Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Systém Lambda YQ – priateľský svojpomocnej výstavbe

Aktualizováno: 14. 12. 2020

U nás na Slovensku, ani v susednej Českej republike ešte nikto nevypísal súťaž o najlepší stavebný systém pre svojpomocnú výstavbu, horúci kandidát na prvenstvo je však uvedený v názve článku. „Vybrali sme si Ytong, pretože je ľahký, ľahko sa opracováva a murovanie s ním bolo rýchle a jednoduché,“ povedal svojpomocný stavebník z okolia Brna, ktorý si z materiálov Ytong postavil hneď pasívny rodinný dom.

Zo systému Ytong stavia celá rada svojpomocných stavebníkov. (Foto: archív súťaže YQ Stavba)

História dnešného pórobetónového systému Lambda YQ siaha u nás, aj v susedných Čechách hlboko do minulého storočia. Citovaný staviteľ preto nie je zďaleka jediný, kto sa pustil s pórobetónom do výstavby nízkoenergetického alebo pasívneho domu, aj keď nie vždy sa tak deje svojpomocne.

Lambda YQ

Špeciálne tepelnoizolačné tvárnice Lambda YQ v hrúbke múru 500 mm ponúkajú súčiniteľ prestupu tepla U = 0,162 W/(m2K) a tá istá tvárnica v hrúbke 550 mm potom U = 0,147 W/(m2K). To sú lepšie hodnoty, než je odporúčanie pre pasívny dom – U = 0,18 W/(m2K). Obvodové murovanie je pritom skoro klasická „svojpomocná” činnosť, ktorú s pomocou plánu „Založenie tvárnic a väzba muriva” na stránke www.ytong.sk zvládne starostlivý stavebník na profesionálnej úrovni. Zvládne aj oveľa viac, ako si ešte ukážeme.

Schodiskové diely na mieru sú okamžite pochôdzne, veľmi stabilné a tlmia kročajový hluk
Schodiskové diely na mieru sú okamžite pochôdzne, veľmi stabilné a tlmia kročajový hluk

Izotropia

Táto vlastnosť je pre pórobetón Lambda YQ potrebná a je jedna z najpozoruhodnejších. Znamená, že pórobetón má vo všetkých smeroch rovnaké vlastnosti, špeciálne potom súčiniteľ tepelnej vodivosti vodivosti λ. Ak musíme odrezať z tvárnice kus, aby sme ním vyplnili medzeru v murive alebo dokončili rad muriva (šár), je jedno, ako ju z pôvodnej tvárnice vyrežeme, či v jej pozdĺžnom, priečnom alebo výškovom smere. Izotropia stojí okrem iného za tým, že odpad pórobetónu sa pri rozvážnej výstavbe vojde len na jeden fúrik.

V najteplejšom dni roku 2016, čo bol 20. jún, pohltila pultová pasívna strecha v ploche 100 m2 viac ako 3 kWh energie od slnka. Ľahká strecha bez tepelnej akumulácie sa rýchlo prehrievala a od nej aj interiér. Ťažká strecha Ytong vďaka veľkej akumulácii sa ohriala iba o 0,7 °C na vnútornom povrchu za deň. Až po 7 takýchto dňoch po sebe stúpla teplota vnútorného povrchu strechy o 5 °C.

Hlas z praxe

„Stavba pasívneho domu nebola zďaleka finančne tak náročná, ako sa traduje. Úžitková hodnota je oveľa väčšia a cena je porovnateľná s bežnou výstavbou. Pri vlastnej výstavbe záleží na starostlivosti zhotovenia a dodržaní postupov výstavby. A nie je potrebné sa obávať, stavbu sme zvládli svojpomocne. Volili sme Ytong, pretože je ľahký, jednoducho sa opracováva a murovanie je rýchle a nenáročné,” opäť podotýka staviteľ z oblasti Brna k svojim skúsenostiam s výstavbou „vlastnými rukami”.

Svojpomocní stavitelia z oblasti Ostravy sa pre výstavbu nízkoenergetického domu rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zatepľovania. Voľba padla na tepelnoizolačné tvárnice v šírke 50 cm
Svojpomocní stavitelia z oblasti Ostravy sa pre výstavbu nízkoenergetického domu rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zatepľovania. Voľba padla na tepelnoizolačné tvárnice v šírke 50 cm

Dotácia Zelená domácnostiam, v ČR Zelená úsporám

„Na účely dotácie nám všetky výpočty zhotovila odborná firma, ktorá sa postarala aj o dokumentáciu. Pre nás to teda nebola žiadna veľká záťaž,” hovorí do tretice citovaný majiteľ. A náklady na prevádzku? „Sú minimálne, odhadovali sme ich oveľa vyššie. Vykurovanie a chladenie ročne spotrebuje od 3 400 do 4 000 Kč (v prepočte cca od 135 do 158 eur)”(počítané v podmienkach ČR) dozvedáme sa.

Ako sa stavia bez zateplenia?

Iní svojpomocní stavitelia sa rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zateplenia. Zvolili si tepelnoizolačné tvárnice v hrúbke 50 cm. „Bolo to jednoduché – prečo voliť riešenie, kde musím loziť na lešenie niekoľkokrát za sebou? To znamená postaviť múry, nalepiť polystyrén, navŕtať a ukotviť polystyrén, lepidlom všetky hmoždinky zakryť. Potom sa dáva perlinka a lepidlo, druhá vrstva lepidla a finálna omietka. Pritom stačí postaviť, dvakrát natiahnuť stierku s perlinkou a potom finálnu fasádu. Navyše murivo z Ytongu dýcha a nie je zatvorené polystyrénom ako skleník,” zhŕňa výhody jednovrstvého murovania majiteľ.

Takto postavené múry spĺňajú normy aj pre pasívnu výstavbu. Jednovrstvé riešenie je ohľaduplné aj k budúcnosti. Životnosť materiálu je takmer neobmedzená a dom je pripravený slúžiť po celé generácie bez potreby ďalších opráv či dopĺňania zateplenia.

Trvalo to iba rok a rodinný dom bol hotový, vrátane vnútorného zariadenia a terénnych úprav. Za voľbou Ytongu bol ešte jeden dôvod: „Je to jednoduchá a presná práca, na stavbu domu postačí vedierko na lepidlo a miešadlo. Žiadne nahadzovanie „špricu”, jadrovej omietky a štuku. Nič zdĺhavého ani drahého – postačí len štrková hmota a finálna štuková omietka. Všetky drážky pre rozvody vody a elektrického rozvodu sa dajú vytvoriť pomocou skrutkovačov,” dodávajú majitelia.

Iný pasívny dom stojí v oblasti Ždiarska a je kompletne postavený zo systému Ytong vrátane systémových ťažkých stropov, šikmej strechy a schodísk. Aj túto stavbu zvládli majitelia svojpomocne
Iný pasívny dom stojí v oblasti Ždiarska a je kompletne postavený zo systému Ytong vrátane systémových ťažkých stropov, šikmej strechy a schodísk. Aj túto stavbu zvládli majitelia svojpomocne

Ťažká strecha – lepšie bývanie aj v pasívnom dome

Ďalší pasívny RD stojí v Žiarskej oblasti a je kompletne postavený zo systému Ytong. Celú výstavbu, vrátane stropu, schodísk a strechy zo systému Ytong zvládli majitelia svojpomocne. Financie zabezpečili z predaja bytu a chaty. Dom získal dotáciu a prevádzkové náklady sú necelých dvadsať tisíc korún českých (800Eur) pre štvorčlennú rodinu.

Majiteľ poznal YTONG už z minulosti a vedel o jeho prednostiach (jednoduchá opracovateľnosť či tenkovrstvé murovanie pomocou stavebného lepidla bez použitia miešačky). Preto nechal zapracovať do projektu aj nové systémové prvky (stropy, strecha a schody od Ytongu), ktoré ešte nepoznal. Dnes hovorí: „Výhodou stropu nie je len jednoduchá montáž bez nadbetonávky. Jednoducho sme do nich umiestnili elektroinštalácie, rozvody vody aj tepla. Žiadne sekanie. Nezdržalo nás to ani pri výstavbe poschodia – stropy boli hneď pochôdzne.” Podobne prebiehala aj montáž schodiska: „Oproti železobetónovému schodisku odpadá debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie betónu pri zretí, oddebňovanie aj likvidácia odpadov z debnenia. Schodisko bola za 24 hodín pochôdzne,” hovorí majiteľ.

V najteplejšom dni roku 2016, čo bol 20. jún, pohltí pultová pasívna strecha s plochou 100 m2 cez 3 kWh energie od Slnka. Ľahká strecha bez tepelnej akumulácie sa rýchlo prehrieva a od nej aj celý interiér. Ťažká strecha Ytong sa vďaka veľkej akumulácii ohreje sotva 0,7 ° C na vnútornom povrchu za deň. Až po 7 takýchto dňoch po sebe stúpne teplota vnútorného povrchu strechy o 5 ° C.

Ťažká strecha Ytong má zásadnú rolu. Bráni letnému prehrievaniu v podkroví aj bez klimatizácie, je nehorľavá a poskytuje ochranu proti prachu aj škodcom. „Podobné skúsenosti ako s celým systémom máme aj so strechou – odpadajú tesárske práce. Aj montáž sme zvládli sami, ja s jedným murárom,” hovorí majiteľ a ešte dodáva k letnému prehrievaniu: „Bývame tu už tretí rok a môžem potvrdiť, že teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.”

S odstupom času majitelia takto hodnotia fungovanie pasívneho domu: „Návratnosť investícií urýchlila dotácia Zelená úsporám. Náklady sú teraz presne podľa očakávaní – pri štyroch dospelých ľuďoch a množstve spotrebičov, ako je sušička či dva mraziace boxy (mrazáky), sme minulý rok zaplatili za prevádzku asi 19 500 Kč” (780 Eur), hodnotí nové bývanie majiteľ.

Strecha Ytong Komfort prispieva k celoročnému tepelnému komfortu a zabraňuje letnému prehrievaniu. Teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.
Strecha Ytong Komfort prispieva k celoročnému tepelnému komfortu a zabraňuje letnému prehrievaniu. Teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.

Technická pomoc

Svojpomocný staviteľ získava nákupom systému Lambda YQ nielen technicky vyspelý a pritom priateľský stavebný systém, ale tiež technickú pomoc. Tá sa týka návrhu a realizácie základov, založenia prvej rady tvárnic, murovanie nosného muriva a priečok, výstuží pod okenným otvorom, montáže schodiska atď. až po kladenie prekladov a zhotovenie stropov alebo ťažkej strechy. Môže si ďalej zakúpiť alebo zapožičať náradie, ktoré prácu so systémom Lambda YQ ešte viac zjednoduší, spresní a urýchli.

Záver

Ak sa chystáte stavať, Lambda YQ ponúka rýchle, energeticky výhodné riešenie s dôležitou hodnotou – trvalo príjemnou vnútornou klímou. Stavbu či iné časti môžete s technickou pomocou zvládnuť aj sami. Ušetríte tak čas aj peniaze alebo doladíte stavbu k Vašej najvyššej spokojnosti.

¹) Spracované s využitím materiálov Xella CZ

Súvisiace články:

Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek¹)
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama