Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ytong systémové riešenia vrátane zateplenia a akustiky

Zverejnené: 15. 3. 2019

Systém stavebných komponentov Ytong je na trhu už etablovaným a v súčasnosti zároveň najkomplexnejším riešením – zahŕňa všetky komponenty pre hrubú stavbu aj možnosti vonkajších a vnútorných povrchových úprav. Tam, kde v projekte potrebujte znížiť energetickú náročnosť alebo vyhovieť vysokým nárokom na akustiku či únosnosť, je možné siahnuť po ďalších dvoch značkách od toho istého výrobcu a podobného zloženia, akustickom rade Silka a minerálnom zateplení Multipor. Poslednou inováciou sú prvky pre veľkoformátové murovanie.

Systémové riešenie Ytong

Výrobca Ytongu sa po inovácií tepelnoizolačného radu, ktorý zavŕšil Lambda YQ, určený pre jednovrstvé murovanie bez zateplenia, pustil hlavne do vývoja doplnkov, ktoré minimalizujú tepelné mosty, zrýchlia výstavbu a odstránia potenciálne kritické miesta. Ich ucelené riešenie teraz začína už u prvého radu tvárnic. Na založenie stavby vytvorili Ytong Start - tvárnicu, ktorá je určená nielen pre stavby z pórobetónu, ale tiež pre steny z bežného tehlového muriva alebo ľahkého betónu. Použitie tejto zakladacej tvárnice znižuje riziko vzniku plesní v kritických detailoch a zlepšuje izolačné vlastnosti päty stien. Tiež napríklad dopĺňa výškový modul stien.

Bytový dom v Rakovníku s tepelnoizolačným murivom Lambda YQ
Bytový dom v Rakovníku s tepelnoizolačným murivom Lambda YQ

Stena vrátane povrchových úprav a jednoducho realizovateľných detailov

Systém zahŕňa tiež optimálne produkty pre povrchové úpravy na stavbách z Ytongu – vonkajšiu aj vnútornú tepelnoizolačnú omietku. Obidve zlepšujú výsledné vlastnosti steny a prispievajú k celkovej kvalite prevedenia stavby. Dopĺňa ich vnútorná stierka, vystužená vláknami z ktorej je možné vytvárať mimoriadne hladké povrchy a na dosiahnutie extra hladkého efektu je možná finálna úprava brúsením. Je takisto veľmi priedušná. Vďaka alkalickému zloženiu znemožňuje rozvoj plesní a rias. Ďalšou výhodou je jednoduchá opraviteľnosť po poškodení či úpravách interiéru. Pretože častou požiadavkou stavebníkov je príprava domu na ľahkú inštaláciu žalúzií, Ytong vyvinul kastlík, ktorý je plne kompatibilný s celým systémom a vhodný pre väčšinu vonkajších žalúzií na našom trhu. Tiež jeho použitie prispieva k jednoduchému a precíznemu prevedeniu detailov na stavbe.

Multipor – vnútorné aj vonkajšie zateplenie minerálnymi doskami

Minerálne dosky Multipor sa takisto vyrábajú z čisto prírodných surovín a ich zloženie je podobné ako u pórobetónu. Veľkou výhodou tohto zatepľovacieho materiálu je preto aj v tomto prípade nehorľavosť (patrí do triedy A1) a jeho použitie zvyšuje požiarnu odolnosť konštrukcií. Dosky neobsahujú vlákna a preto nedráždia pri spracovaní a sú zdravotne nezávadné.

U vonkajšieho zateplenia je použitie Multiporu bezkonkurenčné a to tiež z dôvodov jeho vysokej difúznej otvorenosti. Tá zabezpečuje, že konštrukcia sa zbavuje vodnej pary aj pri veľmi nízkych vonkajších teplotách, na rozdiel od penových izolácií. Ďalej oceníte jeho tvarovú stálosť, odolnosť proti všetkým biologickým škodcom a plesniam. Často sa používa aj ako vnútorné zateplenie.

Dosky Multipor je možné využiť na vnútorné aj vonkajšie zateplenie
Dosky Multipor je možné využiť na vnútorné aj vonkajšie zateplenie

Silka – neprekonateľná akustika, statika a únosnosť

Vápennopieskové tvárnice Silka dopĺňajú celkové portfólio stavebných komponentov o diely, ktoré vynikajú výbornými akustickými vlastnosťami, únosnosťou a umožňujú stavať veľmi štíhle konštrukcie. Majú rovnaké zloženie ako Ytong, svojou únosnosťou až 20 MPa sa však viac podobajú betónu, preto sú oveľa pevnejšie. Silka sa často používa pri stavbách so zvýšenými nárokmi na protihlukovú ochranu – už tvárnice v hrúbke 240 mm spĺňajú normu pre 55 dB, priečka hrúbky 100 mm potom zodpovedá útlmu pre akusticky chránenú miestnosť. Ďalším praktickým plusom je protipožiarna odolnosť Silky. Radí sa, rovnako ako Ytong, medzi materiály A1, ktoré sú nehorľavé. Má tiež výborné tepelno-akumulačné vlastnosti. Opracovanie je o niečo náročnejšie než u Ytongu, čo výrobca rieši vopred pripravenými kanálikmi pre jednoduché vedenie elektroinštalácie a ďalších káblov. Inštalácie môžu byť tiež vedené v predstenách. Aj napriek veľkej objemovej hmotnosti tvárnic (2000 kg/m3) je s nimi výstavba ľahká a praktická, pretože ich veľkosť je prispôsobená jednoduchej manipulácií. Úplná presnosť, systémovosť a možnosť previazania so systémom Ytong napomáha splneniu vysokých kritérií na rýchlosť výstavby. Silka sa úspešne uplatňuje u bytových domov, kde je potrebná veľká únosnosť muriva v kombinácií so štíhlou konštrukciou.

Najnovší trend zrýchlenia výstavby – veľkoformátové novinky

Stavebný systém Ytong teraz prichádza so zásadnou inováciou, ktorú ocenia hlavne stavebné spoločnosti, developéri a projektanti. Uviedli na trh veľkoformáty, ktoré majú rovnakú kvalitu tejto prémiovej značky, navyše ušetria čas a náklady na stavbu aj pracovné sily. Podnikateľom v stavebníctve tak dávajú do rúk cenný nástroj na získanie konkurenčnej výhody – môžu stavať rovnako kvalitne, navyše v kratšom čase a s menšími nárokmi na stále viac nedostatkové pracovné sily. S použitím prvkov Ytong Jumbo, vhodných pre strojové murovanie, je vymurovaná plocha osemkrát väčšia v jednom kroku. Veľkoformátové tvárnice Silka Tempo je možné použiť pre nosné aj nenosné obvodové vnútorné steny a akustické deliace steny. Priečkové panely Ytong sa vyrábajú na mieru podľa výšky podlaží. Použitie tejto inovácie ušetrí až polovicu pracovných síl a zväčší úžitkovú plochu.

Murovanie s veľkoformátovými vápenopieskovými tvárnicami Silka
Murovanie s veľkoformátovými vápenopieskovými tvárnicami Silka
Veľkoformátové vápenopieskové tvárnice Silka. Dokončené obvodové múry bude potrebné ešte zatepliť, ideálne Multiporom
Veľkoformátové vápenopieskové tvárnice Silka. Dokončené obvodové múry bude potrebné ešte zatepliť, ideálne Multiporom

Záver

Systém Ytong teda počíta s hlavnými požiadavkami súčasnej stavebnej praxe a vyhovuje s veľkou rezervou všetkým zákonným normám. Inovácie sú vždy vedené s ohľadom na ochranu životného prostredia a znižovanie energetickej náročnosti. Výrobky sú zdravotne nezávadné, kvalitné a po dožití stavby je materiál ľahko recyklovateľný.

Čítajte tiež:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby

Kontakty:
Xella Slovensko, spol. s r. o.
Bajkalská 25
Tel.:+421 465 188 551
E-mail: ytonglinka.sk@xella.com
www.ytong.sk

Autor: Mgr. Dagmar Kneslová
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama