Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ako ochrániť umelý kameň pred nepriazňou počasia

Zverejnené: 19. 7. 2016

V minulých číslach bolo uvedených už pár článkov, ktoré objasňovali problematiku hydrofóbnych úprav stavebných materiálov a to vrátane prehľadu základných silikónových výrobkov používaných na tieto úpravy. Zamerajme sa však teraz na konkrétny materiál a výber vhodného hydrofobizačného prípravku, ktorý pomôže dlhodobo zachovať jeho funkčnosť a vzhľad.

V posledných rokoch je neoddeliteľnou súčasťou moderného vzhľadu domov, terás a záhrad umelý kameň ako imitácia klasického prírodného kameňa. Jedná sa o obloženie soklov, častí alebo celých fasád domov, múrov, plotov, komínov alebo krbov. Všade na týchto miestach je možné použiť umelý kameň vyrábaný z kvalitných betónových zmesí, ktorý dokáže vytvoriť vernú kópiu pravého prírodného kameňa ako je bridlica, pieskovec, mramor alebo dokonalú imitáciu obkladových tehál v podobe tehlových pásikov. Okrem obkladov sa z umelého kameňa vyrábajú tiež dlažby a záhradné dekoračné prvky.

Hydrofobizácia

Aj napriek tomu, že sú technológie výroby umelého kameňa na vysokej úrovni a základné betónové zmesi sú obohacované o rôzne zložky zvyšujúce jeho estetické a technické vlastnosti, samotní výrobcovia odporúčajú finálnu impregnáciu vodeodpudivým prípravkom. Hydrofobizáciou sa obmedzí:

  • nasiakavosť vody a tým mrazové poškodenie a tepelné straty,
  • korozívne pôsobenie vodorozpustných solí súvisiace s ich hydratačnými zmenami v dôsledku kolísajúceho obsahu vody v póroch,
  • transport solí k povrchu materiálu a následná tvorba výkvetov,
  • zanášanie pórov čiastočkami prachu aj samotné držanie prachu na povrchu, pretože voda do pórov nepreniká, ľahko steká po povrchu a odnáša nečistoty so sebou,
  • možnosť napadnutia mikroorganizmami a machmi.

Moderné hydrofobizačné prostriedky sú vyvinuté na báze organokremičitých zlúčenín – silikónov. Hydrofóbna úprava materiálu pomocou silikónových prostriedkov spočíva vo vytváraní transparentného mikrofilmu na povrchu a na stenách pórov materiálu. Mikrofilm mení povrchové napätie ošetreného materiálu, takže voda vytvára guľôčky a ľahko odteká. Dôležité je, že paropriepustnosť, vzhľad a farba ošetrovaného materiálu tak zostanú nezmenené.

Výber prípravku

Teraz sa však vráťme k podkladu. Výrobcovia umelého kameňa často odporúčajú konkrétny typ hydrofobizačného prípravku a dokonca ho aj sami ponúkajú spolu s obkladom. Pokiaľ však ostáva výber iba na zákazníkovi, môže sa zdať tento krok náročný. Hľadiská pre výber sú rôzne, niekto preferuje prípravky na vodnej báze oproti produktom, kde je nosičom účinnej látky rozpúšťadlo. Ďalšiemu zákazníkovi zápach rozpúšťadla vadiť nebude a uprednostní tento prípravok z dôvodu hlbšieho prieniku do podkladu. Iný vyžaduje prípravok na priame použitie bez potreby riedenia pred aplikáciou. Šetrnejší zákazník radšej zakúpi koncentrát a zriedi si ho sám. Všetky tieto požiadavky je možné uplatniť pri výbere produktu z radu silikónových hydrofobizačných prípravkov Lukofob.

Overovanie vhodnosti hydrofobizačného prípravku na umelom kameni – sledovanie úbytku vody v kalibrovanej trubici
Overovanie vhodnosti hydrofobizačného prípravku na umelom kameni – sledovanie úbytku vody v kalibrovanej trubici

Overené prípravky

Na stavebné prvky z umelého kameňa máme odskúšané a môžeme odporučiť nasledujúce prípravky:

Lukofob Klasik

Pre náročnejších zákazníkov je ideálnym typom Lukofob Klasik, čo je rozpúšťadlový hydrofobizačný prípravok s účinnou látkou na báze siloxanovej živice. Produkt je pripravený k priamemu použitiu bez ďalšieho riedenia a to nielen na umelý kameň, ale aj na celý rad ďalších materiálov, či už sa jedná o žulu, pieskovec alebo betón. Nosné, ekologicky šetrné rozpúšťadlo umožní vďaka svojej malej molekule skutočne hlbokú penetráciu prípravku, ktorá je veľmi potrebná na dlhodobý vodoodpudivý účinok. Nanáša sa iba na suchý podklad a to len v takom množstve, ktoré stačí vsiaknuť. Na rozdiel od vodou riediteľných prípravkov je možné na predchádzajúcu zaschnutú vrstvu Lukofobu Klasik nanášať aj ďalší náter, ktorý už zostane z väčšej časti v povrchovej vrstve. To je možné uplatniť hlavne pri vyššej pórovitosti podkladu. Hydrofóbny efekt sa dostaví ihneď po odparení rozpúšťadla.

Lukofob Naturstone

Špeciálne na ošetrenie výrobkov z umelého kameňa bol vyvinutý Lukofob Naturstone. Táto vodná emulzia hydrofóbne pôsobiacich silanov a siloxanov je pripravená vo vhodnej aplikačnej koncentrácii, teda bez potreby riedenia. Absencia akéhokoľvek organického rozpúšťadla aj inak negatívne pôsobiacich chemických látok z nej robí vyhľadávaný, k prírode šetrný produkt. Je možné ju aplikovať aj na mierne vlhký povrch, ale v prípade vyššieho podielu vlhkosti v podklade sa účinnosť prípravku znižuje. Kombinácia dvoch účinných látok zabezpečuje rýchly nástup vodoodpudivého efektu, vysokú hĺbkovú penetráciu a odolnosť voči alkalite betónov. Rovnako ako pri Lukofobe Klasik u neho nehrozí riziko výkvetov pri nevhodnej aplikácii.

Lukofob 39

Nemali by sme pozabudnúť aj na rokmi overený a z hľadiska ceny veľmi prijateľný Lukofob 39. Koncentrát účinnej látky na báze alkalického roztoku silanolátu sa pred aplikáciou musí zriediť predpísaným množstvom vody a dôsledne nanášať iba pokiaľ prípravok vsakuje a nikdy sa nevracať na už zaschnutý povrch. Pokiaľ sa dodrží predpísaný postup úpravy, jedná sa o veľmi účinnú a pritom lacnú hydrofóbnu ochranu. Plný vodoodpudivý účinok nenastáva okamžite, ale až po reakcii so vzdušným CO2, čo trvá cca 3 dni.

Tab.: Porovnanie hydrofobizačných prípravkov

Lukofob KlasikLukofob NaturstoneLukofob 39
Typ prípravkurozpúšťadlový prípravokvodný prípravokvodný prípravok
Riedenie/priame použitiepripravený k priamemu použitiu bez ďalšieho riedeniariedi sa s vodou 1 : 10 až 1 : 20 (obvykle 1 : 15)
Farbačíramliečne biela (po zaschnutí nie je vidieť)nažltnutá (po zriedení a zaschnutí nie je vidieť)
Spôsob aplikácie2 – 3 nástreky (nátery) v exteriéri, min. 1 nástrek v interiéri; je možné ju aplikovať aj na zaschnutú vrstvuaplikuje sa v jednej vrstve, pokiaľ prípravok vsakuje, nie je možné sa vrátiť na zaschnutý povrch, nevsiaknutý prípravok je potrebné zotrieť
Požiadavky na podkladaplikácia len na suchý podkladje možné aplikovať aj na vlhké povrchy (účinnosť však môže byť znížená)
Vplyv na vzhľad ošetreného podkladunemení pôvodný vzhľad materiálu, nevytvára výkvety (možné zvýraznenie štruktúry povrchu pri viacnásobnej aplikácií)nemení pôvodný vzhľad materiálu, nevytvára výkvety ani lesklé miestanemení pôvodný vzhľad materiálu, pri nesprávnej aplikácií hrozí tvorba výkvetov
Nástup hydrofóbneho účinkudo niekoľkých hodín (po odparení rozpúšťadla)do niekoľkých hodín (po odparení vody)do 3 dní

Aplikácia

Vlastné nanášanie hydrofobizačného prípravku sa robí ako finálna stavebná úprava. Podklad musí byť vyzretý, aj vrátane škár. Aplikácia vodoodpudivého prípravku je tak možná najskôr za 1 mesiac od nalepenia a vyškárovania steny z umelého kameňa. Pri záhradných dekoračných prvkoch potom záleží na čase, ktorý uplynul od výroby. V každom prípade je potrebné si overiť, či je obklad alebo dekoračný prvok nasiakavý a či už nebol hydrofobizovaný priamo vo výrobe.

Obklady z umelého kameňa firmy DominArt, ošetrované Lukofobom Klasik.
Obklady z umelého kameňa firmy DominArt, ošetrované Lukofobom Klasik.

Ako výrobcovia hydrofobizačných prípravkov máme dostatočné zázemie a skúsenosti na ich testovanie na rôznych materiáloch. Najjednoduchšie, ale tiež najviac vypovedajúce, je porovnanie prenikania vody ošetreným a neošetreným podkladom, kedy sa pozoruje úbytok presakovanej vody v kalibrovanej trubici, ktorá je s hydrofobizovaným a nehydrofobizovaným, presne zmeraným, povrchom prepojená. Tieto skúšky a následné vytipovanie najvhodnejšieho hydrofobizačného prípravku pre zadaný materiál ponúkame zdarma všetkým výrobcom umelého kameňa.

Viac informácií sa dozviete na internetových stránkach www.lucebni.cz.

Autor: Lučební závody a.s. Kolín
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama