Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Aké krbové kachle vybrať aby ste si doma vytvorili príjemné teplo

Zverejnené: 2. 11. 2020

Uvažujete o obstaraní nezávislého zdroja vykurovania, ale interiér vášho domu nedisponuje dostatkom priestoru pre klasickú krbovú obstavbu? Možnosťou sú samostatne stojace krbové kachle, ktoré veľakrát aj napriek svojim neveľkým rozmerom dokážu vykúriť celý dom. Je ich možné inštalovať dokonca aj do bytov. Krbové kachle využívajú na svoju prevádzku prevažne obnoviteľné zdroje a pri správnom výbere vám navyše ušetria stovky eur ročne.

Foto: brizmaker, shutterstock

Krbové kachle sú zväčša využívané na jar a na jeseň, avšak v prípade menších chát a chalúp, v ktorých ide o primárny zdroj tepla, niekedy aj po celú vykurovaciu sezónu. Ich účinnosť sa pohybuje medzi 40 a 80 percentami. Jednoplášťové sálavé kachle sú väčšinou vhodné len pre rýchle vykúrenie jednej miestnosti, zatiaľ čo dvojplášťové konvekčné kachle ohrievajú vzduch v medzere medzi jednotlivými plášťami, ten vďaka tomu stúpa a šíri sa nielen po miestnosti, ale pokojne aj ďalej do ďalších izieb.

Foto: archív redakcie
Foto: archív redakcie

Myslite na výkon

Hoci je vzhľad ohrievača nepochybne dôležitý, zamerajte sa pri výbere hlavne na výkon. Vykúriť malý a dobre izolovaný priestor je relatívne jednoduché. Je však potrebné dbať pred investíciou na to, aby kachle neboli predimenzované, čo by mohlo okrem tepelného diskomfortu spôsobiť tiež škody v podobe popraskaných podláh či dreveného nábytku. Naopak poddimenzovaný ohrievač by sa mohol zase nežiaducim spôsobom prehrievať a došlo by tak k poškodeniu napríklad dymovodu či samotného zariadenia. Ako teda dimenzovať správne? „Je potrebné vedieť, koľko kubických metrov bude vykurovaných. Výkon kachlí sa uvádza v kilowattoch. Všeobecne platí, že čo kilowat, to cca 20 metrov kubických vykúreného priestoru. Pred výberom kachlí si tiež overte, či je komín v dome s požadovaným výkonom kompatibilný," radí Marcela Bínová, špecialistka na vykurovanie v medzinárodnom reťazci s hobby potrebami.

Voľba vhodného materiálu

Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti aj vzhľad. Rozdiel pritom netkvie len v cene. Oceľové kachle sa správajú inak ako napríklad kachle z prírodného kameňa či keramické kachle. „Krbové kachle z ocele sa rýchlo zahrievajú, no tiež rýchlo chladnú. Sú preto vhodné do miestností, ktoré potrebujeme vykúriť rýchlo či nárazovo. Oproti tomu krbové kachle s kamenným či keramickým obkladom sa zahrievajú o poznanie pomalšie, ale v okamihu, kedy v komore oheň vyhasne, vyhrievajú izbu ešte pomerne dlhý čas," vysvetľuje ďalej Bínová. Kachľová pec alebo kamenná uvoľňujú teplo postupne, vďaka čomu je ich prevádzka ekonomickejšia - nespotrebúvajú toľko paliva.

Foto: archív redakcie
Foto: archív redakcie

Čo sa kameňa týka, výrobok z neho - či už ide o mramor, žulu, mastenec či inú horninu - je vždy originál. Kremenné žily, póry či farebné odtiene nejdú pozmeniť, prírodné materiály vždy nesú stopu svojho pôvodu, nemožno od nich očakávať, že budú jeden ako druhý, ako je to v prípade umelo vyrábaných materiálov, ktoré možno prispôsobiť presne požiadavkám investora.

Aké palivo

Väčšina krbov využíva ako palivo drevo či drevené brikety. Hoci niektorí producenti doteraz ponúkajú tiež kachle na uhlie či drevouhoľné brikety, ich obstaranie sa neodporúča, pretože uhlie pri spaľovaní významne dechtuje, čím znečisťuje sklo, kachle aj komín. Ak chcete teda ušetriť financie za častejšie čistenie komína a byť šetrnejší k prírode, voľte ako palivo radšej drevo, drevené brikety či pelety. Posledné spomínané sú poväčšinou recyklovaným výrobkom vzniknutým z odpadového materiálu v drevospracujúcom priemysle. Ide o zlisované piliny bez pridaných chemikálií. Toto ekonomicky výhodné aj ekologické palivo nájde svoje využitie hlavne u majiteľov krbov v domoch s dostatočne suchým skladovacím priestorom.

Foto: Steve Heap, shutterstock
Foto: Steve Heap, shutterstock

Uistite sa tiež, že je váš komín funkčný. Mal by podstupovať pravidelnú revíziu. Kachle musia byť postavené na podlahe pokryté nehorľavým materiálom, napríklad na dlažbe. Možno ich umiestniť aj na plávajúcu podlahu pokrytú izolačnou doskou z plechu či skla, ktoré musia na bokoch presahovať aspoň 10 centimetrov a vpredu minimálne o 30 cm veľkosti kachlí.

Krbové kachle dodávajú do miestnosti unikátnu atmosféru a neopakovateľné "živé" teplo, ktoré vydáva iba oheň. A okrem vykurovania v chladnom období, je ich možné nárazovo využiť aj v lete pri výnimočnom ochladení. Nevyžadujú elektrickú prípojku, ich prevádzka je jednoduchá a vykúrenie v nich rýchle. Mať záložný zdroj navyše nie je rozhodne na zahodenie.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Vinárstvo Kolby v Pouzdřanech

Vinárstvo Kolby v Pouzdřanech

Zverejnené 13.4. Projekt rieši dostavbu a zjednotenie areálu vinárstva Kolby v Pouzdřanoch. S novým vlastníkom sa novo definovala filozofia vinárstva, ktorá je založená na prírodných postupoch a rešpekte ku krajine. Tomu by mal zodpovedať aj facelift areálu… ísť na článok

reklama