Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ako na škárovanie tehlového obkladu svojpomocne

Zverejnené: 20. 4. 2020

Keď sme dokončovali rekonštrukciu nášho domu a premýšľali, čo zvolíme na hlavnú pohľadovú stenu v obývacej izbe, jednoznačným favoritom bol tehlový obklad. Tehla je prírodný materiál, má nezameniteľný charakter, výborné vlastnosti a ak zvolíte vhodný odtieň, dokáže krásne interiér zútulniť. Preto sme vybrali rezaný tehlový obklad z pravej pálenej tehly v pieskovom odtieni a keďže manžel je aj zručný remeselník, rozhodli sme sa pre realizáciu obkladu svojpomocne. Jediná otázka už len vyvstávala, ako realizovať správne škárovaciu hmotu. V tomto článku vám prinášame návod spoločne s krátkym videom, ako pri škárovaní tehlového obkladu postupovať.

Muža odrádzalo hlavne škárovanie tehlových pásikov. Mal obavu z toho, že zašpiní tehlu a stále bude musieť iba utierať a umývať, inak by obklad vyzeral škaredo. Pred aplikáciou si naštudoval rôzne videá od profesionálnych majstrov, kúpil potrebné nástroje (škárovacie vrecká, manuálnu vytáčaciu pištoľ...Na trhu je dostupný aj originál strojový aplikátor škárovacej hmoty, ktorý sa dá upevniť na aku vŕtačku , ale nie je to práve najlacnejšia záležitosť.

Zvolili sme škárovaciu hmotu s drobnými čiastočkami piesku, tá nám s danou tehlou najviac ladila a pôsobila prírodne. Na aplikáciu tejto škárovacej hmoty však vrecká ani pištol nefungovali, zadŕhalo to a hmotu nebolo možné hladko vytláčať, preto sme zvolili klasiku, škárovaciu špachtličku a hoblík za pár eur. Zarobenie škárovacej hmoty nebolo ničím zložitým. Hmota nemôže byť predovšetkým príliš mokrá, lebo vám zašpiní obklad a ten už neumyjete. Takisto nemôže byť ani moc suchá, pretože by nedržala.

Odporúčanie:

„Používal som biele rukavice a keď som miešal škárovaciu hmotu, stlačil ju v rukách a následne mi zafarbila rukavice, vedel som, že zafarbí aj stenu, preto som pridával trochu suchej škárovky až dovtedy, kým nefarbila na rukaviciach a pri stlačení hmota pri sebe dobre držala.“

„Škárovaciu hmotu som najskôr vyskúšal na mieste, kde som vedel, že bude umiestnená komoda, keby sa niečo pokazilo, na tomto mieste by to nebolo tak vidieť.“

Nakoniec nebolo škárovanie nič zložité, náročnejší bol len začiatok, ale po rozbehu a vyskúšaní správnej konzistencie škárovacej hmoty, to už išlo od ruky. Obývaciu stenu 16 m² som zaškároval asi za 6 hodín.

Pre škárovanie sme použili škárovaciu hmotu QUICK MIX FM 30kg - bielobéžovú

Minerálna, škárovacia malta určená na škárovanie predovšetkým fasádnych tehlových pásikov klinker či ich imitácií. Minerálne, zlepšená škárovacia malta, pre ručné spracovanie, určená pre dodatočné škárovanie plôch obložených savými aj nesavými tehlovými páskami, prírodným alebo umelým kameňom, keramickými, betónovými obkladmi, a pod. Vhodná pre použitie v interiéri aj exteriéri, pre škáry s minimálnou šírkou 8 mm a hĺbkou pre hrúbku pásky (min 15-20 mm). Ľahko spracovateľná do konzistencie "zavlhnuté zeminy". Silná priľnavosť na hranách obkladových prvkov, vodoodpudivá, pri tvrdnutí malta nevytvára pnutie a trhliny, nedochádza k zašpineniu pohľadových plôch. Po vytvrdnutí vysoká odolnosť voči klimatickým podmienkam a vysoko odolná proti vymývaniu. Zloženie obmedzujúce vznik výkvetov.

Tehla dodáva interiéru pocit tepla, útulna. Stenu sme doplnili aj drevenými stojanmi so živými rastlinami. Výsledný efekt je originálny, určite zaujímavejší ako bežné obývačkové prevedenia.
Tehla dodáva interiéru pocit tepla, útulna. Stenu sme doplnili aj drevenými stojanmi so živými rastlinami. Výsledný efekt je originálny, určite zaujímavejší ako bežné obývačkové prevedenia.

Stena v jednom tóne alebo kontrast

Pokiaľ chcete, aby interiér pôsobil výrazne, tento efekt dokážete docieliť aj kontrastnou škárovacou hmotou. No ak nepotrebujete na škáry príliš upozorňovať, zvoliť by ste mali odtieň, ktorý farebne ladí s tehlou.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama