Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 8.5.

Strecha sa nemusí len červenať, Slováci si obľúbili čiernu, šedú a do popredia sa dostáva už aj biela

Zverejnené: 9. 4. 2023

Kým pred 20 rokmi sa tuzemské strechy len červenali, dnes ich začína nahrádzať čierna a antracitová. Ako si vybrať dokonalú farbu pre vašu novú strechu a čo všetko môžete touto voľbou ovplyvniť?

Či už zvolíte akúkoľvek farbu, uistite sa, že si kupujete kvalitnú strechu, ktorá vám vydrží celý život a bude tu v ideálnom prípade aj pre vašich potomkov. Zdroj: Bilanol, shutterstock

Strecha je jedným z dominantných prvkov každej stavby a má zásadný vplyv na jej celkový vizuálny dojem. Výrobcovia dnes ponúkajú množstvo rôznych možností: od jasne červenej až po nasýtenú antracitovú, ktorá si v poslednej dobe získava stále viac priaznivcov. Na vzostupe je aj biela, do ktorej sa vkladajú nádeje najmä v súvislosti so vznikom tepelných ostrovov v mestách. Než sa však pustíte do výberu farby, overte si aktuálny plán územného rozvoja vášho mesta, ktorý vám môže uložiť alebo dokonca zakázať použitie určitých odtieňov či štýlov.

Iný kraj, iný mrav

Zatiaľ, čo v Stredomorí sú voľbou číslo jedna biele strechy a v severských krajinách narazíte na domy, ktoré majú strechy porastené trávou, Slovensko je zaplavené červenými a medenými odtieňmi. Tie sa hodia najmä k hnedým a žltým fasádam. V posledných rokoch začali na trh prenikať tmavé farby, ako čierna a antracitová (čo je trend zo západnej Európy, najmä nemecká architektúra). Vynikajú najmä na moderných domoch s jasnou fasádou. Tento trend potvrdzuje aj Petr Chvojka, konateľ spoločnosti BESK: „Aktuálne najpredávanejšia je u nás čierna a bridlicovo šedá s lesklou povrchovou úpravou a matná úprava bridlicovo šedej.“ Aby váš dom pôsobil na oko krásne, premyslite aj farebnosť doplnkov a príslušenstva, ktoré sa najčastejšie odporúčajú zladiť s odtieňom strechy. Trendom je ale aj uplatňovanie princípu kontrastu, napríklad grafitovej krytiny a strieborných odkvapov.

Červené a hnedé škridly sú vďačnou voľbou: ľahko im môžete prispôsobiť farby ostatných stavebných prvkov (foto: Mikadun, Shutterstock)
Červené a hnedé škridly sú vďačnou voľbou: ľahko im môžete prispôsobiť farby ostatných stavebných prvkov (foto: Mikadun, Shutterstock)

Biela ako odpoveď na klimatickú zmenu

Vedeli ste, že farba krytiny môže v lete ovplyvniť teplotu podkrovných priestorov? Zatiaľ čo svetlejšie odtiene sa v letných mesiacoch tak nezahrievajú, tmavšia krytina teplo pohlcuje, čím môže dochádzať k prehrievaniu miestností. Problém s prehrievaním je možné vyriešiť jednak klimatizáciou, jednak špeciálnou povrchovou úpravou s obsahom špeciálnych pigmentov odrážajúcich infračervené žiarenie. Praktické je v tomto prípade aj kvalitné zateplenie nadkrokvovou tepelnou izoláciou. Riešením klimatických zmien by mohli byť aj biele strechy. „Biela na rozdiel od tých tmavých odtieňov slnečné žiarenie nepohlcuje, ale naopak odráža. Nižšia tepelná rozťažnosť znamená aj menšie problémy s dilatáciou strešných plôch. Ďalšia výhoda spočíva v menšej náchylnosti na vznik kondenzátu na spodnej strane krytiny, spôsobeným nárazovou zmenou teploty,“ vysvetľuje Petr Kulhavý, produktový manažér spoločnosti Lindab Sales CZ s.r.o., ktorá vyrába a predáva strešné krytiny a odkvapové systémy zo švédskej ocele. „Možné obavy, že na bielej bude všetko vidieť, sú úplne neoprávnené. Vďaka špeciálnej povrchovej úprave na nich totiž nelepí špina a preto sú prakticky bezúdržbové. Ak ich chceme mať napríklad po zime ako z alabastru, stačí strechu postriekať prúdom vody z hadice,“ dopĺňa Petr Kulhavý. Ideálnou kombináciou by potom mohla byť pochôdzna strešná terasa, porastená zelenou vegetáciou, s bielou strechou na miestach, kde nie je možné zeleň na strechu použiť. Ale pozor - na to, aby zeleň znižovala teplo efektívne, je potrebná správna závlaha.

Domy s bielou krytinou sa vo vnútri toľko neprehrievajú, čo prináša pobytové, ekonomické a ekologické výhody. (zdroj: www.lindabstrechy.cz)
Domy s bielou krytinou sa vo vnútri toľko neprehrievajú, čo prináša pobytové, ekonomické a ekologické výhody. (zdroj: www.lindabstrechy.cz)

Dôležitú úlohu hrá aj povrchová úprava

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek farbu, základom je zvoliť kvalitný produkt s dobrou povrchovou úpravou. Len tak budete mať istotu, že vaša nová krytina vydrží všetky nástrahy počasia a farba bude krásna ideálne niekoľko desiatok rokov. Povrchová úprava sa samozrejme líši od typu strechy. Zatiaľ, čo klasické pálené (keramické) škridly sa dnes najčastejšie vyrábajú v surovom režnom variante, engobe (taška je potom matná alebo pololesklá) či elegantné lesklé, oceľové strechy sa po zinkovaní opatrujú ešte polyesterovými lakmi významne predlžujúcimi životnosť plechov. Zabúdať by sa nemalo ani na kvalitné odvetranie. To zabráni predčasnej degradácii celej konštrukcie a použitých materiálov.

Výrobca betónových škridiel, spoločnosť BESK, ponúka matnú úpravu u BESK EXTRA a lesklú so zvýšenou ochranou povrchu u BESK SUPER. (zdroj: www.besk.cz)
Výrobca betónových škridiel, spoločnosť BESK, ponúka matnú úpravu u BESK EXTRA a lesklú so zvýšenou ochranou povrchu u BESK SUPER. (zdroj: www.besk.cz)

Voľbu môžu prekaziť stavebné regulatívy

Pri rekonštrukcii domu či novostavbe si postrážte, aby vaša nová strecha ladila nielen s fasádou a okennými rámami, ale aj s okolím, v ktorom sa objekt nachádza. S posledným menovaným bodom súvisia miestne stavebné predpisy a regulatívy. Je potrebné sa s nimi dopredu zoznámiť. Každá lokalita má svoje špecifické stavebné regulatívy, v ktorých vopred definuje vzhľad a požiadavky na novú či existujúcu výstavbu, zahŕňajúce aj farebnosť. Územný a regulačný plán obce by mal byť voľne dostupný na webových stránkach každej obce. Jeho naštudovaním predídete prípadným pokutám a ďalším negatívnym následkom. Čo sa týka otázky stavebného povolenia, je to ľahké: pokiaľ plánujete vykonať výmenu existujúcej krytiny za novú rovnakého typu a farby, nie je potrebné ohlásenie stavby ani stavebné povolenie. Pokiaľ však máte v úmysle výraznejšiu zmenu vzhľadu strechy, návšteva úradu vás neminie.

Pre obecnú či jednotnú mestskú zástavbu, kde je odporúčané rešpektovať farebnú konzistenciu okolia, sa najčastejšie volia prírodné tóny.  (foto: Ekaterina Polischuk, Shutterstock)
Pre obecnú či jednotnú mestskú zástavbu, kde je odporúčané rešpektovať farebnú konzistenciu okolia, sa najčastejšie volia prírodné tóny. (foto: Ekaterina Polischuk, Shutterstock)

Čítajte tiež:

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama