Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Ako prežiť leto v interiéri? Pomôže správne vetranie aj výber kvalitných okien

Zverejnené: 4. 7. 2023

Problémy so srdcom, respiračné ochorenia alebo silné alergické reakcie. Spolu s tropickými teplotami prichádzajú na Slovensko tiež potenciálne zdravotné riziká. Medzi najohrozenejšie vekové skupiny patria najmenšie deti, tehotné a dojčiace ženy, ale hlavne ľudia nad 65 rokov veku a dlhodobo chorí. Zatiaľ čo vonkajšiu teplotu je možné ovplyvniť len ťažko, príjemné ovzdušie v domácnosti alebo na pracovisku je na dosah ruky. Stačí dodržiavať pár základných pravidiel.

Namerané maximálne teploty vzduchu v lete sa každý rok zvyšujú a potvrdzuje to aj správa Medzinárodnej meteorologickej stanice (WMO). Podľa nej sa Európa otepľuje najrýchlejšie zo všetkých kontinentov planéty, a to dokonca dvakrát rýchlejšie ako zvyšok sveta. „Rekordné horúčavy, ktoré Európania zažili v roku 2022, boli jednou z hlavných príčin nadmerného počtu úmrtí v Európe súvisiacich s počasím. Udalosti tohto typu sú súčasťou vzorca, vďaka ktorému budú extrémne tepelné stresy v celom regióne častejšie a intenzívnejšie,“ uviedol šéf služby Copernicus pre klimatické zmeny Carlo Buontempo.

Počas extrémnych horúčav preto odborníci odporúčajú nevystavovať sa priamemu slnečnému žiareniu a tráviť čo najviac času v interiéri. Aj preto je dôležité udržiavať vo vnútorných priestoroch príjemné prostredie a optimálnu tepelnú pohodu, práve tam totiž ľudia počas letných mesiacov trávia najviac času.

Kvalitné okná izolujú aj v lete

Základom pre zaistenie príjemného prostredia v miestnosti je logicky výber okien, kadiaľ väčšinou prúdi vzduch do interiéru. „Plastové okná sú v dnešnej dobe najpopulárnejšou voľbou. Najmä trojsklá dobre izolujú vnútorné prostredie od žiaru z okolia. Kvalitné okná tak pomáhajú nielen v zime, ale aj počas horúcich letných dní,“ vysvetľuje Petr Přichystal, marketingový manažér spoločnosti Lomax, ktorá sa venuje výrobe okien, vonkajšieho tienenia či garážových vrát.

Variantov, medzi ktorými si používatelia môžu vyberať, je ale samozrejme viac. Častú dilemu majú ľudia pri materiáli, ktorý pre okná zvoliť. Na trhu nájdu široký výber okien nielen z plastu, ale tiež hliníka či klasického dreva. Okrem obľúbených plastových okien, ktoré sa pýšia najnižšou obstarávacou cenou, je na trhu stále rastúci dopyt po drevenom či hliníkovom variante. „Z hľadiska tepelnej izolácie v kombinácii s používateľským komfortom by som odporučil hliníkové okná, ktoré sú najmenej náročné na servis a údržbu,“ tvrdí Přichystal s tým, že ich životnosť siaha vysoko k 60 rokom.

Správne vetranie ocenia hlavne alergici

V lete je dôležité vyhnúť sa prúdeniu teplého vzduchu zvonku do interiéru. Pri vysokej teplote sa totiž ľudia viac potia, trpia celkovou dehydratáciou a znižuje sa ich schopnosť koncentrácie. Medzi ďalšie riziká prehriatia organizmu patrí podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ BA) zvýšenie hustoty krvi, čo prináša väčšie nároky na krvný obeh. Zhoršuje sa tiež prekrvenie periférie a mozgu. U starších ľudí rastie riziko infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice. S celkovou „nepohodou“ je spojený stres a tiež zníženie pracovnej výkonnosti.

Podľa odborníkov je vhodné vetrať v čase, keď je vonku najchladnejšie – skoro zrána a potom večer, alebo aj v noci. To ocenia predovšetkým alergici, pretože práve v tomto období je vo vzduchu najnižšia koncentrácia peľu a ďalších alergénov. Pozitívny vplyv na výskyt týchto látok majú predovšetkým meteorologické faktory a výkyvy počasia – napríklad výdatné prehánky, prívalové dažde alebo silný vietor. Napriek tomu sa ale peľová sezóna každý rok predlžuje, čo uvádza štúdia vedeckého časopisu PNAS z roku 2021. Vedci dokázali, že v porovnaní s rokom 1990 peľové sezóny začínajú o 20 dní skôr, sú o 10 dní dlhšie a zároveň obsahujú o 21 percent viac peľu.

Zdravotné riziká v podobe klimatizácie

V kombinácii s kvalitnými oknami zaistia príjemné prostredie vonkajšie rolety či žalúzie, ktoré fungujú tiež ako izolácia okien. „Primárne však tienenie funguje ako ochrana pred svetlom. Vonkajšie žalúzie vďaka svojej konštrukcii zvládnu zadržať až 96 % slnečného svitu. V horúcich mesiacoch tak pasívne chladia a teplotu v interiéri dokážu znížiť dokonca až o 10 stupňov,“ hovorí Přichystal.

V tomto aspekte prevyšujú exteriérové tienenia aj klimatizácie, ktoré sú náročné na údržbu aj na prevádzku. „Okrem vysokej účinnosti vyniká vonkajšie tienenie tiež zdravotnou neškodnosťou,“ doplňuje Přichystal a odborníci mu dávajú za pravdu. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa pri väčšom rozdiele teplôt zvyšuje riziko vzniku teplotného šoku, na ktorý organizmus reaguje negatívne. Potom sa môžu spustiť procesy, ktoré vyústia k náchylnosti na respiračné ochorenia, bolesti v krku – angínam alebo k ochoreniam močových ciest.

Modernou a efektívnou alternatívou k vonkajším žalúziám sú screenové rolety, ktoré sú pre udržanie optimálnych tepelných podmienok v miestnosti ideálnou voľbou. „Hlavnou prednosťou tejto produktovej novinky je svetelná priepustnosť, variabilita a vizuálny kontakt s okolím. So screenovými roletami sa používatelia ani za veľmi slnečných dní nemusia vzdať denného svetla, zároveň si ale poradia s priamym žiarením slnka do interiéru,“ vysvetľuje Přichystal.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Lomax
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama