Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Ako postupovať v prípade, že vyberáte vchodové dvere?

Zverejnené: 14. 1. 2022

Pri výbere vstupných dverí nesmieme v prvom rade zabudnúť na ich bezpečnostné parametre. Nech už ide o byt alebo dom, vchodové dvere skutočne chránia nás aj majetok len v prípade, že sú zaradené minimálne v bezpečnostnej triede 3. Na čo ďalšie by sme mali pred ich obstaraním prihliadať?

Ďalšie požiadavky na vchodové dvere sa líšia v závislosti od toho, v akej nehnuteľnosti majú byť použité. Pri bezpečnostných dverách do bytu je zo zákona povinná požiarna odolnosť, zatiaľ čo z užívateľského hľadiska je dôležitá predovšetkým hluková izolácia. Pri bezpečnostných dverách rodinného domu, ktoré často vedú priamo do obytného priestoru alebo nevykurovanej chodby, potom oceníme prevažne kvalitnú tepelnú izoláciu. Nerezignujme však ani na dizajn, aj bezpečnostné dvere môžu byť elegantné. Vyrábajú sa v širokej škále povrchov, vrátane dreva, laminátu či laku, niektoré je možné upraviť aj tak, že vyzerajú ako dokonalá replika historických dverí. Dôležitým parametrom pri výbere firmy je aj certifikácia produktu, ktorá poskytne istotu, že kupujeme kvalitný produkt spĺňajúci zákonné normy. Určite je tiež vhodné zaujímať sa o to, z čoho sú bezpečnostné dvere vyrobené a ideálne sa vyhnúť takým výrobkom, ktoré nie sú tvorené tuhou oceľovou kostrou.

Ako sa zorientovať v ponuke bezpečnostných dverí?

Základnú orientáciu poskytujú bezpečnostné triedy, ktorých je 6 a označujú sa skratkou BT (bezpečnostná trieda) alebo RC (z anglického slovného spojenia resistence classes). Pre každú z nich je stanovený druh náradia a čas, počas ktorého musia dvere zvládať odolávať pokusu o prekonanie.

Pod označením BT/RC 1 a 2 nájdeme dvere, ktoré sú určené na zabezpečenie menej rizikových objektov. Sú síce lacnejšie ako dvere vyšších bezpečnostných tried, ale ich faktická odolnosť je mizivá. Je možné ich násilne otvoriť v priebehu niekoľkých minút obyčajným skrutkovačom.

Skutočne bezpečnostné dvere sú zaradené minimálne v triede 3. Spadajú tu napríklad dvere NEXT SD 101 ktoré majú 17 istiacich bodov a integrovaný mnohobodový bezpečnostný zámok dverí chránený zosilneným oceľovým plechom. Celé dvere sú zasadené v tuhej oceľovej kostre s obojstranným pancierovaním. Tu teda začína ochrana domácnosti, na ktorú je možné sa spoľahnúť. Dvere bezpečnostnej triedy BT/RC 4 potom ponúkajú účinnejšie zabezpečenie bytov a domov (napríklad 23 istiacimi bodmi) a objektom, v ktorých sú aplikované, tak poskytujú ešte vyššiu ochranu proti násilnému vniknutiu.

Výroba bezpečnostných dverí.
Výroba bezpečnostných dverí.

Dvere bezpečnostných tried 5 a 6 sa používajú pre zabezpečenie objektov strategického významu, napríklad v elektrárňách, bankách či vojenských areáloch.

Nemalo by sa zabúdať ani na príslušenstvo dverí, ako sú zámky, kovanie a vložky, ktoré sú takisto delené do 6-tich bezpečnostných tried. Použité príslušenstvo musí byť minimálne v rovnakej bezpečnostnej triede ako sú dvere.

Je nejaký rozdiel, keď vyberáme vchodové dvere do bytu a vchodové dvere do rodinného domu?

Určite áno. U dverí do domu je popri bezpečnosti najdôležitejšou vlastnosťou tepelná izolácia dverí. Preto je vhodnejšie zvoliť dvere pevnejšej konštrukcie. Vstupné dvere do rodinného domu sú často vystavované priamemu pôsobeniu poveternostných podmienok – slnku, dažďu i snehu. Je teda vhodné, aby disponovali krytím strieškou, ktorá značne zvýši komfort obyvateľov a zároveň predĺži životnosť dverí. Odolný povrch dverí určených špeciálne do exteriéru a dokonalé utesnenie ich obvodu sú v takom prípade podmienkou.

V prípade vchodových dverí do bytu (ak ide o byt v panelovom alebo nájomnom dome) je zo zákona daná povinnosť, že musí ísť o certifikované požiarne dvere.

Dvojité pancierovanie dverí.
Dvojité pancierovanie dverí.

Je vďaka bezpečnostným dverám možné ušetriť na poistení domácnosti?

Áno, určite. Certifikácia produktu nielen poskytuje istotu, že kupujeme kvalitný produkt, ale je dôležitým parametrom pri dojednávaní poistenia domácnosti. Čím kvalitnejšie dvere máme, tým väčšiu zľavu na poistnom môžeme získať, pretože certifikované bezpečnostné dvere znižujú riziko násilného vniknutia do domácnosti.

Bezpečnostné dvere Next SD 102.
Bezpečnostné dvere Next SD 102.

Je ešte niečo, na čo by sme pri výbere vchodových dverí nemali zabudnúť?

V každom prípade je dobré si vopred preveriť výrobcu, od ktorého si chceme bezpečnostné vchodové dvere objednať. Niektorí výrobcovia napríklad nemajú pre svoje výrobky certifikáty platné na Slovensku. Určite je teda dobré sa zamerať na to, či ide o zavedenú výrobu. Certifikácia je navyše dôležitým parametrom pri dojednávaní poistenia domácnosti. Pokiaľ by sme použili dvere bez platných certifikátov, môže sa stať, že nám v prípade vlámania poisťovňa odmietne plnenie.

Kritériom, ktorý nám o výrobcovi môže mnohé napovedať, je aj jeho prístup k zákazníkom. Našej pozornosti by tak nemali uniknúť ďalšie služby, ktoré výrobca ponúka, prípadne neponúka. Pokiaľ ide o výrobcu, ktorý si stojí za kvalitou svojich produktov, býva súčasťou jeho služieb osobné poradenstvo, profesionálna montáž, záručný aj pozáručný servis alebo zámočnícka pohotovosť.

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Archív NEXT a.s.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama