Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ako efektívne predeliť priestory v interiéri bez úbytku svetla? Zvoľte sklo!

Zverejnené: 25. 1. 2020

Kedysi uprednostňované malé a tmavé kancelárie pre jedného až dvoch ľudí ustupujú moderným priestorom, plným denného svetla a vzduchu, ktoré umožňujú slobodný pohyb osôb a predovšetkým vzájomnú interakciu. Taktiež v domácnostiach už takmer neexistuje striktné rozdelenie miestností. Obzvlášť kuchyňa a obývací priestor sa už takmer neoddeľujú, naopak sa prelínajú a umožňujú tak komunikáciu medzi jednotlivými členmi rodiny.

Trendy dokonca hlásajú neumiestňovať pevnú nepriehľadnú priečku ani do spální a kúpeľní. Ak je však z nejakého dôvodu naozaj potrebné interiér rozdeliť, ponúkajú sa aj iné možnosti, než len klasické dverné výplne z dreva. Skúste využiť sklo, napríklad väčšieho formátu.

Napríklad predsieň zvyčajne nebýva miestom, ktoré si želáme úzko prepojiť s priestormi, v ktorých relaxujeme. Avšak tiež netúžime po tom, aby nás hneď po príchode domov "vítala" tmavá miestnosť. Riešenie môže byť takéto, oddeľte predsieň od zvyšných častí bytu presklenou priečkou či celosklenenými dverami. Tie prepustia denné svetlo aj tam, kde sa nenachádzajú okná, ale napriek tomu zamedzia obojstrannému prieniku nevítaných vnemov, napríklad akustických či pachových. Rovnako aj v kancelárskych priestoroch je žiaduce vidieť na ostatných, úlohu tu zohrávajú aj psychologické aspekty - ak je zamedzený vizuálny kontakt pracovníka s ostatnými, klesá jeho produktivita a znížená je aj efektivita komunikácie medzi zamestnancami. Pridanou hodnotou presklenej priečky či dverí je optické zväčšenie priestoru.

Výhodou je určite aj vzhľad takého predelu. Celosklenené dvere pôsobia elegantne, minimalisticky a vďaka svojmu neutrálnemu vzhľadu sa hodia do moderného aj tradičného interiéru. Na výber má investor z rozmanitých posuvných, kyvných a otočných dverí, či dokonca skladacích sklenených stien. Najžiadanejšia konštrukcia je bezrámová, určená do zárubní či pojazdových profilácií, ktoré sa vyznačujú vkusnou subtílnou podobou. Samozrejmosťou by malo byť aj použitie bezpečnostného kaleného skla, ktoré disponuje vysokou pevnosťou a tepelnou či nárazovou odolnosťou. Ak by potom došlo k rozbitiu, kalené sklo sa rozpadá na tupé úlomky, od ktorých je porezanie nepravdepodobné. Výplň môže pozostávať z rôznych odtieňov a štruktúr skla. Základným typom je číre alebo matné sklo, možno ho však aj tónovať, napríklad do zelenej, ako napríklad v prípade dverí v našej redakcii, do ktorej sme nechali nainštalovať posuvné celosklenené dvere RACCOON.

Na začiatku všetkého bol zámer vybudovať školiace centrum

Naším zámerom bolo vybudovať firmu, kde bude možné čas od času organizovať školenia. Pre tento účel sme vybrali časť prízemia, ktoré zahŕňa nielen potrebné technologické vybavenie, ale tiež kuchynský kút či sociálne zariadenie. Čo však chýbalo, boli dvere, ktoré by celý priestor oddelili od zvyšných firemných priestorov. Našou prioritnou požiadavkou pritom bolo, aby pôsobili elegantne a neuberali svetlo chodbe, ktorá s miestnosťou susedí.

S týmto zadaním sme sa obrátili na niekoľko firiem a pri výbere dodávateľa nových dverí sme kládli dôraz hlavne na kvalitu materiálu a prevedenia. Sklo, ktoré disponuje pomerne vysokou hmotnosťou, je produktom vyžadujúcim patričné spracovanie aj montáž. Realizácia ale vyžaduje aj perfektnú prípravu otvoru, ktorého pravouhlosť patrí k hlavným nevyhnutnostiam. Investor by mal tiež myslieť na to, že nemožno dvere ukotviť do sadrokartónového stropu alebo že sú potrebné ho spevniť. V podlahe pod dverami by potom nemalo byť umiestnené podlahové vykurovanie, ktoré by kotviace prvky dverí v podlahe mohli poškodiť.

Vybrali sme RACCOON

Nakoniec sme zvolili spoločnosť RACCOON, ktorá sa špecializuje na individuálne riešenia a popri výrobe interiérových sklenených dverí, sa zaoberá aj výrobou vstupov administratívnych a iných budov, pričom silný akcent je kladený na bezpečnostnú stránku produktu. Dlhoročná skúsenosť a mnoho preukázateľných referencií firmy - to nás presvedčilo kontrakt dojednať. Celá montáž, ku ktorej došlo pomerne skoro od objednávky, pritom prebehla pružne a bezproblémovo. Tiež komunikácia so zástupcami firmy sídliacej v Blansku bola plynulá a príjemná. Vždy splnili všetko, na čom sme sa dohodli. A povedzme si na rovinu - nič z toho nie je v oblasti stavebníctva, ktoré sa v súčasnosti stretáva s nadbytkom zákaziek, pravidlom.

Do týždňa od dohody prišiel Ing. Josef Plachta, obchodno-technický zástupca firmy, ktorý si miesto prezrel a zameral. Následne priniesol vzorkovník skiel a prišiel s nápadom neinštalovať číre alebo matné sklo, ale vybrať sklo tónované do zelenej farby, teda rovnaké, akú má naša podlaha a stoličky v školiacej miestnosti. Nápad sa nám páčil a rozhodli sme sa do toho ísť. Jediný, avšak nie neriešiteľný problém bol, že táto farba skla nebola na sklade. Produkt bol preto objednaný, čím došlo k menšej, avšak ľahko akceptovateľnej časovej odmlke.

Krátko pred Vianocami sa Jozef Plachta ozval a prisľúbil zrýchlenú montáž, ku ktorej mohlo dôjsť vďaka výpadku inej zákazky, v rámci ktorej nemal tamojší objednávateľ vhodne pripravený stavebný otvor pre zabudovanie dverí. Ponuku sme samozrejme prijali a druhý deň boli montážnici na mieste. Bolo dohodnuté, že dvere nebudú umiestnené uprostred ostenia, ako sa predpokladalo pôvodne, ale na jeho hrane, teda čo najbližšie k miestnosti školiaceho centra. Tak môžu dvere kopírovať líniu rozhraní dvoch susediacich a rozdielnych podláh (polyuretánovej v školiacom centre a dlažby na chodbe). Chodba pred školiacom centrom tak navyše zostala priestrannejšia. Nasledovalo odstránenie časti soklovej pásku v otvore - prekážala konštrukcii dverí. V nadpraží dverného otvoru boli vyvŕtané otvory pre hmoždinky a budúce ukotvenie horného horizontálneho vedenia. Dole - v mieste podlahy - pod budúcimi dverami, boli vytvorené otvory pre aretáciu jednotlivých dielov. Následne montážnici nainštalovali sklo - jedno posuvné krídlo a bočný pevný diel.

Súčasná podoba dverí

Výsledok je efektný, vkusný a funkčný. Jednotlivé sklenené diely sú zavesené v horizontálnom hornom vedení, bez ďalšieho vedenia v podlahe. Tým je zároveň docielené bezbariérové prevedenie. Posuv krídla je zaistený pomocou vozíkov, ktoré jazdia vo vrchnom vodiacom profile. Pri otváraní sa posuvné krídlo dostane pred bočný pevný diel. Vodiaci profil je upevnený do pevného stropu. Pevný sklenený diel je zasunutý v hornom pojazdnom profile, dole na podlahe v subtílnym U profile. Pravý diel je pevný, ľavý posuvný. Dvere nemajú ďalšie otváracie prvky. Týmito dverami sa tak podarilo rýchlo a veľmi elegantne opticky oddeliť od seba dva väčšie priestory. A v neposlednom rade aj zvukovo oddeliť dianie v školiacom centre. Výsledok posúďte sami.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková, Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Vega
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama