave. Samozrejmosťou by mala byť odborná montáž objednaného príslušenstva a tienenia. Každý byt by si mal prevziať nájomník či majiteľ a skontrolovať stav okien, najmä prípadné poškodenie.

Voľba seriózneho a skúseného dodávateľa okien je prvým krokom k úspechu a spokojnosti obyvateľov domu.

Autor: Martin Matějka
Foto: Archív Window Holding SK a.s.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama