Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Statika stavieb z pórobetónových murovacích materiálov. Minimum pre laikov

Zverejnené: 20. 11. 2020

Každý dobre postavený dom by mal v sebe skĺbiť účel, pevnosť a vzhľad. Zle či nedokonale riešená finálna podoba domu nie je zásadnou prekážkou, často sa jedná len o vec vkusu. Avšak bez správne vyriešenej statiky, nie je možné si predstaviť kvalitný dom. Preto je dobré základy statiky poznať a vedieť, čo stabilitu domu ovplyvňuje.

Systémová ponuka spoločnosti Xella zahŕňa aj stropné konštrukcie

Predtým stála statika murovaných rodinných domov tak trochu bokom, materiály sa v čase výrazne nemenili, veľké rozdiely neboli ani v prioritách investorov. Dnes je situácia úplne odlišná - na trhu sú nové moderné typy murovacích materiálov a menia sa aj požiadavky budúcich majiteľov rodinných domov.

Statika a právo

Pri posudzovaní únosnosti muriva platí od marca 2010 – ako jediná – rad nových českých a európskych noriem (Eurokód 6) pre murované konštrukcie STN EN 1996.

Zhodné vlastnosti murovacích materiálov zlepšujú statiku a redukujú na minimum tepelné mosty.
Zhodné vlastnosti murovacích materiálov zlepšujú statiku a redukujú na minimum tepelné mosty.

Čo je dôležité vedieť pred návrhom statiky

Nosnú konštrukciu murovaných stavieb tvoria steny a stropy, vytvárajúce priestorovo stabilný celok, schopný preniesť do základov všetky zvislé a vodorovné zaťaženia a vyrovnávať sadanie a chvenie základovej pôdy, odolávať otrasom (doprava, zemetrasenie) a ďalším účinkom. Murované konštrukcie musia vykazovať dostatočnú priestorovú tuhosť.

Jeden typ muriva na celom dome je vždy z hľadiska statiky výhodou

Zhodné vlastnosti murovacích materiálov zlepšujú statiku a redukujú na minimum aj tepelné mosty. Ucelená systémová ponuka spoločností, ako je u nás napríklad Xella, výrobca murovacích materiálov Ytong a Silka, dnes zahŕňa zvislé nosné steny, obvodové steny, priečky a stropné konštrukcie, v ponuke má aj schodisko a strešné prvky.

Statický výpočet muriva

Statik, ktorý výpočet vykonáva, musí kalkulovať či už s účinkami zaťaženia, tak s únosnosťou muriva. Na zaťaženie domu má vplyv vlastná hmotnosť stavby, úžitkové zaťaženie na podlahách alebo klimatické zaťaženie (sneh, vietor).

Výber tvárnic

Skupiny murovacích prvkov sa zaraďujú do kategórií a skupín, ktoré sa líšia percentuálnym podielom dutín vo výrobku. Pórobetón Ytong aj vápennopieskové tvárnice Silka sú zaradené do skupiny 1. Ytong je materiál bez dutín a správa sa ako kompaktné stavivo, tvárnice Silka spĺňajú najvyššie požiadavky na únosnosť a protihlukovú ochranu stavieb.

Murované konštrukcie musia vykazovať dostatočnú priestorovú tuhosť.
Murované konštrukcie musia vykazovať dostatočnú priestorovú tuhosť.

Zásady murovania

Pre pórobetónové tvárnice platí, že výslednú pevnosť muriva ovplyvňuje nielen samotný murovací prvok, ale aj malta, ktorou sa tieto prvky lepia. Pri murovaní je dôležitá aj väzba medzi jednotlivými radmi.

Nosné obvodové murivo

Na jednovrstvové obvodové steny rodinných domov sa najčastejšie používa Ytong Lambda YQ (P2-300) a Ytong Klasik (P2-400). Tieto tvárnice nie je potrebné pri hrúbke muriva 450 milimetrov zateplovať.

Podzemné steny

Pre steny pod zemou je možné využiť tvárnice Silka. Pri návrhu podzemnej alebo čiastočne do zeminy zapustenej steny je spravidla staticky potrebné oprieť stenu o tuhú stropnú konštrukciu a kolmé výstužné steny.

Pre nosné obvodové murivo sa dnes najčastejšie používa Ytong Lambda YQ (P2-300) a Ytong Klasik (P2-400).
Pre nosné obvodové murivo sa dnes najčastejšie používa Ytong Lambda YQ (P2-300) a Ytong Klasik (P2-400).

Vnútorné nosné steny

Únosnosť muriva sa každopádne musí vždy preukázať statickým výpočtom. Pre vnútorné steny rodinných domov odporúčame tvárnice Lambda Univerzal (P3-450), prípadne Ytong Statik (P4-550). Steny z týchto tvárnic sa realizujú spravidla v hrúbkach 250 a 300 milimetrov.

Nenosné murivo

Pre veľkosť nenosných výmuroviek platia obmedzene maximálne vodorovné vzdialenosti medzi zvislými dilatačnými škárami (alebo lícom skeletu) šesť až osem metrov. Vodorovné dilatačné škáry sa vykonáva na úrovni stropných konštrukcií.

Priečky

Priečky sa k stropom väčšinou nefixujú natvrdo, ale pružným osadením do profilu alebo s pomocou kotviacich pásov. Pri vedení rozvodov nesmie byť ohrozená stabilita priečky.

Vence a krov

Dôležité je dostatočné dimenzovanie a prepojenie vencov pod pomúrnicami krovu. Veniec musí rozložiť vodorovné sily pôsobiace od krovu a previesť ich do priečnych stien alebo do tuhej stropnej konštrukcie.

Ak vás oblasť statiky budov, realizovaných z pórobetónu Ytong a vápenopieskových tvárnic zaujala a radi by ste získali ďalšie informácie, odbornú pomoc a poradenstvo vám poskytnú regionálni zástupcovia spoločnosti Xella Slovensko alebo odborní technickí poradcovia v jednotlivých regiónoch.

Súvisiace články:

Trend súčasného stavania - ochrana proti prehrievaniu
Príjemné domy so stálou teplotou
Systém Lambda YQ - priateľský svojpomocnej výstavbe

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama