Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Príjemné domy so stálou teplotou

Zverejnené: 5. 6. 2019

Ak sa chystáte stavať rodinný dom, hľadáte často jednoduchý, ľahký a rýchly spôsob výstavby, ktorá ale takisto ponúkne špičkový výsledok. Tým sa myslí celoročne zdravé, vzdušné a príjemne preslnené bývanie za rozumnú cenu, minimálnu spotrebu energie a priestor až po úplnú energetickú sebestačnosť: keď nie hneď, tak v relatívne blízkej budúcnosti.

Komplexný stavebný systém ponúka YTONG už pri klasickom jednovrstvom murovaní, to znamená bez dodatočných vrstiev tepelnej izolácie, takú tepelno-izolačnú účinnosť domu, ktorá splní alebo prevýši požiadavky na pasívny, nulový či podobný dom.

Na Slovensku a nielen tu, by sme len ťažko hľadali stavebný systém, ktorý by v jednoduchosti, ľahkosti, presnosti a rýchlosti výstavby prekonal súčasný stavebný systém YTONG. To z neho robí favorita č. 1 možno pre väčšinu spomínaných stavebníkov, avšak pozoruhodných faktov je v tomto prípade oveľa viac.

Tepelná izolácia

Komplexný stavebný systém Ytong ponúka už pri klasickom jednovrstvom murovaní, to znamená bez dodatočných vrstiev tepelnej izolácie – či už na vonkajšej alebo vnútornej strane muriva, takú tepelno-izolačnú účinnosť domu, ktorá splní alebo prevýši požiadavky na pasívny, nulový či podobný dom.

Platí to aj pre systémovú strechu Ytong Komfort, čo je tzv. ťažká strecha a to či už v klasickom prevedení sedlovej strechy (tvar „A”), tak tiež v plochom vydaní s väčším či menším sklonom kvôli odtoku dažďových zrážok. Táto strecha sa z vonkajšej strany zatepľuje najlepšie minerálnou tepelnou izoláciou Multipor hrúbky cca 20 cm na zvýšenie jej tepelnej izolácie a akumulácie. Strecha je najviac tepelne exponovaná časť každého domu, letné slnko ju rozpáli až nad 70 °C, kým zimná jasná obloha až dve desiatky °C pod teplotu vzduchu. Norma preto stanoví vyššiu požiadavku na tepelnú izoláciu strechy, než pre zvislú fasádnu stenu.

Strop Klasik a Ekonom - systém ťažkého stropu, ktorý sa skladá z trámikov a stropných vložiek
Strop Klasik a Ekonom - systém ťažkého stropu, ktorý sa skladá z trámikov a stropných vložiek

Tepelná akumulácia

Ťažká strecha má veľké opodstatnenie. Nejde len o samoúčelný pokus nahradiť pri realizácii šikmých striech prácu tesárov a ľahký trámový krov s klasickou tepelno-izolačnou vatou iným riešením a materiálmi. Ťažká strecha Ytong Komfort s minerálnou tepelnou izoláciou Multipor je vyššia technická kvalita a hlavne služba, ak chcete účinnosť. Prečo? Keď svieti slnko, dokáže ťažká strecha poňať oveľa viac tepla, než ľahká strecha pri rovnakom prírastku jej teploty. Inými slovami, oslnená ťažká strecha sa ohrieva oveľa pomalšie a na nižšiu teplotu, než klasická ľahká strecha.

Pokiaľ ide o vnútorný vzduch, ktorého teplota je dôležitá pre pocit tepla či chladu, potom ťažké strešné konštrukcie, stropy a podlahy a s nimi aj obvodové a vnútorné múry akumulujú, vďaka svojej vysokej hustote, zhruba 2000× viac tepla, než dokáže riedky vzduch v dome s rovnakou teplotou. Konštrukcie sú pre vzduch podstatným zdrojom tepla, presnejšie povedané, teplotu vnútorného vzduchu definujú povrchové teploty konštrukcii.

Teplotná stabilita

Aj keby sa všetka energia slnka z príkladu vyššie, ktorá dopadá za celý jasný deň na dom, premenila v teplo hmoty domu, znamenalo by to nárast teploty interiéru len asi o 16 °C. K tomu ale nedôjde, u ťažkých stien a striech už vôbec. Časť slnečného žiarenia sa od povrchu odráža, slnkom ohriaty povrch sála časť tepla späť do priestoru a dom je súbežne ochladzovaný vonkajším vzduchom. Postup teplotnej vlny dovnútra brzdí aj to, že sa ťažká hmota musí najskôr nabiť teplom a ohriať, čo zaberie čas, aby potom postupovala do interiéru.

U tepelných izolácií, ktoré sú ľahké a „riedke”, postupuje teplotná vlna rýchlejšie. Preto je rýchlejšie aj prehriatie interiéru, ktorý je chránený (takmer) len čistou tepelnou izoláciou. A to je príklad ľahkých striech. Keby dom tvorili len ľahké izolujúce konštrukcie s malým akumulačným potenciálom, prehriatie domu by bolo oveľa rýchlejšie a zreteľnejšie. V zime a v noci pod chladivou sálavou teplotou oblohy pôsobia potom chladivé efekty; tie sú ale miernejšie.

Ťažká strecha má veľké opodstatnenie. Keď svieti slnko, dokáže ťažká strecha poňať cca 10x viac tepla, než ľahká strecha pri rovnakom prírastku jej teploty
Ťažká strecha má veľké opodstatnenie. Keď svieti slnko, dokáže ťažká strecha poňať cca 10x viac tepla, než ľahká strecha pri rovnakom prírastku jej teploty

Stavebný systém pre príjemné domy

Lambda YQ: Jedná sa o pórobetónovú tvárnicu určenú tiež (alebo práve na) svojpomocnú výstavbu. Pri pozornej výstavbe je možné s ňou v jedinej stavebnej fáze (hrubé murovanie) relatívne ľahko a rýchlo docieliť vysokej presnosti a vysokej tepelnej izolácie obvodových stien domu na úrovni odporúčaní pre pasívny dom. Menujme tri produkty:

• typ HL 550, hr. 550 mm, U = 0,147 W/(m²K)
• typ HL 500, hr. 500 mm, U = 0,162 W/(m²K)
• typ PDK 450, hr. 450 mm, U = 0,179 W/(m²K)

Označenie HL znamená hladká tvárnica, PDK potom tvárnice murovaná na pero-drážku s úchopovými kapsami. Tieto tvárnice si držia aj vysokú akumulačnú schopnosť.

Strop Klasik a Ekonom: Jedná sa o systém ťažkého stropu, ktorý je dôležitou súčasťou domov s vysokou tepelnou akumuláciou. Skladá sa z trámov a stropných vložiek. Variabilná montovaná konštrukcia sa zhotovuje na stavbe zo ŽB nosníkov, pórobetónových vložiek, vystuženia, monolitickej zálievky a u systému Klasik prebetónovaním z betónu. Konštrukcie po zmonolitnení tvorí železobetónový rebrový strop. Návrh nosníkov, triedu betónu, vystuženie a hrúbku prebetónovania záväzne určuje individuálny statický výpočet. Súčasťou sú tiež vencové tvárnice.

Strecha Ytong Komfort: Jedná sa v podstate o ťažký strop uložený na šikmo až do sklonu 40°. Boli už realizované konštrukcie sedlových striech so sklonmi okolo 35 °, vybavených vikiermi. Objavili sa aj strechy pôdorysu tvaru L, ktoré riešia detaily úžľabia. Vencové tvárnice sú opäť súčasťou. Inú podstatnú časť tejto strechy tvoria tepelnoizolačné dosky Multipor, ktoré dávajú streche dostatočnú tepelnú ochranu pri vysokej tepelnej akumulácii.

Záver

Ytong Lambda YQ a Multipor, o ktorých je v tomto článku reč, predstavujú kompletné stavebné riešenie od pivnice po strechu, ktoré sa rýchlo vyvíjajú v súvislosti s tým, ako rastie poznanie v tejto oblasti. Ich výrobca, spoločnosť Xella Slovensko, s.r.o., sama toto poznanie intenzívne prehlbuje. Ako znie je odporúčanie? Akumulácia je určite dobrá vec, ale aj tu platí, že nič sa nemá preháňať. Používajte ťažké masívne strechy a murivo Ytong, ktoré akumulujú tak akurát.

Súvisiace články:

Systém lambda YQ priateľský svojpomocnej výstavbe
Ytong systémové riešenia vrátane zateplenia a akustiky
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Ytong - rýchle a presné riešenie pre viacpodlažné domy
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama