Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Aké sú možnosti renovácie starých dverí

Zverejnené: 5. 4. 2021

Žiadne interiérové dvere nezostanú večne krásne. Ak už vaše dvere neplnia svoju estetickú funkciu a vyzerajú skôr žalostne, je najvyšší čas na ich výmenu alebo renováciu. Tú môžete nechať na profesionála, čo sa často finančne neoplatí, alebo sa do nej pustiť sami. Ak ste sa rozhodli pre druhú možnosť, máme pre vás niekoľko tipov.

Zdroj: visivastudio, shutterstock

Zhodnoťte stupeň poškodenia

Spôsob renovácie sa odvíja od stupňa poškodenia a opotrebovania dverí. V podstate existujú dve možnosti renovácie dverí: tapetou alebo fóliou, prípadne klasicky pomocou náteru. Oba prípady vyžadujú aspoň minimum zručnosti a času. Pozor ale na to, že renováciou riešime len vonkajšiu vrstvu dverí. Konštrukcia dverí ostáva pôvodná. Čím staršie sú dvere, tým rýchlejšie ich vnútorná konštrukcia stráca úžitkové vlastnosti, ako je mechanická odolnosť či izolácia hluku. Je teda potrebné zvážiť pre a proti, kedy sa do renovácie pustiť a kedy by bolo vhodnejšie investovať do nových interiérových dverí.

Zázračné retušovacie fixky

Než sa pustíte do renovácie v pravom slova zmysle, ešte chvíľu počkajte. Na dvere dyhované alebo laminátové, ktoré majú len drobné odreniny alebo nepatrné defekty, často postačí aplikovať len stolársky vosk v požadovanej farbe alebo špeciálne retušovacie fixky, ktoré bežne nájdete v klasickom hobby markete. Tyčinka z tvrdého taviteľného vosku umožňuje jednoducho zakryť či opraviť drobné nedokonalosti na povrchu dverí i podláh. Retušovacie tyčinky sa dnes vyrábajú v mnohých odtieňoch a jedna vás vyjde na necelé 2 eurá. Fixky možno použiť aj na zárubne alebo okenné rámy.

Ak sa už rozhodnete pre renováciu dverí, popremýšľajte tiež nad zakúpením nového kovania. Keď vdýchnete nový život starým dverám, vyzerá na nich pôvodné kovanie trochu nepatrične. Zdroj: Grigvovan, Shutterstock
Ak sa už rozhodnete pre renováciu dverí, popremýšľajte tiež nad zakúpením nového kovania. Keď vdýchnete nový život starým dverám, vyzerá na nich pôvodné kovanie trochu nepatrične. Zdroj: Grigvovan, Shutterstock

Renovácia tapetou či fóliou

Renovácia dverí tapetou alebo fóliou je pomerne rýchla, ale pozor na dôkladnosť prevedenia, aby výsledok nepôsobil lacno alebo umelo. Celý princíp tejto renovácie spočíva v potiahnutí dverí špeciálnou fóliou (alebo tapetou). Dverové fólie sú vyrábané priamo na účel renovácie dverí a sú obľúbené pre pomer nízkej ceny a výsledného efektu. Za samolepiacu fóliu v štandardizovanom rozmere dverí dnes zaplatíte niečo okolo 10 eur. Podobne poslúži aj klasická samolepiaca tapeta. Pri nej ale existuje riziko, že nebude na povrchu dverí držať. Dnes nájdete v špecializovaných obchodoch alebo na internete veľké množstvo druhov a motívov fólií na dvere. Stačí si len vybrať. Medzi najpopulárnejšie patria dekory v imitácii dreva.

alexandre zveiger, shutterstock
alexandre zveiger, shutterstock

Renovácia náterom

Ďalším variantom je renovácia dverí pomocou náteru. Tento spôsob znovunavrátenia pekného vzhľadu dverám je o niečo drahší, náročnejší na čas a zručnosť, ale výsledok je prirodzený. Začnite odmontovaním kľučky a kovania. Následne sa zbavte pôvodného náteru, či už pomocou brúsneho papiera alebo brúsky. Laku sa zbavíte tiež pomocou špachtle a teplovzdušnej pištole. Namierte pištoľ na lak, ktorý sa v danom mieste zahreje, vďaka čomu ho potom ľahko zoškrabnete kovovou špachtľou.

Po odstránení pôvodného náteru je potrebné dvere starostlivo odmastiť a očistiť od špiny a všetkého prachu. Ak sa na vašich dverách objavujú ryhy a škrabance, nezabudnite ich vyplniť dostatočným množstvom truhlárskeho tmelu. Ten sa dá buď kúpiť v obchode, alebo si ho môžeme vyrobiť sami doma. Postačí spolu zmiešať syntetickú živicu a prachové piliny. Prečnievajúce kúsky tmelu potom obrúste elektrickou brúskou. Brúsku je vhodné použiť na celú plochu dverí, čím si ich povrch pripravíte na farbenie.

Záverečnou fázou renovácie dverí je pochopiteľne ich natretie vybranou farbou. Všeobecne sa odporúča vykonávať náter dvakrát, pričom druhý náter je dobré viesť v protismere. Tým je zaistený rovnomerný a pekný náter. Podobne ako u renovácie parkiet, je potrebné aj pri dverách nechať farbu dôkladne preschnúť. Riaďte sa pokynmi uvedenými na zakúpenej farbe. Po zaschnutí farby môžete na dvere pre lepší efekt ešte naniesť lak. Podobným spôsobom možno renovovať aj vstupné drevené dvere. U nich ešte nezabudnite po riadnom zaschnutí farby na ľahké prebrúsenie a následne náter povrchovou farbou, ktorá dvere ochráni pred poveternostnými vplyvmi.

Pre dokonalý výsledok bez šmúh sa všeobecne odporúča na dverách vykonať dva nátery. Zdroj: Sofia Iartseva, Shutterstock
Pre dokonalý výsledok bez šmúh sa všeobecne odporúča na dverách vykonať dva nátery. Zdroj: Sofia Iartseva, Shutterstock

Obklad kovovej zárubne

Ak vás nenadchla ani jedna z ponúkaných možností renovácie dverí, máme pre vás ešte jeden špeciálny tip. Cenovo najnákladnejšom, ale zato veľmi elegantným riešením, je takzvaný obklad kovovej čiže oceľovej zárubne (OKZ) spolu s novými dverami. Ide v podstate o drevené obložky, ktoré sa montujú priamo na oceľovú zárubňu. V tomto prípade nie je potrebné staré futrá vybúrať.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama