Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Nová membránová úprava zlepšuje odolnosť drevených okien aj vchodových dverí

Zverejnené: 12. 3. 2020

Premýšľate o vhodnom materiáli pre okenné rámy a vchodové dvere vášho domu a obávate sa, že keď sa rozhodnete pre drevo, produkt sa bude horšie udržiavať a bude mať kratšiu životnosť? Napriek tomu vás drevené okná a dvere lákajú? Potom je tento článok určený práve vám. Prezentuje totiž riešenie v podobe inovatívnej technológie, ktorú tento rok uviedla na trh spoločnosť Window Holding a.s. Tá svoje okná a vchodové dvere značky VEKRA ošetruje jedinečnou membránovou úpravou, ktorá chráni rám pred vniknutím vlhkosti z interiéru a dokonca napomáha jej odvedeniu z okien von.

Záťažový test dreveného okenného profilu s membránovou úpravou

„Štandardne sa drevené okná ošetrujú tromi vrstvami povrchovej úpravy. Na surové drevo sa ako prvá nanáša bezfarebná chemická impregnácia, ktorá drevo hĺbkovo chráni nielen pred účinkami vlhkosti, ale aj pred prípadným drevokazným bujnením. Impregnované drevo je potom ošetrené základovou farbou, po ktorej prichádza na rad finálna farebná lazúra. Vďaka pigmentom a UV stabilizátorom v tejto lazúre sú okná odolné proti UV žiareniu a ďalším, napríklad poveternostným vplyvom," prezrádza Jiří Chromý, riaditeľ výroby drevených okien značky VEKRA. Správne vykonaná trojstupňová povrchová úprava tvorená chemickou impregnáciou, farebným základom a vrchnou lazúrou výborne chráni okná pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi.

Nanášanie membránovej úpravy pomocou hydraulického robota
Nanášanie membránovej úpravy pomocou hydraulického robota

Bežná trojstupňová úprava väčšinou nestačí

Skúsenosti ale ukazujú, že veľkú škodu aj na takto ošetrených oknách môže napáchať interiérová vlhkosť. Tá je problémom predovšetkým v zimnom období, kedy je výrazný rozdiel vonkajších a vnútorných teplôt. Vďaka nízkej vonkajšej teplote a bežnej domovej vlhkosti vo vykurovanom priestore môžu byť okná významne zaťažené vlhkosťou, pretože teplotný spád v ráme môže dosiahnuť rosného bodu, alebo sa mu priblížiť. Z exteriérovej strany potom vznikajú pľuzgieriky, ktoré následne vplyvom slnečného žiarenia praskajú a povrch poškodzujú.

Všetko odborne vysvetľuje Jiří Chromý, riaditeľ výroby drevených okien značky VEKRA: „Zvlášť v miestnostiach, akými sú napríklad kúpeľňa, spálňa alebo kuchyňa, sa tvorí veľké množstvo vlhkosti, ktorá môže kondenzovať vnútri okenných rámov, kde sa nachádza rosný bod. Okná tak môžu byť zásadne poškodené. Samostatnou kapitolou sú novostavby, v ktorých je vďaka stavebným procesom vlhkosť abnormálna, a v prípade nedostatočného vetrania dochádza k poškodeniu a niekedy aj zničeniu okien. Aby sme tomuto javu zabránili a okná pred všetkou nežiaducou vlhkosťou čo najviac ochránili, začali sme používať novú membránovú úpravu našich okien. Tú by sme mohli zjednodušene prirovnať k špeciálnym funkčným membránam u športového oblečenia," a dodáva: „Prenikaniu interiérovej vlhkosti do okien nie je z fyzikálneho hľadiska samozrejme možné zabrániť stopercentne. A preto je dôležité, aby vlhkosť, ktorá sa do okna dostane, mohla čo najjednoduchšie prenikať von."

Ukážka jednotlivých vrstiev nanášaných na drevené okná
Ukážka jednotlivých vrstiev nanášaných na drevené okná

Dôležité je však dodržiavať aj správny technologický postup

Membránová úprava môže správne plniť svoj účel len vtedy, ak je vonkajšia a vnútorná strana okna ošetrená rozdielnou technológiou vrstiev a nástrekov a požadovaný výsledok je možné dosiahnuť len za predpokladu, že sa použije špičková výrobná technológia.

„Ak okná ošetríme rovnakou technológiou nástrekov z interiéru aj exteriéru, vlhkosť vznikajúca v miestnostiach nemôže správne unikať von. V podstate by sme ju teda uväznili vo vnútri okien, ktoré by sa jej pôsobením poškodili," vysvetľuje Jiří Chromý a ďalej upresňuje: „Pre správne nanášanie rozdielnej technológie nástrekov z interiérovej a exteriérovej časti okna je nevyhnutné, aby boli povrchové vrstvy na okná nanášané striekaním s pomocou počítačom riadeného hydraulického robota. Pri klasickom máčaní a striekaní, ktoré je jednoduchším a preto aj lacnejším spôsobom povrchovej úpravy, by nebolo možné docieliť správnu membránovú úpravu."

Balkónová zostava okien VEKRA Natura, lazúra čerešňa
Balkónová zostava okien VEKRA Natura, lazúra čerešňa

A aká je záručná doba a životnosť okien?

Minimálna záručná doba na drevené okná VEKRA je 5 rokov. Môže však byť rozšírená aj na 7 rokov. A to v prípade, že je o povrchovú úpravu riadne postarané podľa návodu výrobcu a vonkajšia špaleta má minimálne 10 cm, atď. Ak sa povrchovej úprave okien dostáva pravidelná starostlivosť, potom je zásadnejšia údržba povrchu potrebná najskôr po 10 až 15 rokoch. To sa samozrejme odvíja aj od prostredia, kde okná slúžia; na horách, pri vystavení dažďu, slnku a vetru to môže byť skôr. Opravu povrchovej úpravy drevených okien potom musí zabezpečiť servis VEKRA, prípadne aspoň stolár, ktorý s tým má skúsenosti - avšak s použitím prípravkov, ktoré môže firma dodať. Okná sa potom musia ľahko prebrúsiť a ošetriť zodpovedajúcimi prípravkami. O tie si zákazník môže napísať na výrobný závod a podľa čísla zmluvy mu budú zaslané, okrem balzamu na drevo, aj prípravky v zodpovedajúcej farebnosti, ak ich potrebuje. Skrátka, keď sa o okná dobre staráme, potom je životnosť kvalitne vyrobených a správne udržiavaných drevených okien až 100 aj viac rokov. Viac na stránkach www.vekra.cz.

Súvisiace články

Aký materiál vybrať na rám okien?
Aké doplnky a tienenie vybrať na nové okná?

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archív firmy Vekra

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama