Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Pasívne chladenie domu a jeho prednosti pred klimatizáciou

Aktualizováno: 19. 5. 2023

Priemerná teplota vzduchu v našom podnebnom pásme má v posledných rokoch rastúci trend. Starnúca populácia a rastúca urbanizácia spôsobujú, že obyvateľstvo je voči teplu viac zraniteľné. Majitelia domov či bytov sú tak často konfrontovaní s otázkou, ako vyriešiť chladenie svojich interiérov tak, aby sa v nich počas sparných letných dní dalo vôbec pobývať. Mnoho ľudí si na chladenie interiéru vyberá klimatizáciu, tá ale spotrebováva veľké množstvo elektrickej energie, ktorá navyše v súčasnosti neustále zdražuje. Chladenie domu pritom nemusí byť vôbec nákladné, ak do neho teplo vôbec nevpustíme. Ako? Využijeme princípy pasívneho chladenia. Kľúčovým prvkom, ktorý zamedzí prehrievanie interiéru a zníži náklady na energie je vonkajšia tieniaca technika.

Zdroj: es-so

Čo je pasívne chladenie domu?

Prehrievanie je dnes už bežný letný problém mnohých slovenských aj českých domácností. Pasívne chladenie vám pomôže udržať váš domov v pohodlí počas leta bez použitia klimatizácie alebo inej mechanickej pomoci. Pasívne chladenie sa zakladá na použití takých konštrukčných možností, ktoré nám pomôžu znížiť tepelné zisky. Zahŕňa rôzne riešenia, či ich kombinácie, ktoré teplotu v interiéri znižujú alebo ju zvládnu udržať na nižších hodnotách aj počas letných mesiacov. Patrí k nemu najmä orientácia stavby (obytné priestory smerované na sever), vzdialenosť povrchových vôd od budovy, prítomnosť stromov v okolí domu (pracujeme s vánkom, pohybom vzduchu) použitý stavebný materiál, farba fasády domu (materiály akumulujúce teplo) a prvky exteriérovej tieniacej techniky (pracujeme s tieňom a izoláciou, aby sa teplo do domova vôbec nedostalo alebo len minimálne).

Tieniaca technika zamedzuje prehrievanie interiéru a výrazne znižuje spotrebu energie

Pasívne chladenie rodinného domu je dôležité najmä z ekonomického hľadiska. S minimom úsilia a len s využitím a rozumným zakomponovaním jeho zložiek dokážeme ušetriť nemalé peniaze.

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC)1) uvádza, že do roku 2050 sa zvýši priemerný počet dní v roku, kedy budú budovy v Európe potrebovať chladenie, približne o 30 %. Klimatizačné jednotky sú v posledných rokoch spotrebiče s najrýchlejšie rastúcou mierou odberu elektriny a počas letných dní patria k energeticky najnáročnejším elektrickým spotrebičom v domácnostiach. A to začína byť, aj vzhľadom na rastúce ceny energií, výrazným problémom. Náklady na prevádzku klimatizácie je pritom možné znížiť pomocou pasívneho chladenia domov. Kľúčovým prvkom, ktorý zamedzí prehrievaniu budov a zníži náklady na energiu je potom vonkajšie tienenie. Inštaláciou vonkajšej tieniacej techniky – teda predokenných žalúzií alebo roliet – by sa potreba klimatizácií v Európe mohla výrazne znížiť.

Exteriérová tieniaca technika je lepšia aj zo zdravotného hľadiska

Z ekonomického hľadiska je teda vonkajšie tienenie, aj po prvotnej vyššej investícií, výhodnejšie ako obstaranie a následná prevádzka klimatizácie. Avšak aj zo zdravotného hľadiska je toto riešenie lepšie. Mnoho ľudí klimatizáciu nesprávne používa. Teplota v miestnosti v porovnaní s teplotou vonku by nemala prekročiť 6-7 °, aby telo nebolo vystavované veľkým tepelným šokom, zároveň ak človek pobývate v blízkosti klimatizácie, je oveľa viac náchylný na problémy s dýchacími cestami, kedy môže dochádzať v vysušovaniu slizníc a následnej infekcii nehovoriac o problémoch s filtračnými jednotkami. Tie by mali byť neustále kontrolované, čistené a nezávadné. Ak sa zanedbá údržba, vo vzduchu sa objavia baktérie, pele, prachy a iné mikroorgaizmy, čo môže byť obrovská záťaž pre alergikov a astmatikov. Niektorí majitelia sa takisto sťažujú aj na hlučnosť klimatizačnej jednotky. Od tohto všetkého ste pri obstaraní si vonkajšej tieniacej techniky pred klimatizáciou oslobodení.

Jednoducho klimatizácia slúži na to, aby ochladzovala a rozháňala vzduch v dome. Keď sa ale nad stavbou premýšľa tak, aby do miestností horko cez slnečné zasklenie vôbec nepreniklo, teplotu je možné udržať v príjemných medziach aj bez klimatizačnej jednotky.

Zaujímavú štúdiu o tom, ako vonkajšia roleta ovplyvní vnútornú povrchovú teplotu na rôznych typoch okenného zasklenia, ďalej solárny faktor a tým aj súčiniteľ prestupu tepla oknom, zverejnila na svojich stránkach nemecká firma Somfy. Výsledky ukazuje tabuľka na obr. 1.

Tabuľka 1 -Vonkajšia roleta aj jej vplyv na vnútornú povrchovú teplotu na rôznych typoch okenného zasklenia, solárny faktor a súčiniteľ prestupu tepla oknom. Zdroj: Somfy
Tabuľka 1 -Vonkajšia roleta aj jej vplyv na vnútornú povrchovú teplotu na rôznych typoch okenného zasklenia, solárny faktor a súčiniteľ prestupu tepla oknom. Zdroj: Somfy

Aké sú možnosti vo výbere exteriérovej tieniacej techniky?

Ak nás teda zaujíma skutočná tepelná ochrana domu a nechceme platiť prehnané účty za letné chladenie interiéru, potom by sme mali myslieť na vonkajšie tieniace predmety – patria medzi nich najmä rolety, žalúzie a screenové clony. Poďme si teraz priblížiť jednotlivé z nich, ich výhody a možnosti využitia.

Predokenné rolety - predstavujú efektívny tieniaci prvok, ktorý slúži ako výborný tepelný izolant. Skladajú sa z roletového panciera, ktorý je tvorený do seba navzájom zamknutými hliníkovými lamelami vyplnenými PUR penou. Prostredníctvom vzduchovej kapsy, ktorá vznikne medzi roletovou výplňou a oknom, izolujú rolety interiér od teplotných výkyvov tak, že v zime znížia únik tepla do okolitého prostredia až o 30 percent, v lete naopak ochránia interiér proti prehriatiu. Rolety navyše chránia okná pred nepriaznivými vplyvmi počasia a opotrebením. Je možné osadiť ich sieťkou proti hmyzu a zvýšiť tak ich úžitkovú hodnotu. Drobnou nevýhodou predokenných roliet môže byť obmedzená možnosť regulovania svetla v interiéri. Keď oceníte v tejto oblasti väčšiu variabilitu, zvoľte screenové clony alebo žalúzie. Ak rolety doplníte ešte o motorické riadenie s poveternostným čidlom, dokážete si tepelnú pohodu v interiéri automaticky regulovať. Ako to funguje? V lete, keď slnko začne svietiť príliš intenzívne, sa rolety automaticky stiahnu a ochránia váš interiér pred horkom a slnečným žiarením. A naopak v zime môžu za slnečného počasia automaticky vytiahnuté rolety interiér vyhriať.

Asi najväčší prínos majú vonkajšie tieniace prvky v horúcom letnom slnečnom dni, keď odclonia až 1 kW tepla, ktoré by sa inak (bez tienenia) dostávalo dovnútra zatvoreným oknom o ploche zasklenia 2 m². Plne otvoreným oknom by dovnútra vnikal tok tepla až 2 kW. Uvedené hodnoty platia pre prípad, že slnko žiari kolmo do okna. Pri zatiahnutej vonkajšie žalúzii či rolete a zatvorenom okne sa dovnútra dostáva len cca 30 W.

Screenové clony sú moderným a elegantným prvkom exteriérovej tieniacej techniky, ktorý umožňuje dokonalým spôsobom zatieniť okná na všetkých typoch budov, ale aj pergolí či terás a zvýšiť obytný komfort a zároveň znížiť faktúry za energiu. Najdôležitejšiu časť screenovej clony tvorí špeciálna textília, ktorá zamedzí prudkému slnečnému žiareniu, prieniku tepla a nežiaducim pohľadom tj. poskytuje súkromie lebo do vnútra cez ňu nie je vidieť a pritom vám umožní zostať v kontakte s vonkajším prostredím, čiže bez straty výhľadu do exteriéru. A zaistí ideálnu úroveň prirodzeného svetla v interiéri. Vďaka svojím vlastnostiam dokáže screenová clona odtieniť až 95 % slnečnej energie a škodlivého UV žiarenia. V horúcich letných dňoch je možné znížiť teplotu v interiéri pri použití vhodného tienenia o 3 – 7 °C.

Slovo na záver

Exteriérová tieniaca technika, ktorá zahŕňa hliníkové žalúzie, rolety, okenice, screeny, markízy a pod. je výnimočným architektonickým prvkom a je najviac doceňovaná ako protislnečná ochrana a to plným právom. Rolety aj screenové clony dokážu vytvoriť optimálne tepelné podmienky v interiéri aj bez použitia chladiacej techniky, čím sa stávajú ideálnym prvkom pre pasívne stavby. Okrem toho aj chránia okná pred poveternostnými vplyvmi a predlžujú ich životnosť.

Zdroje:
1) https://www.ipcc.ch/

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama