Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Ako prežiť leto komfortne a „v chládku“

Zverejnené: 27. 8. 2020

Hoci tohtoročné leto nepatrí medzi tie najteplejšie, treba vziať na vedomie, že je skôr teplotne výnimočné. Ak nechcete mať každý rok od júna do septembra z útulného domova skleník, dbajte pri výstavbe domu na to, aby bola do okien inštalovaná vhodná tieniaca technika. A zúfať si nemusíte ani vtedy, ak váš dom už stojí. Zvoľte jednoducho taký tieniaci prvok, ktorý možno montovať aj dodatočne a kedykoľvek.

Okná VEKRA Komfort Evo v tomto bytovom dome sú vybavené účinným tienením exteriérovými žalúziami

Okná orientované južným či západným smerom by mala byť zatienené z vonkajšej strany. Vyberať možno pritom z rozmanitej ponuky roliet, žalúzií či screenov. Nech už zvolíte akýkoľvek typ či materiál, vedzte, že pri výbere by mal byť kladený dôraz najmä na farbu. Najúčinnejšie sú totiž také tieniace prvky, ktoré sú v svetlej, v ideálnom prípade striebornej alebo bielej farbe. Tieto odtiene sú totiž vysoko reflexné, čo znamená, že efektívne odrážajú slnečné žiarenie - namiesto toho, aby ho absorbovali ako teplo, ktoré sčasti nežiadúcim spôsobom ohrieva okno a následne aj interiér.

Podobne funguje vonkajšie tienenie aj v zime, keď chráni okno pred vplyvom chladu a mrazu. V neposlednom rade tiež zabezpečuje súkromie užívateľov domu, ktorí sú za ním ukrytí pred nevítanými pohľadmi zvonku. V prípade roliet môže tienenie fungovať tiež ako bezpečnostný prvok. Okná, ktoré mieria na sever či východ, postačí zatieniť napríklad interiérovými tieniacimi prvkami.

VEKRA je takisto dodávateľom systémových riešení otvorových výplní rodinných domov. Zahŕňať môžu či už okná a dvere vrátane HS portálov, tak tieniacu techniku
VEKRA je takisto dodávateľom systémových riešení otvorových výplní rodinných domov. Zahŕňať môžu či už okná a dvere vrátane HS portálov, tak tieniacu techniku

Zatemňujúce vonkajšie žalúzie

Spoločnosť Vekra ponúka široký sortiment ako exteriérového, tak vnútorného tienenia a dokáže vytvoriť systémové riešenie pre ľubovoľný objekt. Medzi najpopulárnejšiu tieniacu techniku z tejto oblasti patria aj žalúzie VEKRA Komfort, ktorých výhodou je, že ich možno bez väčších zásahov nainštalovať aj dodatočne. Lamely v tvare písmena Z do seba perfektne zapadajú a v miestnosti možno preto dosiahnuť takmer úplného zatemnenia. Iba je potrebné zmieriť sa s rizikom, že horný kastlík môže mierne zasahovať do okna a znižovať tak výhľad zvnútra von. Výsledok však môže byť nadmieru architektonicky zaujímavý a dopĺňať vonkajší dizajn domu.

„Toto systémové riešenie môžete mať doma prakticky kedykoľvek. Tvorí ho samonosná konštrukcia, ktorá sa kotví z exteriéru priamo na okenný rám a nezasahuje tak do ostenia. Žiadne nákladné stavebné úpravy teda nie sú potrebné," vysvetľuje David Šejvl manažér divízie tienenia. Pri zaťahovaní žalúzií navyše vôbec nemusíte byť doma. Prídavný veterný, slnečný alebo teplotný snímač sa postará o to, aby sa žalúzie zatiahli podľa aktuálnej situácie.

Vonkajšie žalúzie VEKRA Standard
Vonkajšie žalúzie VEKRA Standard

Interiérová „designovka”

Z interiérového tienenia sme pre vašu inšpiráciu vybrali elegantné žalúzie typu duette, obdobu známejšieho plisé. Nielenže ide o esteticky vybraný produkt, ktorý poteší oko a ozdobí interiér, ale tiež o tieniaci prvok, ktorý vďaka svojej špecifickej forme (dve vrstvy látky so vzduchovou komorou uprostred) účinne zabraňuje prenikaniu nielen svetla, ale aj tepla do miestnosti. Tiež významne znižuje vplyvy hluku zvonku. Vyberať možno pritom z množstva látok (väčšinou sa dajú prať) s rôznou svetelnou priepustnosťou a s manuálnym ovládaním (madlo, retiazka či šnúrka). Duette Vekra sa dá výškovo nastavovať či už zdola, tak zhora.

Interiérové žalúzie typu duette výrobcu VEKRA
Interiérové žalúzie typu duette výrobcu VEKRA

Markíza je stále v móde

Medzi žiadané tieniace prostriedky patria nepochybne markízy a pergoly, ktoré nás chránia pred slnkom počas pobytu na terase a záhrade. Montáž markíz Vekra je veľmi jednoduchá, škála farieb je skutočne veľká. Ide o moderný dizajnový prvok tvorený výlučne kvalitnými textíliami s povrchovou úpravou predlžujúcou životnosť produktu. Vysunúť ich je možné až do dĺžky 4 metrov, ovládať ich možno či už manuálne (štandardne kľučkou), tak elektricky. Markízy môžu dokonca automaticky spolupracovať s riadiacou jednotkou, ktorá ich výsuv reguluje na základe čidla slnko / vietor.

Neváhajte a tieňte

Ako v interiéri, tak vonku na záhrade by mal byť organizmus človeka chránený pred priamym slnečným žiarením aj nadbytkom tepla. V opačnom prípade vzniká únava, je znížená produktivita práce a pri dlhodobom pôsobení tepla nastávajú tiež zdravotné ťažkosti. Neváhajte teda prehrievanie interiérov riešiť tieniacou technikou. Nech už zvolíte ktorýkoľvek typ z menovaných, v prípade Vekry si môžete byť istí vysokou kvalitou technológií aj materiálov. Výsledkom objednávky môže byť tiež komplexné riešenie pre celý rodinný dom (okná, dvere, tienenie a ďalšie), ktoré je na rozdiel od mnohých konkurenčných dodávateľov dotiahnuté od samotnej výroby až do úplného konca. Produkty tejto českej spoločnosti ponúkajú dlhú životnosť a užívateľom nadštandardný komfort, do ktorého môžeme smelo zaradiť aj prevádzkový servis, ktorý je u firmy Vekra s jej ohromným zázemím fakticky bezproblémový.

Súvisiace články:

Nová membránová úprava zlepšuje odolnosť drevených okien aj vchodových dverí
Aký materiál vybrať na rám okien
Je lepšie dvojsklo či trojsklo?

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Vekra

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama