Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Ytong – rýchle a presné riešenie pre viacpodlažné domy

Zverejnené: 6. 5. 2019

V dňoch 25. - 26. 4. 2019 sa v Plzni konala tlačová konferencia spoločnosti Xella, ktorá zahŕňala okrem štandardného programu, v ktorom boli predstavené tri hlavné novinky pre tento rok, aj praktické ukážky z konkrétnych realizácií stavieb, na ktorých sú Ytong novinky použité. Zabezpečujú presné, rýchle murovanie a ich pozitíva sú najjasnejšie na viacpodlažných objektoch.

Dva bytové domy v Plzni počas výstavby. Obvodové steny sú kompletne vymurované z materiálu Ytong, vnútorné steny sú realizované z vápenopieskových tvárnic Silka.

Kolosálny Jumbo zjednoduší prácu

Prvou a pravdepodobne najdiskutovanejšou novinkou 2019 bol Ytong Jumbo. Podľa názvu či čitateľ určite domyslí hlavné pozitíva týchto murovacích blokov. Jedná sa o veľkoformátové tvárnice s pomocou ktorých je možné v jedinom kroku postaviť 0,5 m2 steny (pre predstavu je to osemkrát viac než v prípade murovania s inými materiálmi). Výhody v detaile predstavila na konferencii Ing. Lucie Šnajdrová, ktorá sa v spoločnosti Xella snaží o maximálne zjednodušenie procesu výstavby a je zástancom myšlienky inteligentného stavania. Pozitívom rýchleho murovania, ktoré veľkoformátové tvárnice Ytong Jumbo dovoľujú, sa prejaví hlavne pri budovaní viacpodlažných objektov, na ktorých sú časové aj finančné úspory najmarkantnejšie.

Záber na dva bytové domy v Plzni po dokončení v súčasnom stave.
Záber na dva bytové domy v Plzni po dokončení v súčasnom stave.

Jumbo je pri využití pomocnej mechanizácie riešením pri nedostatku pracovných síl (až 50 %) problému, ktorý dnes patrí v stavebnom odboru medzi najpálčivejšie. S Jumbom na stavbe postačia dvaja pracovníci na zmene (a to bez výraznej fyzickej námahy). Pri stavbe so systémom Ytong Jumbo navyše vzniká vďaka presnému rozplánovaniu minimum odpadu (iba 1 %). Pre svoju významnú tepelno-izolačnú schopnosť umožňuje Jumbo aplikovať aj tenké zatepľovacie systémy, čím je znížená hrúbka konštrukcie a zväčšená úžitková plocha určená na predaj. Neposlednou výhodou je tiež jednoduchá opracovateľnosť Ytong pórobetónového muriva. Umožňuje presné spracovanie ostrých aj tupých rohov alebo rýchle prevedenie inštalačných drážok (bez obmedzenia únosnosti steny).

Pohľad zblízka aj z diaľky na developérsky projekt v západočeskej lokalite Vochov. Bytové aj rodinné domy sú tu realizované z tvárnic Lambda YQ, ktoré sú vhodné pre jednovrstvé murivo bez zateplenia.
Pohľad zblízka aj z diaľky na developérsky projekt v západočeskej lokalite Vochov. Bytové aj rodinné domy sú tu realizované z tvárnic Lambda YQ, ktoré sú vhodné pre jednovrstvé murivo bez zateplenia.

Silka Tempo v tempe

Pri stavbách bytových domov je urýchľujúcim nástrojom tiež vápenopiesková tvárnica Silka Tempo. Vďaka svojim vynikajúcim akumulačným schopnostiam a vzduchotesnosti je ideálna do pasívnych domov; ako medzibytová priečka viacpodlažných objektov sa využíva aj vďaka svojim výborným statickým a akustickým vlastnostiam. Jej výroba prebieha na základe podrobného projektu, v ktorom sú zakreslené všetky detaily každej stavby tak, aby bolo eliminované akékoľvek dodatočné rezanie tohto inak ťažko poddajného materiálu na stavbe. Murovanie prebieha postupom „lego“ a stavebný proces je zrýchlený o 60 – 70 %. Vyššia hmotnosť Silky Tempo je vykompenzovaná možnosťou zapožičania špeciálneho minižeriavu. Xella je veľkým podporovateľom technológie strojového murovania a minižeriav po dohode dodá na miesto stavby. Jedná sa o pomocnú zdvíhaciu hydraulickú mechanizáciu, ktorá nahradí silu 2 pracovníkov. K pohonu elektromotoru slúžiaceho k premiestňovaniu zariadenia po stanovisku je potrebná len elektrická prípojka; otočná veža a pojazd sú ale ovládané manuálne. Úspora pracovnej sily je v takom prípade viac než 50 %.

Minižeriav ako zdvíhacia hydraulická pomocná mechanizácia nahradí silu 2 pracovníkov. Je preto vhodný hlavne na manipuláciu s ťažkými stavebnými materiálmi vrátane Silky Tempo.
Minižeriav ako zdvíhacia hydraulická pomocná mechanizácia nahradí silu 2 pracovníkov. Je preto vhodný hlavne na manipuláciu s ťažkými stavebnými materiálmi vrátane Silky Tempo.

Xella propagátorom revolučných stavebných trendov

Tým sa dostávame k aktuálnemu stavebnému trendu v podobe robotizácie. Celý stavebný proces bude podľa názorov odborníkov jedného dňa riadený iba diaľkovo z jediného centra a výstavba bude prebiehať plne mechanizovane bez ľudskej manuálnej činnosti. 3D tlač a robotické stroje budú fungovať autonómne a spolupracovať prostredníctvom informačnej siete, tzv. internetu vecí (IoT). Tieto aj ďalšie myšlienky predstavil na tlačovej konferencii Ing. arch. Zdeněk Podlaha, manažér Xelly v projekte BIM (a v oblasti Multipor). Medzi ďalšími stavebnými smermi spomenul aj digitalizáciu a virtuálnu realitu. Súvisí s tým 3D tlač stavebných komponentov, ale tiež rozširovanie databáze BIM (digitálne informačné modely budovy). Tých sa Xella aktívne účastní. Jej systémové BIM riešenia pre stenové, stropné a strešné systémy je možné využiť v softwari Revit, Allplan aj Archicad.

Záber na novinársku verejnosť, ktorá sa účastní prezentačnej akcie na stavbe viacpodlažného bytového komplexu v Rakovníku.
Záber na novinársku verejnosť, ktorá sa účastní prezentačnej akcie na stavbe viacpodlažného bytového komplexu v Rakovníku.

Prefabrikáciou k väčšej podlahovej ploche

Treťou hlavnou témou konferencie bolo predstavenie vnútorného priečkového panelu. Odlišnosť tohto prefabrikovaného pórobetónového dielu od ostatných výrobkov Ytong spočíva hlavne v jeho tenkom prevedení, ktoré zväčšuje úžitkovú plochu, ale tiež v jeho povrchovej úprave, ktorá je hladšia a teda rovná (vrátane styčných plôch). Výsledné steny je tak možné ponechať aj bez ďalších úprav, prípadne ich výrazne zjednodušuje. Hlavná výhoda spočíva opäť v rýchlosti. Sú vyrábané na mieru, môžu disponovať dĺžkou až 3 m. Manipulácia s panelmi je však navzdory ich veľkosti jednoduchá a murovanie priečok svižné.

Referenčné stavby v Plzenskom kraji

Súčasťou novinárskej akcie bola tiež návšteva niekoľkých vzorových stavieb. V Plzni sme mohli vidieť dva bytové domy, ktoré spĺňajú súčasné požiadavky na zdravé a pritom úsporné bývanie. Ich obvodové steny sú kompletne vymurované z materiálu Ytong, vnútorné steny sú realizované z vápenopieskových tvárnic Silka. Jeden z objektov využil k zatepleniu minerálne dosky Multipor. Realizačná firma, menšia rodinná spoločnosť Interstav Všeruby s. r. o., ktorá tento projekt spracovala od A po Z vrátane výkupu pozemkov a konečného predaja, si Ytong vybrala práve z týchto dôvodov, že nie je pri murovaní s nim potrebných množstvo pracovníkov.

V Rakovníku bolo možné vidieť ďalšiu stavbu bytového domu, kde sme mohli vidieť vyššie spomínaný minižeriav, s pomocou ktorého bolo realizované murovanie s vápenopieskovými tvárnicami aj Jumbo blokmi. Zaujímavosťou je, že celé prvé poschodie rozsiahlej stavby bolo realizované počas dvoch pracovných dní a to iba dvomi skupinkami, celkovo v počte štyroch ľudí.

V Rakovníku prebiehala výstavba bytových domov, ktorých obvodové murivo sa skladá z materiálu  Ytong Univerzal a Statik. Silka Tempo je využitá pre obvodové nosné murivo v 1. PP, kde nahrádza monolitické železobetónové konštrukcie, aj pre medzibytové steny, kde tvorí výbornú akustickú bariéru.
V Rakovníku prebiehala výstavba bytových domov, ktorých obvodové murivo sa skladá z materiálu Ytong Univerzal a Statik. Silka Tempo je využitá pre obvodové nosné murivo v 1. PP, kde nahrádza monolitické železobetónové konštrukcie, aj pre medzibytové steny, kde tvorí výbornú akustickú bariéru.

Posledným projektom, ktorý sme ako novinári mohli osobne zhodnotiť, bola rozsiahla výstavba v západočeskej lokalite Vochov. Tu pod taktovkou Cortusa Group s. r. o. vzniklo a ďalej vzniká veľké množstvo rodinných aj bytových domov, ktorých konštrukcie pozostávajú väčšinou z Ytong produktov. Obvodové steny domu sú vymurované z tvárnic Lambda YQ vhodné vďaka svojim špeciálnym charakteristikám (kombinácia vysokej pevnosti v tlaku pri nízkej objemovej hmotnosti a nízkeho súčiniteľa tepelnej vodivosti λ=0,077) k realizácii jednovrstvého muriva bez dodatočného zateplenia. Murivo tak prirodzene reguluje vzdušnú vlhkosť v interiéri.

Ukážka interiéru v jednom z dvoch bytových domov v Plzni, ktorých výstavba prebehla pod taktovkou spoločnosti Interstav Všeruby.
Ukážka interiéru v jednom z dvoch bytových domov v Plzni, ktorých výstavba prebehla pod taktovkou spoločnosti Interstav Všeruby.

Komplexnosť a otvorený prístup

Na tlačovej konferencii boli novinárom predložené tri hlavné novinky. Je potrebné však povedať, že systém Ytong je či už v produktovom portfóliu, tak v službách plne komplexný. Technickí poradcovia napomôžu s projektom a výpočtami spotreby materiálov, spracujú výkresy stropov, zabezpečia statické posúdenie, firma zapožičia potrebné vybavenie...Xella ponúka okrem štandardných murovacích materiálov tiež ťažkú strechu, ktorá je praktickým pomocníkom proti prehrievaniu interiérov v lete, či zateplenia pomocou tepelno-izolačnej minerálnej dosky Multipor aj ďalšie doplnkové prvky. Nielen developéri a investori veľkých stavebných projektov si tak prídu na svoje. Svojpomocní pracovníci menších rodinných domov pocítia súhrnný a vľúdny prístup spoločnosti Xella nepochybne tiež. Svedčí o tom aj video nižšie.

Súvisiace články:

Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Kontakty:
Xella CZ, s.r.o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
Tel.: +420 547 101 111
E-mail: obchod.cz@xella.com
http://www.ytong.sk

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív redakcie, archív Xella
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama