Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Vonkajšie žalúzie na okná regulujú nielen svetlo ale aj teplo

Zverejnené: 16. 6. 2023

Vonkajšie žalúzie momentálne predstavujú špičku vo vývoji tieniacej techniky na našom trhu a majú mnoho výhod. Regulácia množstva svetla, ktoré vstupuje do interiéru obytných či pracovných miestností má vplyv na vašu vnútornú pohodu. Primerané svetlo neunavuje váš zrak, čo môže byť jedným z dôvodov únavy či podráždenia. Zároveň je vhodné ovplyvňovať aj to, koľko tepla k vám zvonku preniká alebo koľko sa ho naopak stráca oknami von. Vonkajšie žalúzie na okná preto oceníte v lete, kedy zabraňujú vstupu slnečných lúčov, ale aj v zime, keď oknami naopak uniká časť tepla z miestnosti.

Zdroj: ErFishOn, shutterstock

Exteriérová tieniaca technika vytvára optimálne prostredie z pohľadu svetelných a tepelných podmienok a je významnou súčasťou stavby aj z hľadiska úspor energie. V tradičnom poňatí plnia exteriérové žalúzie tieniacu a bezpečnostnú funkciu, v netradičnom poňatí sú zaujímavým architektonickým prvkom administratívnych budov a rodinných domov.

Vonkajšie žalúzie na okná predstavujú alternatívu k vonkajším roletám

Vonkajšie žalúzie vytvárajú určitú alternatívu k predokenným vonkajším roletám, ktoré boli doposiaľ na rodinných domoch najviac využívané. S predokennými roletami majú spoločné to, že tvoria účinnú bariéru prenikajúcemu teplu. Preto s vonkajšími žalúziami na okná je možné dosiahnuť významné úspory na klimatizácii.

Na rozdiel od roliet umiestnených pred oknami však predokenné žalúzie lepšie regulujú prúdiaci vzduch a nezabraňujú účinnému vetraniu. Lamely žalúzií sa totiž dajú nastaviť do rôznych uhlov podľa potreby. Výhodou lamiel žalúzií je skutočnosť, že veľmi dobre odolávajú poveternostným vplyvom a UV žiareniu a vhodne rozptyľujú svetlo, ktoré vďaka ich pôsobeniu nedráždi oči. Ďalšou vynikajúcou vlastnosťou vonkajších žalúzií je aj ich ochrana okien. Vďaka nim nie sú okná vystavené priamemu pôsobeniu poveternostných vplyvov a preto sa predĺži aj ich životnosť.

Exteriérové hliníkové žalúzie. Foto: Archív autora
Exteriérové hliníkové žalúzie. Foto: Archív autora

Predokenné žalúzie na okná bránia prehrievaniu interiéru

V porovnaní s vnútornými žalúziami tie predokenné oveľa efektívnejšie regulujú nielen množstvo prenikajúceho slnečného svetla, ale hlavne tepla. Zachytávajú slnečné žiarenie ešte pred jeho prienikom do okien, zatiaľ čo u vnútorných žalúzií alebo roliet k tomu istému dochádza až vo chvíli, keď už prešlo jedným sklom do interiéru budovy.

U vnútorných žalúzií naopak dôjde k pohlteniu časti tepla a následkom toho k ich zahrievaniu. Časť tepla sa odráža aj ku sklu a tým vzniká skleníkový efekt. Zahrieva sa medzera medzi žalúziou a sklom a tým sa vnútorné žalúzie ešte zahrievajú. Preto vnútorné žalúzie síce odtienia slnečné lúče, ale nie sú účinné proti teplu, ktoré sa už dostalo na zasklenie. Z tohto porovnania pomerne jednoznačne vyplýva, že vonkajšie žalúzie sú z hľadiska tepelnej pohody vhodnejším riešením ako tie vnútorné. Pred teplom vás síce neuchránia úplne, ale vďaka tomu, že sú umiestnené vonku pred sklom, teplo sa účinnejšie odvetráva a do miestnosti ho prenikne oveľa menej.

Exteriérové hliníkové žalúzie. Foto: Archív autora
Exteriérové hliníkové žalúzie. Foto: Archív autora

Vonkajšie žalúzie dokážu viac, než len tieniť

Vonkajšie žalúzie plnia vďaka modernému dizajnu aj estetickú funkciu. Lamely pre vonkajšie žalúzie a rolety sú vyrábané v niekoľkých farbách. Tienenie preto môžete zladiť podľa svojho vkusu a to nielen s farbou okien, dverí a fasády, ale aj so sieťkou proti hmyzu. Exteriérové žalúzie, na rozdiel od roliet, vedia veľmi citlivo regulovať svetelné podmienky vo vašom interiéri a to vďaka naklápaniu lamiel, umožňujú tak reguláciu osvetlenia interiéru - od žiadneho tienenia až po takmer úplné zatemnenie. Ani pri ich stiahnutí až po spodnú hranu okna nemusí byť v miestnosti úplná tma, závisí to od naklonenia lamiel.

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Vonkajšie žalúzie dotvárajú moderný vzhľad fasády

Vonkajšie žalúzie vďaka svojmu modernému dizajnu plnia aj estetickú funkciu. Lamely pre vonkajšie žalúzie sú vyrábané v 19-tich odtieňoch podľa vzorkovníka RAL. Tienenie preto môžete zladiť podľa svojho vkusu a to s farbou vašich okien, dverí, fasády alebo dokonca aj sieťkou proti hmyzu.

Foto: Martin-Lang, shutterstock
Foto: Martin-Lang, shutterstock

Nielen, že je tienenie predokennými žalúziami účinné, ale môže s ním byť počítané aj priamo v projekte a môžu sa stať súčasťou vzhľadu budovy. Pokiaľ sa k charakteru budovy nehodia vonkajšie žalúzie technického typu napríklad z hliníka, je možné vyberať aj iné materiály. Žalúzie na okná sa preto delia podľa materiálu na hliníkové, drevené či bambusové.

Drevené predokenné žalúzie majú nižšiu životnosť

Ďalšou alternatívou sú vonkajšie drevené alebo aj bambusové žalúzie. Tie sa oveľa lepšie hodia k rôznym starším architektonickým štýlom, takže vonkajšie rolety bez problémov ochránia aj budovy staršieho dátumu.

Drevené predokenné žalúzie, vyrábané napríklad zo sibírskej borovice, majú lepšie tepelné vlastnosti ako hliník (menšie zahrievanie). Nevýhodou je ich podstatne menšia odolnosť voči poveternostným vplyvom ich farbostálosť vďaka UV žiareniu, a to aj napriek tomu, že sa napríklad drevené žalúzie impregnujú a povrchovo upravujú, aby sa ich odolnosť zvýšila. Oveľa nižšia je tiež odolnosť bambusových žalúzií, tie sa tiež preto hodia skôr do oblastí so stabilnejšou klímou, kde nie sú tak vystavené zmenám počasia.

Prevedenie žalúzie zohľadňuje aj dizajn

Podstatnú úlohu pri voľbe zohráva aj celkové prevedenie vonkajších žalúzií. Rozhodne sa oplatí dať prednosť výrobcom a dodávateľom s tradíciou pred rôznymi lacnými čínskymi riešeniami. Medzi najobvyklejšie rozmery patrí 70, 80 a 90 cm, dodáva sa ale aj 50 cm pre menšie okná. Väčšina výrobcov však dodáva predokenné žalúzie priamo na mieru každému oknu. Z boku sú vonkajšie žalúzie na okná vedené vo vodiacich lištách a je dôležité už pri nákupe žalúzií aj vybrať spôsob ich ovládania.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora, Shutterstock
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama