Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Aké výhody prinášajú biele strechy? Tepelný komfort aj úspory energii

Zverejnené: 29. 1. 2024

Významným trendom v oblasti stavebníctva je znižovanie energetickej náročnosti budov. Jednou z účinných ciest, ako to dosiahnuť, je konštrukcia tzv. cool roofs alebo chladných striech. Sprievodnou hodnotou tohto riešenia je významné zlepšenie pobytového komfortu bez letného prehrievania interiéru.

Zdroj: Svetlana123, shutterstock

Chladné strechy minimalizujú pohlcovanie slnečného žiarenia a udržujú tak strešné povrchy chladné. Voľbou vhodného materiálu je možné docieliť vysokú odrážavosť slnečných lúčov od povrchu strechy a tým aj výrazného zníženia množstva tepla, ktoré prechádza strechou do interiéru, ktorý ich inak nadmerne zahrievaný. To vedie k zníženiu spotreby elektrickej energie na chladenie a tým aj potrebu elektrickej energie a teda aj zníženiu produkcie skleníkových plynov. Zvýšená odrazivosť svetla a UV žiarenia má pozitívny vplyv aj na predĺženie životnosti strešných materiálov.

Obr. 1: Hodnoty SRI u fólií FATRAFOL 810/V
Obr. 1: Hodnoty SRI u fólií FATRAFOL 810/V

Odrážaním slnečného žiarenia späť do ovzdušia prispievajú studené strechy tiež k lepšiemu prostrediu vo veľkých mestách (dochádza k zníženiu účinku tepelných ostrovov, ktoré vznikajú v dôsledku vysokých teplôt v mestských oblastiach). Masívnym využívaním striech s vysoko odrazivým povrchom pre svetlo a tepelné žiarenie je možné aj v mestách dosiahnuť chladiaceho efektu. S tým súvisí zlepšenie ovzdušia, pretože zníženie letných teplôt v mestách znamená menšiu záťaž na (nielen) ľudský biorytmus, ktorý udržiava stálu teplotu tela na priemernej úrovni 36,5°C. Hlavným parametrom, ktorý vyjadruje schopnosť materiálu odrážať slnečné žiarenie, je tzv. SRI index (Solar Reflectance Index = Index Odrazivosti Slnečného Žiarenia). SRI index zahŕňa kombináciu dvoch vlastností:

1. odrazivosť slnečného žiarenia,
2. emisivitu (sálavosť) tepelného žiarenia strechy (čo je schopnosť materiálov vyžarovať tepelné žiarenie).

Index SRI je továrne definovaný tak, že štandardná čierna (odrazivosť 0,05, emisivita 0,90 ) má SRI 0 a štandardná biela (odrazivosť 0,80 a emisivita 0,20) má SRI 100. Čím vyššia je hodnota SRI, tým nižšia je teplota povrchu vystaveného slnečnému žiareniu a tým sú lepšie parametre z hľadiska chladných striech.

Pre izoláciu novej haly v areáli veľkého logistického centra CTPark v Bore u Tachova bola použitá hydroizolačná fólia FATRAFOL 810/V bielej farby (RAL 9010). Celková izolovaná plocha je 57 305 m2, dodávateľom izolačných prác bola firma PS BRNO, s.r.o.
Pre izoláciu novej haly v areáli veľkého logistického centra CTPark v Bore u Tachova bola použitá hydroizolačná fólia FATRAFOL 810/V bielej farby (RAL 9010). Celková izolovaná plocha je 57 305 m2, dodávateľom izolačných prác bola firma PS BRNO, s.r.o.

Strešná hydroizolačná fólia

Ako už bolo uvedené, vysokú slnečnú odrazivosť majú svetlé farby, hlavne biela. Spoločnosť Fatra reagovala na tento fakt a ponúka pre hydroizolácie striech strešné hydroizolačné fólie FATRAFOL 810/V v dvoch farebných prevedeniach, v bielej farbe RAL 9010 a svetlo šedé RAL 7035.

Spomínané farebné odtiene vykazujú dve úrovne SRI indexu. Fólia FATRAFOL 810/V v bielej farbe dosahuje hodnotu dokonca vyššiu ako 100, konkrétne 108 a je vhodná pre všetky aplikácie, kde sú na odrazivosť slnečného žiarenia od povrchu strešného plášťa kladené tie najvyššie požiadavky. Fólia svetlo šedej farby v novom základnom farebnom odtieni RAL 7035 má SRI index 54, čo zaisťuje u nových striech izolovaných fóliami FATRAFOL vyššiu odrazivosť slnečného žiarenia a menšie zahrievanie strešného plášťa.

Uvedené hodnoty predstavujú pre Fatru a jej obchodných partnerov, ktorí sa zaoberajú výstavbou a navrhovaním budov, veľký potenciál, ako reagovať na súčasné trendy v znižovaní energetickej náročnosti budov. Fólie FATRAFOL 810/V je možné aplikovať na všetky typy striech vrátane bytových domov, priemyselných stavieb, komerčných budov, nemocníc a kancelárií. Nielenže zlepší tepelný komfort vo vnútri budov, ale vďaka zmierneniu vplyvov vysokých letných teplôt dochádza aj k predĺženiu životnosti strešných fólií.

Čítajte tiež:

Žiarivá architektúra budov

Autor: Marcela Pavelcová
Foto: Shutterstock, archív firmy Fatra a.s.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama